Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

ΕΔΔΑ: Παραβίαση δικαιώματος πρόσβασης σε δικαστήριο λόγω υπερβολικού φορμαλισμού των εθνικών αρχών

 



ΑΠΟΦΑΣΗ

Bošnjački κατά Σερβίας της 30.04.2024 (προσφ. αριθ. 37630/19)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης του προσφεύγοντος σε δικαστήριο στο πλαίσιο διαδικασίας που σχετίζεται με παράβαση του Κ.Ο.Κ.

Τα εθνικά δικαστήρια απέρριψαν την αίτηση του προσφεύγοντος για δικαστικό έλεγχο επειδή δεν είχε υπογράψει την ειδοποίηση επιβολής προστίμου που εξέδωσε η αστυνομία.

Ο προσφεύγων κατήγγειλε βάσει του άρθρου 6 § 1 ότι στερήθηκε το δικαίωμά του να προσφύγει σε δικαστήριο, δεδομένου ότι το αίτημά του για δικαστικό έλεγχο της υπόθεσής του απορρίφθηκε από τα εθνικά δικαστήρια απλά και μόνο για τον λόγο ότι δεν είχε υπογράψει την ίδια την ειδοποίηση επιβολής προστίμου.

Το Δικαστήριο επισήμανε ότι, με την από κοινού υποβολή δύο εγγράφων στο αρμόδιο  εγχώριο δικαστήριο, δηλαδή της ανυπόγραφης ειδοποίησης επιβολής προστίμου και της υπογεγραμμένης χωριστής αίτησης δικαστικής επανεξέτασης, ο προσφεύγων εξέφρασε ρητά την πρόθεσή του να αμφισβητήσει την ποινή που του επιβλήθηκε από την αστυνομία και να ζητήσει την επανεξέτασή της ενώπιον δικαστηρίου.

Το Στρασβούργο έκρινε  ότι ο τρόπος με τον οποίο τα εθνικά δικαστήρια εφάρμοσαν τους σχετικούς δικονομικούς κανόνες στην υπόθεση ήταν φορμαλιστικός και δεν μπορούσε να θεωρηθεί αναλογικός προς τον σκοπό που η εφαρμοσθείσα νομοθεσία  επεδίωκε να επιτύχει. Μάλιστα, το ίδιο το Συνταγματικό Δικαστήριο άλλαξε πρόσφατα τη νομολογία του σε παρόμοιες περιπτώσεις, αναγνωρίζοντας ότι η προηγούμενη πρακτική ισοδυναμούσε με υπερβολικό φορμαλισμό στον περιορισμό της πρόσβασης του προσφεύγοντος σε δικαστήριο κατά την έννοια του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 6 § 1 και επιδίκασε στον προσφεύγοντα 2.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 1.800 ευρώ για έξοδα.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ