Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

ΕνΔΕ: Αντιμετώπιση ζητημάτων καθημερινότητας συναδέλφων – Οδοιπορικά – Εκκαθάριση εκκρεμών αποφάσεων

 

 

                  ΕΝΩΣΗ

   ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ                                          

           ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

     (ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)

            ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210

               ΤΗΛ: 210 88 27 380

                e- mail: endikeis@otenet.gr                    

 

 

                                                Αθήνα, 10-5-2024

                                                    

 

 

Βασίλης Καραναστάσης

Πρόεδρος Πρωτοδικών

Αναπληρωτής Οικονομικός Υπεύθυνος ΕνΔΕ

 

Αντιμετώπιση ζητημάτων καθημερινότητας συναδέλφων – Καταβολή οδοιπορικών σε νεοπροαγόμενους Πρωτοδίκες, Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών και λοιπούς προαγόμενους συναδέλφους – Ταχεία εκκαθάριση εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων που επιδικάζουν αναδρομικές παροχές σε συναδέλφους – Προετοιμασία νομοθετικής διάταξης για μισθολογική εξίσωση με τα μέλη του Ν.Σ.Κ. - Σημαντικές επιτυχίες του Προεδρείου.

 

Πέρα από τη σημαντική και για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των Δικαστών, που είναι γνωστή σε όλους τους συναδέλφους, οι επιτυχίες του Προεδρείου κατά την τελευταία διετία ήταν σημαντικές και στα υπόλοιπα οικονομικά ζητήματα αλλά και σε αυτά της αντιμετώπισης της καθημερινότητας των συναδέλφων. Ειδικότερα:

Α.  Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας μας στο Προεδρείο της Ένωσης, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, προχώρησε σε συμφωνίες: α) με ξενοδοχειακές μονάδες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή,  για τη διανυκτέρευση συναδέλφων που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους σε μειωμένη τιμή, β) με εταιρεία ταχυμεταφορών για την έγκαιρη μεταφορά δικογραφιών πόρτα - πόρτα σε όλη την Ελλάδα σε προνομιακή τιμή για όλους τους συναδέλφους και γ) με κατά τόπους ΚΤΕΛ στους περισσότερους νομούς της Ελλάδας για την παροχή σημαντικής έκπτωσης στους μετακινούμενους συναδέλφους. Όλες οι παροχές αυτές υλοποιήθηκαν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ήδη ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων, ειδικά από την περιφέρεια, κάνει χρήση των εκπτώσεων αυτών, που προσφέρουν σημαντική οικονομική ελάφρυνση σε βασικούς τομείς της καθημερινότητας του Έλληνα Δικαστή (μετακίνηση, διανυκτέρευση, μεταφορά δικογραφιών).

Β. Για πρώτη φορά μετά την τροποποίηση της νομοθεσίας περί καταβολής οδοιπορικών εξόδων στους Δικαστές με το ν. 4336/2015, το Υπουργείο Δικαιοσύνης άρχισε να καταβάλει - μόνο μετά από παρέμβαση της Ένωσης, ενώ επί χρόνια αρνούνταν, αν και τούτο προβλεπόταν ρητά στο νόμο - στους νεοπροαγόμενους Πρωτοδίκες και Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών έξοδα τοποθέτησής τους (έως 1.000 ευρώ στον καθένα), ενώ επίσης παρασχέθηκαν με ενέργειες της Ένωσης οδηγίες στους προαγόμενους συναδέλφους των υπόλοιπων βαθμών για την ορθή συμπλήρωση των σχετικών αιτήσεων, ενόψει των διαφορετικών προβλέψεων του ανωτέρω νόμου, που στερούσαν σε πολλούς από αυτούς την καταβολή των εξόδων, στα οποία είχαν υποβληθεί.

Γ.  Χάρη στις ενέργειες της Ένωσης το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε με ταχείς ρυθμούς στην εκκαθάριση δεκάδων εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες επιδικάζουν αναδρομικές παροχές σε συναδέλφους και αφορούν διαφορές στις αποδοχές τους σε σχέση με τις αντίστοιχες των μελών του Ν.Σ.Κ. (αγωγές γνωστές στους συναδέλφους ως «αγωγές Καφέ»). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κατά την τελευταία διετία μεγάλος αριθμός συναδέλφων να λάβει αναδρομικές παροχές χιλιάδων ευρώ από την άμεση εκτέλεση αυτών των αποφάσεων, που ήταν τελματωμένες εδώ και χρόνια στο στάδιο της εκκαθάρισης. Ειδικότερα, ενώ το 2022 εκκρεμούσε η εκκαθάριση τελεσίδικων αποφάσεων του έτους 2018 ακόμη, πλέον το 2024 χάρη στην δραστική παρέμβαση της Ένωσης εκκαθαρίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης τελεσίδικες αποφάσεις του αμέσως προηγούμενου έτους 2023 και οι συνάδελφοι λαμβάνουν άμεσα τις αποδοχές, που έχουν τελεσίδικα επιδικαστεί.

Δ. Μετά τη διεκδίκηση  εκ μέρους της ΕνΔΕ για την άμεση εκκαθάριση των ως άνω εκκρεμών αποφάσεων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάστηκε νομοθετική διάταξη, η οποία προβλέπει την εξίσωση των αποδοχών των Δικαστών και Εισαγγελέων (καθώς και των Διοικητικών Δικαστών) με τα μέλη του Ν.Σ.Κ. (τροποποίηση των σχετικών άρθρων του Ν. 2521/1997, όπως αντικαταστάθηκαν με Ν. 3691/2008). Η διάταξη αυτή έχει ήδη υποβληθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Οικονομικών για έγκριση και αναμένουμε την ψήφισή της, ώστε να μην χρειάζεται πλέον οι συνάδελφοι να εγείρουν σχετικές αγωγές με ό,τι αυτό συνεπάγεται (έξοδα για αμοιβή δικηγόρου και καθυστέρηση στην είσπραξη μέχρι την τελεσιδικία) αλλά η εν λόγω διαφορά να ενσωματωθεί στις τακτικές αποδοχές τους.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με σοβαρότητα στο λόγο της, συνέπεια στις υποσχέσεις της και αποτελεσματικότητα στα επιτεύγματά της στέκεται δίπλα στους συναδέλφους σε όλα τα συνδικαλιστικά, θεσμικά και οικονομικά τους αιτήματα.

 

https://ende.gr/%ce%b2-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%8e%cf%80%ce%b9%cf%83%ce%b7-%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%ac%cf%84/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ