Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΔΔΑ: Αντιφατική νομολογία των εγχωρίων δικαστηρίων για τελωνειακή παράβαση. Καταδίκη για παραβίαση της ΕΣΔΑ

 



ΑΠΟΦΑΣΗ

Ganushcak κατά Ουκρανίας της 29.08.2024 (αριθ. προσφ. 40776/16)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Επιβλήθηκε πρόστιμο στον προσφεύγοντα για παραβίαση των τελωνειακών κανονισμών, ήτοι για μεταφορά του αυτοκινήτου του στην Ουκρανία μέσω του κλειστού συνοριακού σημείου ελέγχου στην Κριμαία. Για την παράβαση αυτή του επιβλήθηκε  πρόστιμο ίσο με την αξία του αυτοκινήτου του και δήμευση του αυτοκινήτου. Ο προσφεύγων διαμαρτυρήθηκε  ότι η τιμωρία αυτή συνιστούσε παρέμβαση στην ειρηνική απόλαυση της περιουσίας του, κατά την έννοια του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου και του επέβαλε δυσανάλογη και υπερβολική επιβάρυνση.

Το Δικαστήριο επανέλαβε  ότι εναπόκειται κατά πρώτο λόγο στις εθνικές αρχές, ιδίως στα δικαστήρια, να ερμηνεύουν και να εφαρμόζουν το εσωτερικό δίκαιο. Το Δικαστήριο, ωστόσο, καλείται να επαληθεύσει ότι ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύτηκε και εφαρμόστηκε το εσωτερικό δίκαιο παρήγαγε συνέπειες που ήταν σύμφωνες με τις αρχές της ΕΣΔΑ.

Εν προκειμένω διαπίστωσε ότι τα εγχώρια δικαστήρια απόκλιναν  από προηγούμενες αμετάκλητες αποφάσεις τους στις οποίες επιβεβαίωσαν, υπό σχεδόν πανομοιότυπες περιστάσεις,  ότι το ιδιωτικό αυτοκίνητο με το οποίο διέσχισε τα κρατικά σύνορα δεν εθεωρείτο ως «εμπόρευμα» και δεν συνιστούσε τελωνειακή παράβαση. Παρά την επίκληση του προσφεύγοντος της εγχώριας νομολογίας, το διοικητικό δικαστήριο  δεν αιτιολόγησε καθόλου γιατί κατέληξε σε διαφορετικό συμπέρασμα.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι αυτή η αντιφατική νομολογία των εθνικών δικαστηρίων,  στερούνταν της απαιτούμενης ακρίβειας ώστε να επιτρέπει στα άτομα να προβλέπουν τις συνέπειες των πράξεών τους και ως εκ τούτου  δεν ήταν νόμιμη  και προβλέψιμη και επομένως ήταν  ασυμβίβαστη με την αρχή της νομιμότητας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του σεβασμού της περιουσίας (άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου) και επιδίκασε στον προσφεύγοντα 2.007 ευρώ  για αποζημίωση και 1.000 ευρώ για έξοδα

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ