Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

ΕΔΔΑ: Παύση βουλευτή από το αξίωμά του επειδή ήταν μοναδικός μέτοχος σε εταιρεία που εισέπραττε έσοδα από το Δημόσιο. Δεν παραβιάστηκε η ΕΣΔΑ

 

 

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Kokëdhima κατά Αλβανίας της 11.06.2024 (προσφυγή αριθ. 55159/16)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Απόφαση για παύση του προσφεύγοντος από το αξίωμα του βουλευτή λόγω σύγκρουσης συμφερόντων με την ιδιότητά του ως μοναδικού μετόχου σε ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία, η οποία εισέπραττε έσοδα από το πόρους του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, το Συνταγματικό Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων κατά την έννοια του άρθρου 70 § 3 του εγχώριου Συντάγματος, το οποίο προέβλεπε ότι οι βουλευτές δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες που αποφέρουν εισόδημα από το δημόσιο.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου σημείωσε ότι η εταιρεία, της οποίας ο προσφεύγων ήταν ο μοναδικός μέτοχος, είχε συνάψει συμβάσεις για την παροχή υπηρεσιών Διαδικτύου και σταθερής τηλεφωνίας με διάφορες αρχές του δημοσίου πριν από εκλογή του προσφεύγοντος. Η εταιρεία συνέχισε να αντλεί έσοδα από αυτές τις συμβάσεις ακόμη και μετά την έναρξη της κοινοβουλευτικής θητείας του προσφεύγοντος. Επιπλέον, το ΕΔΔΑ παρατήρησε ότι ο προσφεύγων όφειλε να γνώριζε καλά ότι οι επίμαχες συμβάσεις, η τελευταία από τις οποίες είχε συναφθεί σε ημερομηνία κατά την οποία ο προσφεύγων ήταν εκλεγμένος βουκευτής, θα συνέχιζε να παράγει έσοδα κατά την περίοδο της θητείας του ως βουλευτής.

Επίσης, σύμφωνα με το Δικαστήριο, ο προσφεύγων όφειλε να γνωρίζει την νομοθεσία και την πρακτική στην περίπτωσή του και επομένως θα μπορούσε να προβλέψει ότι η συνέχιση της δραστηριότητάς του από εισοδήματα που προέρχονταν από συμβάσεις με δημόσιες αρχές θα επέφερε σύγκρουση συμφερόντων με το νέο του αξίωμα ως βουλευτή.

Το ΕΔΔΑ δεν διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 3 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου.

 

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ