Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

ΕΔΔΑ: Η ελλιπής, υποτονική και επιζήμια υπεράσπιση κατηγορουμένης από αυτεπαγγέλτως διορισθέντες συνηγόρους παραβίασε τη δίκαιη δίκη

 



ΑΠΟΦΑΣΗ

L.T. κατά Ουκρανίας της 06.06.2024 (αρ. προσφ. 13459/15)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η προσφεύγουσα καταδικάστηκε για σωματική βλάβη από αμέλεια και διατάχθηκε η ακούσια νοσηλεία  της λόγω ψυχιατρικών παθήσεων.

Επικαλούμενη το άρθρο 6 §§ 1 και 3 (γ) (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη/δικαίωμα νομικής συνδρομής), η L.T. ισχυρίστηκε  ότι η ποινική δίωξη εναντίον της ήταν άδικη, διότι είχε αποκλειστεί από τη δίκη της,  δεν της επετράπη η πρόσβαση στη δικογραφία και  οι δικηγόροι που διορίστηκαν αυτεπαγγέλτως και την εκπροσώπησαν είχαν εμφανώς παθητική στάση, και  έναν από αυτούς υποστήριξε ανοιχτά τη θέση του εισαγγελέα. Ισχυρίστηκε επιπλέον, ότι, ως πρόσωπο που υπόκειται σε ακούσια νοσηλεία με δικαστική εντολή, η μόνη δυνατότητα για αυτήν ήταν η άσκηση έφεσης  κατά της απόφασης που έπρεπε να  γίνει μέσω του συνηγόρου υπεράσπισής της και όχι αυτοπροσώπως,  ο οποίος δεν το έπραξε.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι ήταν αδικαιολόγητος  ο αποκλεισμός της προσφεύγουσας από τη δίκη ενώπιον του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, πριν επιβεβαιωθεί η υποτιθέμενη ψυχική διαταραχή της από το δικαστήριο, με αποτέλεσμα την αδυναμία της να αμφισβητήσει τις κατηγορίες εναντίον της και την κράτησή της. Επίσης οι δύο διορισθέντες,   από το κράτος,  συνήγοροι, την εκπροσώπησαν άκρως υποτονικά  και προδήλως επιζήμια για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ενώ τα εθνικά δικαστήρια δεν επέδειξαν την δέουσα επιμέλεια ως προς αυτό.

Τέλος το Στρασβούργο  έκρινε ότι λόγω της απόφασης για ακούσια νοσηλεία δεν είχε δικαίωμα να καταθέσει έφεση αυτοπροσώπως  και ο αυτεπαγγέλτως διορισθείς συνήγορός της δεν το έπραξε.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι υπήρξαν διαδικαστικές ελλείψεις στην ποινική διαδικασία που υπονόμευσαν  συνολικά το δίκαιο χαρακτήρα της διαδικασίας και διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 6§1 και 3 (γ) της ΕΣΔΑ, επιδίκασε δε  5.400 ευρώ για ηθική βλάβη και 3.800 ευρώ για έξοδα.

 

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ