Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΔΔΑ: Απόρριψη αναίρεσης για έλλειψη αναγραφής σύνοψης στο αναιρετήριο.

 


 

 

 

Απόρριψη αναίρεσης για έλλειψη αναγραφής σύνοψης στο αναιρετήριο. Μη επαρκώς προβλέψιμη η προϋπόθεση αυτή. Καταδίκη για πρόσβαση σε δικαστήριο

ΑΠΟΦΑΣΗ

Orlandi κατά Ιταλίας της 12.09.2024 (αρ. προσφ. 60894/13)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 

 

Ο προσφεύγων, άσκησε αγωγή κατά τρίτου ζητώντας αποζημίωση για ζημίες που ισχυρίστηκε ότι υπέστη λόγω τροχαίου ατυχήματος. Το περιφερειακό δικαστήριο του Cassino έκανε μερικά δεκτή την αγωγή του, επιδικάζοντάς του αποζημίωση για ηθική βλάβη, ενώ απέρριψε άλλες αξιώσεις. Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε αργότερα από το Εφετείο της Ρώμης. Ο προσφεύγων άσκησε αίτηση αναίρεσης στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, προβάλλοντας τρεις λόγους αναίρεσης, μεταξύ των οποίων την ανεπαρκή αιτιολόγηση της εφετειακής απόφασης, την  άρνηση επιδίκασης αποζημίωσης και την μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό των νόμιμων τόκων επί της επιδικασθείσας αποζημίωσης.

Το Ακυρωτικό Δικαστήριο κήρυξε την αίτηση αναίρεσης απαράδεκτη, επικαλούμενο έλλειψη συμμόρφωσης με τις διαδικαστικές απαιτήσεις. Σημείωσε ότι ο πρώτος λόγος αναίρεσης δεν περιείχε περιληπτική σύνοψη, η οποία κρίθηκε απαραίτητη για το παραδεκτό. Ο δεύτερος και ο τρίτος λόγος απορρίφθηκαν επίσης διότι δεν περιλάμβαναν ένα επαρκώς συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, γεγονός που οδήγησε τον προσφεύγοντα να υποστηρίξει ότι η απόρριψη βασίστηκε σε υπερβολική τυπολατρία.

Το ΕΔΔΑ αξιολόγησε την υπόθεση υπό το πρίσμα του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ, το οποίο εγγυάται το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Το Δικαστήριο επανέλαβε ότι ενώ οι περιορισμοί στην πρόσβαση σε ανώτερο δικαστήριο είναι επιτρεπτοί, δεν πρέπει να υπονομεύουν την ουσία του δικαιώματος. Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η απαίτηση για μια περιληπτική σύνοψη δεν ήταν επαρκώς προβλέψιμη κατά τον χρόνο στιγμή της άσκησης της αναίρεσης από τον προσφεύγοντα και, ως εκ τούτου, αποτελούσε δυσανάλογο εμπόδιο στο δικαίωμά του για πρόσβαση σε δικαστήριο.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση του  άρθρου 6 § 1 όσον αφορά την απόρριψη του πρώτου λόγου αναίρεσης.

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ