Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΔΔΑ: Αγνόηση της επιθυμίας μάρτυρος του Ιεχωβά να μην της κάνουν μετάγγιση αίματος σε εγχείρηση.

 


Αγνόηση της επιθυμίας μάρτυρος του Ιεχωβά να μην της κάνουν μετάγγιση αίματος σε εγχείρηση. Παραβίαση του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής, υπό το πρίσμα της θρησκευτικής ελευθερίας

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΥΡΕΙΑΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ

Pindo Mulla κατά Ισπανίας 17.09.2024 (αρ. προσφ. 15541/20) 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η προσφεύγουσα, μάρτυρας του Ιεχωβά, διαγνώστηκε με μια ασθένεια που απαιτούσε χειρουργική επέμβαση. Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, γνωστοποίησε ρητά την άρνησή της να δεχτεί μεταγγίσεις αίματος, απόφαση που επισημοποιήθηκε μέσω μιας εκ των προτέρων ιατρικής οδηγίας και πληρεξουσίου, τα οποία ήταν καταχωρημένα και προσβάσιμα στο ιατρικό προσωπικό του τοπικού νοσοκομείου της στη Soria της Ισπανίας.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε, καθιστώντας αναγκαία τη μεταφορά της στο νοσοκομείο La Paz της Μαδρίτης, εξειδικευμένο σε τέτοιες περιπτώσεις χωρίς μεταγγίσεις αίματος. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς αυτής, το ιατρικό προσωπικό δεν διασφάλισε ότι οι εκ των προτέρων ότι οδηγίες της προσφεύγουσας για τις μη μεταγγίσεις κοινοποιήθηκαν ή τηρήθηκαν επαρκώς.

Κατά την άφιξη στο La Paz, οι ιατροί αντιμετώπισαν μια κρίσιμη κατάσταση. Ενημερώθηκαν ότι η προσφεύγουσα αιμορραγούσε και είχε επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο αιμοσφαιρίνης. Επικοινώνησαν με το δικαστή υπηρεσίας για να ζητήσουν άδεια να χορηγήσουν θεραπεία, η οποία περιελάμβανε μεταγγίσεις αίματος, χωρίς προηγούμενη διαδικασία συναίνεσης λόγω του επείγοντος της κατάστασής της. Η απόφαση του δικαστή βασίστηκε στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη ζωή, επιτρέποντας τελικά στην ιατρική ομάδα να προχωρήσει στην απαραίτητη θεραπεία για τη διάσωση της ζωής της προσφεύγουσας.

Η προσφεύγουσα αμφισβήτησε την απόφαση του δικαστή, ισχυριζόμενη ότι παραβίασε τα δικαιώματά της βάσει των άρθρων 8 και 9 της ΕΣΔΑ, τα οποία εγγυώνται τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και την ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Υποστήριξε ότι η αυτονομία της και οι θρησκευτικές της πεποιθήσεις δεν ελήφθησαν επαρκώς υπόψη κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η υπόθεση πέρασε από διάφορα δικαστικά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του Audiencia Provincial και του Συνταγματικού Δικαστηρίου, τα οποία και τα δύο επικύρωσαν την απόφαση, τονίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της ιατρικής κατάστασης και την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στη θεραπεία.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση των δικαιωμάτων της προσφεύγουσας βάσει του άρθρου 8, σε συνδυασμό με το άρθρο 9. Συμπέρανε ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων που οδήγησε στην έγκριση των μεταγγίσεων αίματος δεν παρείχε επαρκή σεβασμό στην αυτονομία της και στις εκφρασμένες επιθυμίες που αντικατοπτρίζονταν στην εκ των προτέρων οδηγία της προς τους γιατρούς. Το Δικαστήριο υπογράμμισε σημαντικές ελλείψεις στην επικοινωνία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο νοσοκομείων και την έλλειψη επαρκών διαδικαστικών εγγυήσεων που θα της επέτρεπαν να ασκήσει αποτελεσματικά τα δικαιώματά της.

Το Δικαστήριο επιδίκασε κατά πλειοψηφία, 12.000 ευρώ για ηθική βλάβη και ομόφωνα 14.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ