Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Επιστολή ΕνΔΕ προς ΥπΔικ με ΘΕΜΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΩΝ


 

 

         

 

      ΕΝΩΣΗ

ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ                                   

     ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

     ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210

         ΤΗΛ: 213 2156114

   e- mail: endikeis@otenet.gr                                     

 

 

 

 

            Αθήνα, 23-5-2024

                Αρ. Πρωτ.: 211

                                                                                                                              

 

            ΠΡΟΣ

                                                                 - Υπουργό Δικαιοσύνης

                                                                  κ. Γεώργιο Φλωρίδη 

                                                                 - Υφυπουργό Δικαιοσύνης

                                                                  κ. Ιωάννη Μπούγα

                              

 

ΘΕΜΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΩΝ

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Στο άρθρο 7 παρ. 3 του νέου νόμου 5108/2024 περί ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και χωροταξικής αναδιάρθρωσης των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης προβλέπεται ότι «οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου ειρηνοδίκες παρακολουθούν υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης, ιδίως στον τομέα του ποινικού δικαίου και της ποινικής δικονομίας, τα οποία ολοκληρώνονται σε κάθε περίπτωση εντός δύο (2) ετών από τη δημοσίευση του νόμου», ήτοι από 2-5-2024. Στο άρθρο δε 13 του ίδιου νόμου προβλέπεται ότι      «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ορίζονται οι δικαστικές υπηρεσίες που αναλαμβάνουν την οργάνωση και παροχή των προγραμμάτων επιμόρφωσης της παρ. 3 του άρθρου 7, η διάρκειά τους, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με την οργάνωση, το περιεχόμενο και τον χρόνο ολοκλήρωσής τους». Τέλος,  κατά το άρθρο 76 παρ. 2 του ίδιου νόμου η έναρξη ισχύος του Μέρους Α’, στο οποίο (Μέρος Α) υπάγεται και το άρθρο 7 περί επιμόρφωσης ορίζεται η 16η-9-2024.    

Επειδή, το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνταχθεί η άνω κοινή Υπουργική Απόφαση επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Α) οι υπηρετούντες Ειρηνοδίκες είναι Δικαστικοί Λειτουργοί και όχι νεοεισερχόμενοι στο Δικαστικό Σώμα συνάδελφοι  και συνεπώς ασκούσαν και  εξακολουθούν να ασκούν ανελλιπώς τα καθήκοντά τους, με συνέπεια την χρέωση μεγάλου αριθμού υποθέσεων επί των οποίων η επεξεργασία και η έκδοση αποφάσεων λαμβάνει χώρα κυρίως το θέρος, καθώς η λειτουργία στα Δικαστήρια της χώρας των θερινών τμημάτων, επιτρέπει στους Δικαστικούς Λειτουργούς να περαιώνουν τις υποθέσεις, το λοιπό χρονικό διάστημα, απερίσπαστοι από τα πολλαπλά καθήκοντα με τα οποία επιφορτίζονται κατά τη διάρκεια του δικαστικού έτους.

Η άνω επισήμανση καθίσταται αναγκαία λόγω της έντονης φημολογίας περί οργάνωσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατά τη διάρκεια του θέρους, την οποία (φημολογία) δεν υιοθετούμε, καθότι αντιβαίνει στον άνω νόμο, όπως αναφέρεται κάτωθι.             

Β) οι Ειρηνοδίκες, που πρόκειται να επιμορφωθούν, έχουν προβεί σε προσωπικό, οικογενειακό και οικονομικό προγραμματισμό με βάση τις μέχρι σήμερα συνθήκες άσκησης του λειτουργήματός τους.   

 Κατόπιν των ανωτέρω προτείνουμε:

1)    η διεξαγωγή των επιμορφωτικών προγραμμάτων, σύμφωνα με τις άνω διατάξεις, να εκκινήσει από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους. Η τυχόν διεξαγωγή αυτών, κατά τους θερινούς μήνες, αντιβαίνει  στο  άρθρο 76 παρ. 2 του ν. 5108/2024 ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει δυσχέρειες στη λειτουργία των Δικαστηρίων, που ήδη έχουν συστήσει τα θερινά τμήματα και θα ανατρέψει τον προγραμματισμό των συναδέλφων Ειρηνοδικών.

2)    Τα επιμορφωτικά προγράμματα, τα οποία θα οργανωθούν από την ΕΣΔΙ, πρέπει να πραγματοποιηθούν στις κατά τόπους Εφετειακές Περιφέρειες με τη φυσική παρουσία των συναδέλφων αλλά και με τη δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης, ήτοι υβριδική διοργάνωση αυτών, με δεδομένο ότι η ΕΣΔΙ έχει ήδη προβεί στη διοργάνωση τέτοιων προγραμμάτων και διαθέτει την τεχνογνωσία και με δεδομένο, επίσης, ότι η φυσική παρουσία των νυν υπηρετούντων Ειρηνοδικών, επί μεγάλο χρονικό διάστημα, στην έδρα της ΕΣΔΙ αλλά και στις έδρες των Εφετείων καθίσταται αδύνατη, καθότι σε κάθε Περιφέρεια Εφετείου υπάγονται πλείστα Πρωτοδικεία, κάποια εκ των οποίων αρκετά απομακρυσμένα από την έδρα των, κατά τόπους, Εφετείων αλλά και λόγω των υπηρεσιακών και οικογενειακών υποχρεώσεων των συναδέλφων οι οποίες δεν πρέπει  είναι αδύνατον να ανατραπούν.

3)    Κατά το χρονικό διάστημα της διεξαγωγής των επιμορφωτικών προγραμμάτων, οι νυν υπηρετούντες Ειρηνοδίκες, πρέπει να απαλλάσσονται πλήρως από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, καθότι η υποχρεωτική παρακολούθηση αυτών δεν μπορεί να συνδυασθεί με την άσκηση των καθηκόντων. Εξάλλου, το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει την ολοκλήρωση αυτών σε βάθος διετίας επιτρέπει τη διαδοχική εκπαίδευση και συνεπώς δεν δυσχεραίνεται η κανονική λειτουργία των δικαστικών σχηματισμών.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η μεγάλη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, που αλλάζει το υπηρεσιακό καθεστώς των Ειρηνοδικών πρέπει να υλοποιηθεί υπό συνθήκες που αρμόζουν στο θεσμό της Δικαιοσύνης και στους Λειτουργούς αυτής.

 

 

Με τιμή,

Μαργαρίτα Στενιώτη, Πρόεδρος Εφετών

Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

 

Νικήτας Βελίας, Ειρηνοδίκης

Υπεύθυνος Οικονομικής Διαχείρισης 

της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

 

Μάνος Φωτάκης, Ειρηνοδίκης

Πρόεδρος  της Εξελεγκτικής Επιτροπής

της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

 

 

 

 

 https://ende.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%85%cf%86%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%bf-%ce%b4/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ