Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

ΕΔΔΑ: Η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ελευθερίας της έκφρασης

 


Η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ελευθερίας της έκφρασης. Περιορισμός πρόσβασης σε ιστορικά αρχεία. Παραβίαση άρθρου 10 της ΕΣΔΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ

Suprun κ.α. κατά Ρωσίας της 18.06.2024 (αρ. προσφ. 58029/12 και άλλες 4)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Οι προσφεύγοντες είναι πέντε Ρώσοι υπήκοοι που επικεντρώνονται στην έρευνα της ιστορίας της σοβιετικής πολιτικής καταστολής, μία Ελβετή υπήκοος που είναι δισέγγονη του Raoul Wallenberg, ενός Σουηδού διπλωμάτη που έσωσε τις ζωές χιλιάδων Ούγγρων Εβραίων στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εξαφανίστηκε υπό σοβιετική κράτηση, και το Διεθνές Μνημείο, μια ΜΚΟ με έδρα τη Μόσχα η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για την προσπάθειά της να καταγράψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι προσφεύγοντες προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες αρχείου σχετικά με τη σοβιετική καταστολή, συμπεριλαμβανομένων των εθνοτικών εκτοπίσεων και εκτελέσεων που πραγματοποιήθηκαν με εντολή εξωδικαστικών οργάνων τη δεκαετία του 1930 και 1940. Η δεύτερη προσφεύγουσα, κα Dupuy προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την τύχη του Wallenberg. Σε όλες τις περιπτώσεις, η πρόσβαση είτε αποκλείστηκε εντελώς, είτε οι πληροφορίες που δόθηκαν ήταν ελλιπείς, είτε οι προσφεύγοντες εμποδίστηκαν να λάβουν αντίγραφα των πρωτότυπων εγγράφων. Ένας από τους προσφεύγοντες, ο κ. Suprun, κρίθηκε ένοχος για παράνομη συλλογή «προσωπικών και οικογενειακών απορρήτων» των θυμάτων της εθνοτικής καταπίεσης για την εργασία αρχείου του σχετικά, ιδίως, με τον αναγκαστικό επαναπατρισμό των Γερμανορώσων.

Κατά το ΕΔΔΑ η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ελευθερίας της έκφρασης. Σε αυτά τα ζητήματα το υψηλό επίπεδο προστασίας που διασφαλίζεται στον πολιτικό λόγο θα πρέπει να διασφαλίζεται και για τους ερευνητές. Τόνισε επίσης ότι οι αρχές δεν είχαν παράσχει καμία εναλλακτική λύση για τη δημιουργία αντιγράφων του αρχειακού υλικού το οποίο ήταν κατά τα άλλα προσβάσιμο και διαθέσιμο. Συνεπώς, οι περιορισμοί στην αντιγραφή του υλικού δεν ήταν «αναγκαίοι σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ όσον αφορά όλους τους προσφεύγοντες.

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ