Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο εντάσσεται στον νεοσυσταθέντα διοργανικό φορέα δεοντολογίας της ΕΕ


 

 

 

 

 15/05/2024

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, ο θεματοφύλακας των οικονομικών της ΕΕ, συγκαταλέγεται μεταξύ των οκτώ θεσμικών και άλλων οργάνων της ΕΕ που συμμετέχουν στον διοργανικό φορέα προτύπων δεοντολογίας και υπέγραψαν σήμερα, στις Βρυξέλλες, την ιδρυτική συμφωνία του. Ο νέος φορέας αναμένεται να ενισχύσει την ακεραιότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία των ευρωπαϊκών διαδικασιών λήψης αποφάσεων. Σε έκθεσή του τού 2019 σχετικά με τα πλαίσια δεοντολογίας των μεγαλύτερων θεσμικών οργάνων και φορέων χάραξης πολιτικής της ΕΕ, ο εξωτερικός ελεγκτής της είχε συστήσει την ανάληψη δράσης σε αυτή την κατεύθυνση.

Η συμφωνία σχετικά με τη σύσταση του φορέα δεοντολογίας υπεγράφη από οκτώ θεσμικά και άλλα όργανα της ΕΕ: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών. Αποστολή του νέου φορέα θα είναι να αναπτύσσει, να επικαιροποιεί και να ερμηνεύει κοινά ελάχιστα πρότυπα δεοντολογικής συμπεριφοράς, καθώς και να δημοσιεύει εκθέσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα πρότυπα αυτά αποτυπώνονται στους εσωτερικούς κανόνες κάθε υπογράφοντος οργάνου. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας κοινής αντίληψης περί ακεραιότητας και δεοντολογίας, συμπεριλαμβανομένων κοινών ελάχιστων δεοντολογικών προτύπων που θα αναπτυχθούν από διοργανικό φορέα.

Αν και η αρχική πρόταση υποβλήθηκε από την Επιτροπή, η πρωτοβουλία έχει τις ρίζες της στην έκθεση που δημοσίευσε το ΕΕΣ το 2019, στην οποία διατυπώθηκε σύσταση για βελτίωση των πλαισίων δεοντολογίας των ελεγχθέντων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, δηλαδή του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής. Στην έκθεσή του αυτή, το ΕΕΣ ενθάρρυνε επίσης τα θεσμικά όργανα που υπέβαλε σε έλεγχο να συνεργαστούν για την εναρμόνιση της θέσης τους επί ζητημάτων δεοντολογίας και να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες, όχι μόνο για την ανταλλαγή ορθών πρακτικών, αλλά και για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση και τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο γίνονται αντιληπτά τα θέματα δεοντολογίας, όπως και της νοοτροπίας αναφορικά με τη δεοντολογία.

Ο Πρόεδρος του ΕΕΣ, Tony Murphy, δήλωσε τα εξής: «Οι αρχές της λογοδοσίας, της διαφάνειας και της δεοντολογίας αποτελούν δομικούς πυλώνες της Ένωσής μας και βρίσκονται στον πυρήνα της δημοκρατικής, νόμιμης και αποτελεσματικής διακυβέρνησής της. Αυτή η διοργανική πρωτοβουλία αποδεικνύει τη δέσμευση για συνεργασία στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας κοινής αντίληψης περί δεοντολογίας, η οποία θα συντελέσει στην εδραίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.»

Από την πλευρά του, ο George Marius Hyzler, Μέλος του ΕΕΣ και επικεφαλής διαπραγματευτής, δήλωσε τα εξής: «Είμαστε ευτυχείς που οι διαπραγματεύσεις ευοδώθηκαν. Μας ικανοποιεί δε ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι συστάσεις που διατύπωσε παλαιότερα το ΕΕΣ για εναρμόνιση των προτύπων και ενίσχυση της συνεργασίας συνετέλεσαν σε αυτή τη σημαντική εξέλιξη, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για τη θέσπιση κοινών προτύπων δεοντολογίας.»

Γενικές πληροφορίες

Τα θεσμικά όργανα που συμμετέχουν στον νέο φορέα θα εκπροσωπούνται έκαστο από ένα ανώτερο στέλεχός του. Ο/Η εκπρόσωπος κάθε συμμετέχοντος οργάνου θα προεδρεύει του φορέα εκ περιτροπής για περίοδο ενός έτους. Ο φορέας θα επικουρείται στο έργο του από πέντε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι/-ες θα μπορούν να συμβουλεύουν τα μέλη του σχετικά με τις δηλώσεις συμφερόντων ή άλλες τυποποιημένες γραπτές δηλώσεις.

Για πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, βλέπε άρθρο 13 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση(opens in new window). Για πληροφορίες σχετικά με το πλαίσιο δεοντολογίας του ΕΕΣ, βλέπε τον ιστότοπο του ΕΕΣ.

 

https://www.eca.europa.eu/el/news/NEWS-EU-ETHICS-BODY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ