Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

ΕΔΔΑ: Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ως προϊόντων που προέρχονταν από εγκληματικές ενέργειες. Δυσανάλογα μεγάλα δικαστικά έξοδα.

 


Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ως προϊόντων που προέρχονταν από εγκληματικές ενέργειες. Δυσανάλογα μεγάλα δικαστικά έξοδα. Παραβίαση σεβασμού της περιουσίας 


ΑΠΟΦΑΣΗ

Mandev κ.α. κατά Βουλγαρίας της 21.05.2024 (προσφ. αριθ. 57002/11, 61872/11, 46024/12, 6430/13 και 67333/13)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των προσφευγόντων ως προϊόντων που προέρχονταν από εγκληματικές ενέργειες. Παράλειψη των εθνικών δικαστηρίων να αιτιολογήσουν την ύπαρξη αιτιώδους συνδέσμου μεταξύ των βασικών αδικημάτων ή οποιασδήποτε άλλης εγκληματικής συμπεριφοράς των κατηγορουμένων, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσανάλογη παρέμβαση στην προστασία της περιουσίας τους. Στην προκειμένη περίπτωση εφαρμόστηκαν οι προϋποθέσεις της απόφασης Todorov κ.α. κατά Βουλγαρίας.

Αντίθετα, το Δικαστήριο δεν διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου στις περιπτώσεις όπου τα εθνικά δικαστήρια είχαν εύλογα αποδείξει την ύπαρξη αιτιώδους συνάφειας μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που υπόκεινται σε κατάσχεση και της εγκληματικής συμπεριφοράς των προσφευγόντων.

Όσον αφορά τις υπό εξέταση υποθέσεις, οι προσφεύγοντες κατέβαλαν μεταξύ 2008 και 2012μεγάλα δικαστικά έξοδα που κυμαίνονταν από  3.450 ευρώ μέχρι 16.580 περίπου  ευρώ για να μπορέσουν να ασκήσουν  προσφυγές κατά των αποφάσεων κατάσχεσης που εκδόθηκαν σε βάρος τους.

Κατά την περίοδο αυτή το μέσο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Βουλγαρία κυμαινόταν μεταξύ 1.917 και 2.322 ευρώ. Επομένως, στις περιπτώσεις αυτές τα δικαστικά έξοδα υπερέβαιναν σημαντικά το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας, φθάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις σε πολλαπλάσια επίπεδα. Κατά την υπεράσπιση κατά των αιτήσεων κατάσχεσης, οι προσφεύγοντες βρίσκονταν ήδη σε δύσκολη θέση, καθώς έπρεπε να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι προσφεύγοντες δε υποχρεώθηκαν να καταβάλουν μεγάλα χρηματικά ποσά για δικαστικά έξοδα, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα μπορούσαν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και να έχουν πλήρη πρόσβαση στο δικαστήριο.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση της προστασίας της περιουσίας (άρθρο 1 Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου).

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ  https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ