Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

ΕνΔΕ: Αποφάσεις του ΔΣ της 13ης Σεπτεμβρίου 2024

 


       

 

 

        ΕΝΩΣΗ

 ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ                        

      ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

   (ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)

       ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210

       ΤΗΛ: 213 215 6114

  e- mail: endikeis@otenet.gr                                                                                            

 

    Αθήνα,  16-09-2024                                                                                               

                                                                                                         Αρ. Πρωτ. : 353

 

 

 

Αποφάσεις του ΔΣ της 13ης Σεπτεμβρίου 2024

 

 

Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της 13ης Σεπτεμβρίου παρόντα ήταν 11 από τα 15 μέλη. Απουσίασαν 4 μέλη και συγκεκριμένα οι σύμβουλοι Μαργαρίτα Στενιώτη, Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Ευστάθιος Βεργώνης, και Νικήτας Βελίας. Κατά την συνεδρίαση αποφασίστηκαν τα εξής:

1)    Ως προς το 1ο θέμα που αφορά την ενημέρωση για οικονομικά αιτήματα – διεκδικήσεις το προεδρείο πρότεινε προς τα μέλη του Δ.Σ συγκεκριμένες δικαστικές ενέργειες για τη διεκδίκηση εκκρεμών οικονομικών της αιτημάτων (πιλοτική δίκη – διακοπές παραγραφής) και ενημέρωσε ότι για τις λεπτομέρειες που αφορούν ενέργειες εκ μέρους των μελών της Ένωσης, θα εκδώσει στον κατάλληλο χρόνο ανακοίνωση. Η πρόταση έγινε δεκτή, ομόφωνα.

2)    Ως προς το 2ο θέμα που αφορά τη διεξαγωγή επιστημονικού συνεδρίου: Το προεδρείο πρότεινε τη διεξαγωγή επιστημονικού συνεδρίου με θέμα «Αντεγκληματική πολιτική, ποινική νομοθεσία και δικαιοσύνη», που θα διεξαχθεί στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2024 στην Αθήνα, με ομιλητές καθηγητές πανεπιστημίου και δικαστικούς λειτουργούς.   Η πρόταση έγινε δεκτή, ομόφωνα.

3)    Ως προς το 3ο θέμα που αφορά την έκδοση δικαστικού ημερολογίου, το Προεδρείο πρότεινε να λάβει χώρα η έκδοσή του και φέτος, όπως και τα προηγούμενα έτη. Η πρόταση έγινε δεκτή, ομόφωνα.

4)    Ως προς το 4ο θέμα, το Προεδρείο πρότεινε να λάβουν χώρα οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτη, όπως κάθε χρόνο. Η πρόταση έγινε δεκτή ομόφωνα.

5)     Ως προς το 5ο θέμα το προεδρείο πρότεινε να γίνει δεκτό αίτημα για δωρεά σε είδη ρουχισμού και είδη υγιεινής για τους κρατούμενους του Kαταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα. Η πρόταση έγινε δεκτή ομόφωνα.

6)    Ως προς το 6ο θέμα το προεδρείο ζήτησε την αναγκαία για τις τραπεζικές συναλλαγές της Ένωσης εξουσιοδότηση για έκδοση χρεωστικών καρτών από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Η πρόταση έγινε δεκτή ομόφωνα. 

7)    Ως προς το 7ο θέμα, που αφορά την αποτύπωση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το Ταμείο της Ένωσης μετά την διετία 2022-2024, έγινε στα μέλη του Δ.Σ. αναλυτική ενημέρωση ως προς το σύννομο αλλά αναντίστοιχο με τις δυνάμεις του ταμείου της Ένωσης ύψος δαπανών, που έλαβε χώρα την προηγούμενη διετία και για το ύψος του σημερινού αποθεματικού της, ενώ παρατέθηκαν και συγκριτικά στοιχεία με προηγούμενες περιόδους της Ένωσης. Ειδικότερα με βάση τα επίσημα στοιχεία η απελθούσα διοίκηση παρέλαβε τον Μάιο του 2022 το ταμείο της Ένωσης με αποθεματικό 214.552 ευρώ επιπλέον 143.558 ευρώ το ταμείο αλληλοβοήθειας, δηλαδή συνολικά 358.110 ευρώ και το παρέδωσε τον Μάιο του τρέχοντος έτους με 51.343 ευρώ και επιπλέον 90.300 ευρώ το ταμείο αλληλοβοήθειας, δηλαδή συνολικά 141.643 ευρώ. Σήμερα μετά την καταβολή των δαπανών για τις παιδικές κατασκηνώσεις το υπόλοιπο του ταμείου -πέρα από το ταμείο αλληλοβοήθειας- ανέρχεται σε 39.000 ευρώ, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την υλοποίηση των δράσεων που σχεδιάζαμε και αναλαμβάναμε κάθε χρόνο. Δυστυχώς τα 4 μέλη του ΔΣ που είχαν την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης κατά την περίοδο 2022-2024 επέλεξαν να απουσιάσουν από το σημερινό ΔΣ και να μην δώσουν καμία εξήγηση.

8)    Ως προς το 8ο θέμα που αφορά τη δημόσια καταδίκη αντικαταστατικών πρακτικών, προτροπής σε τέλεση ποινικών αδικημάτων και άρνηση εκτέλεσης υπηρεσίας, από μέλη της Ένωσης, το προεδρείο εξέφρασε της εξής θέση:

«Είναι πρωτοφανές στην ιστορία της Ένωσης μέλος της, δημοσίως, σε κοινότητες viber να πυροδοτεί μονίμως ένταση μεταξύ των λοιπών μελών της και να φτάνει στο σημείο να προτρέπει συναδέλφους να προβούν σε «…κατάληψη ακόμα και των γραφείων της ΕΝΔΕ» καθώς και σε «Αποχή από την επιμόρφωση». Η διαφύλαξη του κύρους του Σώματος και της διαμόρφωσης κλίματος συνεργασίας στους χώρους υπηρεσίας μας, είναι πρώτη προτεραιότητα για την Ένωση και για το λόγο αυτό οφείλει να μην κλείνει τα μάτια μπροστά σε τέτοιες ακρότητες και να τις καταδικάζει ευθέως». Η ως άνω πρόταση έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι Χριστόφορος Σεβαστίδης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Μιχάλης Τσέφας Ιωάννης Ασπρογέρακας, Παντελής Μποροδήμος, Χρήστος Φαρσαλιώτης, Ακριβή Ερμίδου, και Ζάχος Παλιούρας.

Τα μέλη του Δ.Σ. κ. Ευδοξία Κυριλή, Δημήτριος Στασινούλας, και Αργύρης Μπιχάκης, δήλωσαν ότι απέχουν από την ψηφοφορία εκφράζοντας την άποψη ότι: «Θα πρέπει το θέμα να αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη καθώς αφενός δεν έχει τεθεί ζήτημα ποινικής ή πειθαρχικής δίωξης, ώστε να ανάγεται σε αντικείμενο της συνεδρίασης και αφετέρου μετά και από συστάσεις του Αρείου Πάγου για εκατέρωθεν αυτοσυγκράτηση, καλό θα ήταν να μην δοθεί συνέχεια σε ατυχείς εκφράσεις και παραινέσεις σε δράσεις που πανταχόθεν ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα, είτε τις δικαιολογεί η περίσταση, είτε όχι».

Στο ΔΣ συζητήθηκαν επίσης τα παρακάτω θέματα που έθεσαν οι σύμβουλοι:

-      Ο Πρόεδρος πρότεινε την ανανέωση της σύμβασης της γραμματέως που έχει προσληφθεί με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Η πρόταση έγινε δεκτή ομόφωνα.

-      Τα μέλη του Δ.Σ. κ. Ε. Κυριλή, Δ. Στασινούλας και Α. Μπιχάκης πρότειναν: α) την σύσταση  επταμελούς επιτροπής για το ζήτημα της ενοποίησης, προκείμενου να εξεταστούν οι βελτιώσεις του ΚΟΔΚΔΛ, του ΚΠολΔ και ΚΠΔ, β) το προεδρείο να επανεξετάσει τη στάση του απέναντι στα λοιπά θέματα της ενοποίησης που αφορούν κυρίως τους Πρωτοδίκες ειδικής επετηρίδας (βαθμολογική εξέλιξη εντός της ειδικής, αναγνώριση προϋπηρεσίας στη γενική, αμετάθετο στη γενική). Η πρόταση απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία (μειοψηφούντων των μελών που πρότειναν το θέμα) καθώς κατά την άποψη της πλειοψηφίας, τα θέματα που σε γενικές γραμμές τέθηκαν, αποτέλεσαν αντικείμενο πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, ως εκ τούτου η επανάληψη των ίδιων θεμάτων, αφενός απέχει κατά πολύ από τα νέα δεδομένα που επέφεραν οι νόμοι 5108/2024 και 5134/2024, αφετέρου πυροδοτεί την αντιπαράθεση, που αποτέλεσε το αντικείμενο έντασης και εσωστρέφειας την προηγούμενη χρονιά στο εσωτερικό της Ένωσης.

-      Συζητήθηκε το θέμα της λήψης πρωτοβουλιών εκ μέρους της Ένωσης για τη διευκόλυνση ως προς τη διαδικασία επιμόρφωσης τόσο των συναδέλφων που βρίσκονται σε άδειες κύησης/λοχείας/ανατροφής, όσο και των προς αφυπηρέτηση συναδέλφων πρωτοδικών ειδικής επετηρίδας. Το προεδρείο ενημέρωσε ως προς τις πρωτοβουλίες στις οποίες έχει ήδη προβεί κατά τη διάρκεια του θέρους, με έγγραφα και επικοινωνίες της Β΄ Αντιπροέδρου της Ένωσης κ. Ακριβής Ερμίδου και δεσμεύθηκε για περαιτέρω ενέργειες στην προσπάθεια παροχής κάθε δυνατής διευκόλυνσης των συναδέλφων.

-      Τέλος, τα μέλη του Δ.Σ. κ. Ε.Κυριλή, Δ. Στασινούλας και Α.Μπιχάκης έθεσαν το ζήτημα της νομοθετικής διευκρίνισης των θεμάτων που προκύπτουν αναφορικά με τη μισθολογική εξέλιξη των πρώην Ειρηνοδικών. Το προεδρείο ενημέρωσε ως προς την αποστολή εγγράφων με αυτό το αντικείμενο τόσο κατά το θέρος, όσο και εντός του Σεπτεμβρίου προς το αρμόδιο Υπουργείο, που αφορούσαν στη νομοθετική αποσαφήνιση του παραπάνω θέματος καθώς και για επικείμενη συνάντηση με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης και τους αρμόδιους υπαλλήλους του Υπουργείου προς άρση κάθε ασάφειας.

 

 

O Πρόεδρος

 

Χριστόφορος Σεβαστίδης

Εφέτης

O Γενικός Γραμματέας

 

Παντελής Μποροδήμος

Πρωτοδίκης 

 

https://ende.gr/%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%86%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%cf%83-%cf%84%ce%b7%cf%82-13%ce%b7%cf%82-%cf%83%ce%b5%cf%80%cf%84%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%81%ce%af%ce%bf%cf%85-2024/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ