Η Ελλάδα είναι μία από
τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο, στις οποίες οι δικαστές της ουσίας δεν φορούν
οποιαδήποτε ομοιόμορφη επίσημη υπηρεσιακή ενδυμασία. Ωστόσο, οι ίδιοι λόγοι,
για τους οποίους η τήβεννος έχει υιοθετηθεί από αιώνων ως δικαστική περιβολή
σχεδόν παγκοσμίως, επιβάλλουν την καθιέρωσή της και στην χώρα μας για τους
δικαστικούς λειτουργούς όλων των βαθμών κατά τη διάταξη του άρθρου 18 § 8 εδ.
β΄ Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.
Η δικαστική ψυχολογία
διδάσκει ότι η ασυνήθιστη και επιβλητική περιβολή του δικαστή υποβάλλει σε
όλους τους παράγοντες της δίκης τον σεβασμό στο πρόσωπό του, υπογραμμίζει τη
σοβαρότητα του χώρου, τη σπουδαιότητα της διαδικασίας και τον κεντρικό ρόλο του
δικαστή μέσα σ’ αυτήν. Η ομοιόμορφη εμφάνιση των δικαστών συμβολίζει και
τονίζει την αντικειμενικότητα και την απροσωποληψία τους. Ταυτόχρονα ενισχύει
τα μέγιστα, μαζί με την υπερυψωμένη έδρα και το προσωπικό κύρος του δικαστή,
που δυστυχώς μερικές φορές τραυματίζεται από την κακή κατάσταση ή και
ακαταλληλότητα των ακροατηρίων ορισμένων από τα δικαστήριά μας. Η κακή
κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων, πάντως, δεν μπορεί να αποτελεί λόγο για
τη μη εφαρμογή της ομοιόμορφης δικαστικής ενδυμασίας, για το λόγο ότι από μόνη
της η δικαστική τήβεννος συμβάλλει στον ευπρεπισμό των δικαστικών αιθουσών κατά
τα πρότυπα των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών.
Σε πρακτικότερο επίπεδο,
με την καθιέρωση της χρήσης της τηβέννου οι δικαστές θα εξοικονομούν τη συνεχή
δαπάνη για την αγορά κατάλληλων ενδυμάτων για την άσκηση των καθηκόντων τους,
δαπάνη η οποία, μετά τις τελευταίες μεγάλες περικοπές των αποδοχών τους, δεν
είναι καθόλου αμελητέα. Παράλληλα θα εκλείψουν τα περιστατικά ατυχούς επιλογής
ενδυμάτων από δικαστές, ευτυχώς σπανιότατα μεν, αλλά που προκαλούν ορισμένες
φορές δυσανάλογα πολλά σχόλια.
Πέτρος Αλικάκος,
Πρωτοδίκης Θεσσαλονίκης
Χρήστος Μπούκας, Πάρεδρος
Πρωτοδικείου Μεσολογγίου
Μερικά σχόλια επι του θέματος:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Ο σεβασμός στο πρόσωπο του Δικαστή δεν δημιουργείται απο την στολή που φοράει, αλλά απο την συμπεριφορά του, το εν γένει παρουσιαστικό του, τον τρόπο που διαχειρίζεται την ακροαματική διαδικασία και πάνω και πρωτα απ' όλα, απο τις αποφάσεις που βγάζει. Ο σεβασμός κερδίζεται, δεν προυποτίθεται και σαφώς δεν “υποβάλλεται”.
2. Ο “ευπρεπισμός των δικαστικών αιθουσών” επίσης, δεν επέρχεται με μια τήβενο απο καθέδρας. Επέρχεται όταν τα κλιματιστικά λειτουργούν, όταν δεν στάζουν τα ταβάνια, όταν δεν στριμώχνονται 100 δικηγόροι και 200 διάδικοι σε ένα χώρο 5Χ 3.
3. Καμιά φορά, εσείς που κάθεστε “εκεί στα ψηλά”, αγνοείτε (ή έχετε λανθασμένη αντίληψη) του πως σας βλέπουν όσοι βρίσκονται “απο κάτω”. Ούτε η ενδυμασία αίζει το ρόλο που νομίζετε, ούτε το χτένισμα ή τα αξεσουάρ. Προσωπικά, θα εκτιμούσα ιδιαιτέρως έναν δικαστή που θα έκανε ερωτήσεις to the point και θα εξέδιδε αποφάσεις που να δείχνουν ότι το εχει (ανεξάρτητα του αν κερδίσω ή χάσω την υπόθεση), ιδίως αν φορούσε τζηνάκι ή φουστανάκι (και έδειχνε με δυό λόγια ότι ζει μέσα στην κοινωνία. Το ίδιο έχω να πω και για εμάς τους δικηγόρους.
Εν κατακλείδι, τόσο εσείς οι δικαστές, όσο και εμείς οι δικηγόροι, κολλήσαμε (και εξακολουθούμε να κολλάμε) στην επιφάνεια των πραγμάτων και χάσαμε την ουσία.
Δεν θα μπορούσα να μη συμφωνήσω μαζί σας. Η τήβεννος δεν κάνει τον δικαστή περισσότερο σοβαρό και σεβάσμιο από όσο είναι. Ο σεβασμός κερδίζεται και η σοβαρότητα είναι θέμα χαρακτήρα και οχι ενδύματος.
ΔιαγραφήΠροτιμώ την τήβεννο για καθαρά οικονομικούς λόγους. Και αυτό είναι θέμα ουσίας, όχι επιφάνειας πραγμάτων.
ΔιαγραφήΟ Πολυζωίδης και ο Τερτσέτης ΔΕΝ φορούσαν τήβεννο...
Διαγραφήόχι, δεν φορούσαν αυτοί οι δύο.....- και ούτε την είχαν ανάγκη. αλλά πιθανά να την είχαν ανάγκη όλοι οι άλλοι που πλειοψήφησαν..... ξέρεις.... για να ανέβει το κύρος τους και να υποβάλλουν τον σεβασμό......
ΔιαγραφήΚ. Ζαφειροπουλου, κανεις δεν ειπε οτι η τηβεννος κανει τον καλο δικαστη, ουτε οτι η τηβεννος αναπληρωνει την εσφαλμενη αποφαση.... Το ιδιο ομως ισχυει και για την ελλειψη γραφειων, για τα ταβανια που σταζουν, για τους διαδικους που στοιβαζονται... Εαν ειναι καλος ο δικαστης θα βγει καλη αποφαση και στην τρυπα της αλεπους να γινει η συνεδριαση. Αρα ας αφησουμε και τα ταβανια ως εχει και τις αιθουσες και ας παμε στο υπαιθρο με τον ηλιο και τα τζινακια... Α και ξερετε; Η υψομετρικη διαφορα δεν εχει να κανει με τη θεση αλλα πρωτίστως με τη συμπεριφορα. Το καλαμι που καβαλανε ορισμενοι και η αγενεια που δειχνουν εν γενει, τους κανει να βλεπουν τους αλλους αφ΄υψηλου οπου κι αν βρισκονται. Σαφως και η ουσια προεχει των τυπων, αλλα σε χωρες που ΚΑΙ οι συναδελφοι σας προβαλλουν ως προτυπα απονομης δικαιοσυνης (Γερμανια , Αγγλια, ΗΠΑ) σε σχεση με την Ελλαδα, υπαρχουν και υπερυψωμενα εδρανα και τηβεννος. Εδω που ειμαστε 'ανετοι΄ και συνεδριαζουμε αμα λαχει και σε παλιες σχολικες αιθουσες, οπως διαβασατε και στην πρωτη αναρτηση, δυστυχως ειμαστε απο τους τελευταιους στην απονομη της δικαιοσυνης μεταξυ των χωρων της ΕΕ....
ΔιαγραφήΟ γράφων θυμάται ότι εν έτει 1980 που παρέστη ως συνήγορος στο Διαρκές Ναυτοδικείο Πειραιώς υποχρεώθηκε να φορέσει μια από τις (απλές βέβαια) τηβέννους, οι οποίες υπήρχαν για κοινή χρήση στον προθάλαμο της αίθουσας, προκειμένου να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Και βέβαια μου δόθηκε τότε η εξήγηση από τους παρισταμένους συναδέλφους ότι το Ναυτοδικείο έχει επηρεαστεί από το αντίστοιχο βρετανικό.
ΔιαγραφήΣυμφωνώ και επαυξάνω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως θα είχε ενδιαφέρον να ξαναγίνει το γκάλοπ;
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://dikastis.blogspot.gr/2011/02/blog-post_13.html
Συμφωνώ με τους αξιότιμους πρωτοδίκες. Στη Γερμανία μάλιστα φοράνε και οι δικηγόροι, ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης. Απαράδεκτο το ότι δεν υπάρχει η τύβενος στην Ελλάδα. Να καθιερωθεί άμεσα, για πολλούς ακόμη λόγους ψυχολογικούς που δεν μπορώ για την ώρα να εκθέσω. Δίνει άλλη σοβαρότητα στη διαδικασία.- δικηγόρος.
ΑπάντησηΔιαγραφήσυμφωνώ και για τους δικηγορους θα πρέπει να υπάρχει
Διαγραφήμε 40 βαθμούς εκτός -και εντός- δικαστικής αιθουσας το καλοκαίρι, τα κλιματιστικά να μην λειτουργούν και να κάνω αέρα με τη δικογραφία που κρατάω για να μην λιποθυμήσω, μέχρι να έρθει η σειρά μου να δικάσω, αναρωτιέμαι πως θα άντεχα φορώντας και μια τήβεννο απο πάνω απο το φόρεμα μου.
Διαγραφήη εμφάνιση μου δεν προσέβαλε ποτέ κανέναν πελάτη, ούτε τον προδιέθεσε αρνητικά- ο χειρισμός μου στις υποθέσεις μετρούσε πάντα. προσωπικά,θα αισθανόμουνα γελοία στην Ευελπίδων, μέσα στο χάος, τη ζέστη, τα χνώτα 200 ανθρώπων εντός αιθούσης, τον ιδρώτα να κυλάει και την τήβεννο απο πάνω.
όπως και να έχει, δεν την έχω ανάγκη, κύριοι για να ασκήσω το επάγγελμα μου- ιδίως δε, για αν ασκήσω το λειτούργημα μου.
Στην Γερμανία φορούν τήβεννο, αλλά με βάση ένα διάταγμα του Φρειδερίκου του Μεγάλου της Πρωσίας από τον 18ο αιώνα το οποίο λέει επι λέξει "προκειμένου να γνωρίζω αυτά τα μαύρα κοράκια από μακριά". Έκτοτε οι δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόροι, φορούν εκεί την τηβεννο εθιμικώ δικαίω αφού εφαρμόζεται επί 300 και πλέον χρόνια. Στην Ελλάδα δεν νομίζω να καθιερωθεί. Φανταστείτε δικαστή στην Ευελπίδων, να σέρνει το καροτσάκι με τις δικογραφίες και να φορά και τήβεννο. Θα οδηγούμαστε σε γελοιότητες. Ή π.χ. σε σύνθεση Τριμελούς ή πολυμελούς ένας δικαστής να μη φορούσε (επειδή την ξέχασε σπίτι κλπ). Θα οδηγούμασταν σε ευτράπελα... Πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι αποπροσανατολιστικό.
Διαγραφήαγαπητή κ.Ζαφειροπούλου, για εσάς και για εμένα που είμαστε γυναίκες είναι πιο εύκολα τα πράγματα, για τους άντρες συναδέρφους που φοράνε σακάκια και γραβάτες είτε έχουν σακάκια και πουκάμισα, είτε τήβεννο το ίδιο θα είναι, το θέμα μας είναι να λειτουργούν τα κλιματιστικά!
Διαγραφήόσο για τον/την άλλη συνάδερφο που θεωρεί γελοίο να σέρνει ο δικαστής το καροτσάκι με την τήβεννο: στην αίθουσα φοράμε την τήβεννο και στις άλλες χώρες οι δικαστές την έχουν μόνιμα στο γραφείο τους (γιατί στις άλλες χώρες σε αντίθεση με εμάς οι δικαστές έχουν προσωπικό γραφείο)
H κ. Ζαφειροπούλου έχει απόλυτο δίκιο. Ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη των (ελλήνων και αλλοδαπών) πολιτών προς το θεσμό της Ελληνικής Δικαιοσύνης και τους λειτουργούς της δεν εξασφαλίζεται με επικοινωνιακούς συμβολισμούς, αλλά αντίθετα με την εργώδη και καθημερινή προσπάθεια των δικαστών, που αποτυπώνεται τόσο στην έδρα όσο και με τις αποφάσεις τους. Αν νομίζετε κύριοι ότι στο τελευταίο έχετε πετύχει και είστε εντάξει με τη συνείδησή σας, τότε μην ασχολείστε με στολές και "υποβολές". Άλλωστε, όπως τα ράσα δεν κάνουν τον παπά έτσι και η τήβεννος δεν κάνει τον (καλό) δικαστή... Τον τελευταίο πάντα θα τον προτιμούν οι δικηγόροι και κατ' επέκταση οι διάδικοι ακόμα και αν (θεωρητικά) ανέβαινε στην έδρα με τη φουστανέλλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦουστανέλλα σε ένα σώμα που γυναικοκρατείται;
ΔιαγραφήΝα το πούμε κι εμείς οι έξυπνοι Έλληνες στους κουτόφραγκους τους άσχετους, να την καταργήσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστος!Παντου φορουν την τηβεννο και μαλιστα σε χωρες που θεωρουμε προτυπα απονομης της δ\νης.Τυχαιο; Δε νομιζω...
ΔιαγραφήΘα έλεγα ότι και για εμάς τους δικηγόρους μια αντίστοιχη υποχρέωση δεν θα έβλαπτε. Έτσι θα μπορούσαμε να πηγαίνουμε και λίγο πιο ελαφρά ντυμένοι, ιδίως το καλοκαίρι, στο δικαστήριο, και εκεί να φορούμε μια τήβεννο, έστω λιγότερο εντυπωσιακή από των δικαστών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔουλειά -και- των δικηγορικών συλλόγων θα ήταν να φροντίσουν για επαρκή αριθμό.
Κατά τα άλλα, δεν συμφωνώ με την "υψομετρική" διαφορά των εδράνων, αλλά δεν είμαι φυσικά κι ο πιο αντικειμενικός κριτής του ζητήματος.
Σε όλες μα όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου (Ευρώπη, Αμερική), η χρήση της τηβέννου, γίνεται βάσει δικαστικού εθίμου. Ακόμη και στην Γερμανία (όπου δικηγόρησα επί ένα έτος), καμία διάταξη του εκεί Οργανισμού Δικαστηρίων, δεν κάνει λόγο για τήβεννο. Απλά οι δικαστές φορούν τήβεννο, βάσει μακραίωνου εθίμου. Όσον αφορά, τη Γερμανία, η αρχή του εθίμου αυτού, αρχίζει από την εποχή του Φρειδερίκου του Μεγάλου της Πρωσσίας, (αρχές του 18ου αιώνα) όταν αυτός έχασε αστική δίκη από τον περίφημο μυλωνά. Διέταξε τότε, οι δικαστές να φορούν μαύρη τήβενο. Όταν οι αυλικοί του σύμβουλοι τον ρώτησαν γιατί, ο Φρειδερίκος ο Μέγας απάντησε γιά τους δικαστές: "αυτά τα μαύρα κοράκια θέλω να τα γνωρίζω από μακριά".
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι αν δικηγόρος δεν φέρει τήβεννο, αποβάλλεται από την αίθουσα. Ο γράφων έχει πείρα προσωπική.
Όσο για το κόστος της τήβενου, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ευοίωνα: Είχα ράψει (δικηγορική) τήβενο στη Γερμανία, μόνο το ύφασμα (καθαρό μετάξι), κόστισε σημερινά 500 ευρώ. Ραφή και άλλα εργατικά κάπου στα 1000 με 1200 σημερινά ευρώ. Η δικαστική τήβενος κόστιζε τουλάχιστον τα διπλά (επειδή είναι κάπως πιό "πολυτελής"). Πάντως δεν είναι ένα κομμάτι ύφασμα, και πρέπει να την προσέχεις σαν τα μάτια σου.
Προσωπική πρόταση: Αντί τηβένου, που μάλλον θα μας "γελοιοποιήσει", να επιβληθεί αποκλειστικά και μόνο μαύρο ένδυμα με λευκό πουκάμισο και λευκή γραβάτα. (μέρος της αμφίεσης στη Γερμανία, πέρα από την τήβενο).
Δημήτριος Ζιγκόλης
και οι γυναίκες τι θα βάλουν και αυτές γραβάτα;;
ΔιαγραφήΣυνάδερφοι δικαστές όπως λέει ο λαός: Όλα τα'χε η Μαριωρή, ο φερετζές (-τήβεννος) της έλειπε! Μια ευπρεπής ενδυμασία επαρκεί να ευοδώσει όλα όσα διατείνεστε.. Το τελευταίο πραγματικά που μπορεί να μας απασχολεί είναι μια επιπλέον ρόμπα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ "υψομετρικη" διαφορα των εδρανων για ποιον λογο να εφαρμοσθει; Για να φοβουνται την εδρα δικηγοροι,κατηγορουμενοι και πολιτες; Υ.Γ. Συγγνωμη για την ελλειψη τονισμου αλλα γραφω απο κινητο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ "υψομετρικη" διαφορα των εδρανων για ποιον λογο να εφαρμοσθει; Για να φοβουνται την εδρα δικηγοροι,κατηγορουμενοι και πολιτες; Υ.Γ. Συγγνωμη για την ελλειψη τονισμου αλλα γραφω απο κινητο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα δικαστήρια όλων των χωρών της οικουμένης, η έδρα είναι ψηλά. Οι λόγοι είναι κατ’ αρχήν συμβολικοί, αφού απονέμεται δίκαιο. Με τον τρόπο αυτό ο δικαστής φαίνεται ψηλά και πάνω από τους διαδίκους, κρίνοντας αντικειμενικά και απροσωπόληπτα. Προφανώς το ύψος επηρεάζει και ψυχολογικά το διάδικο. Επίσης είναι και πρακτικοί λόγοι, αφού η έδρα ακούγεται πιο εύκολα και επιτηρεί πιο εύκολα την αίθουσα. Και μην ξεχνάτε ότι προσφέρει και μια ελάχιστη ασφάλεια από τους θερμοκέφαλους.
ΔιαγραφήΘα πρέπει μάλιστα να γνωρίζετε ότι σε κράτη που τα ευαγγελίζονται πολλοί ως φάρους της δικαιοσύνης, ακόμα και για να πλησιάσει ο δικηγόρος την έδρα ζητά άδεια (δε μιλάω για το διάδικο). Στην Ελλάδα, τώρα με τη διαφορά ύψους γίνεται ο κακός χαμός. Σκεφτείτε η έδρα να ήταν χαμηλότερα.
Τώρα βέβαια αν εσάς σας ενοχλεί το ύψος της έδρας, η δίκη μπορεί να γίνει και σε τραπεζάκι καφενείου.
Στην Αμερική η έδρα είναι μάλλον πιο χαμηλά από εμάς, αλλά και το κύρος του δικαστή τόσο ψηλά....
ΔιαγραφήΓια το θέμα της ψυχολογίας έχω την ένσταση και μόνο. Εξάλλου μόνος/η το αναφέρατε πώς το ύψος επηρεάζει και ψυχολογικά τον διάδικο :). Σχετικά με την επιτήρηση και την ασφάλεια δεν έχω λόγο να διαφωνήσω αλλά έχω τις επιφυλάξεις μου ως προς το ακουστικό μέρος. Αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε άνετα να λυθεί με την ανάλογη αριχτεκτονική διαρρύθμιση στα νέα κτήρια και με σύγχρονα μικρόφωνα στα ήδη υπάρχοντα πιστεύω. Όσο για το πλησίασμα των δικηγόρων στην έδρα εσείς ξέρετε καλύτερα. Αν γίνει σε τραπεζάκι καφενείου θα υπάρχει πρόβλημα με τις δικογραφίες, που θα χωρέσουν; Χεχε.
ΔιαγραφήΣυμφωνώ να μπει τήβεννος.Μην τα ισοπεδώνουμε όλα συνάδερφοι, φυσικά και δεν κάνουν τα ράσα τον παπά, αλλά όπως και να έχει η τήβεννος δίνει κάποιο κύρος!Κατά τη γνώμη μου και για τους δικηγόρους θα πρέπει να υπάρχει.Μέχρι και στην Τουρκια στα ακροατήρια φοράνε τήβεννο και οι δικαστές και οι δικηγόροι!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι γιατί να μην εφαρμόσουμε και το σύστημα επιθεώρησης της Τουρκίας κ. Συνάδελφε; Ξέρεις πως γίνεται εκεί η επιθεώρηση; Κάθε δικαστής αποστέλλει μέσω e mail, κάθε απόφασή του στον Επιθεωρητή. Αφού θέλεις τήβεννο, να το κάνουμε όπως και οι Τούρκοι...
Διαγραφήτι σχέση έχει η ανεξαρτησία του δικαστή με το ενδυματολογικό μέρος συνάδερφε;;
ΔιαγραφήΗ τήβεννος πρέπει να συνδυαστεί και με μια πλειάδα άλλων μεταρρυθμίσεων, όπως π.χ. ο περιορισμός των αιτιολογιών στις αποφάσεις και ιδίως σε θέματα που λίγο ενδιαφέρουν. Αυτό θα σήμαινε ότι και η Πολιτεία αλλά και οι διάδικοι έχουν εμπιστοσύνη στην κρίση του δικαστή και δεν του ζητούν να "απολογηθεί" κατά κάποιον τρόπο. Διότι στην ουσία αυτό υποδηλώνει κατά τη γνώμη μου η έκφραση του Συντάγματος ότι οι αποφάσεις πρέπει να είναι "εμπεριστατωμένα αιτιολογημένες".
ΔιαγραφήΚαι κατ' εμέ θα έπρεπε να υπάρχει τήβεννος για λόγους πρωτίστως ομοιομορφίας και δευτερευόντως προς αποφυγή ορισμένων "ατυχών" επιλογών (ιδίως όσον αφορά τη γυναικεία ενδυμασία). Το γεγονός ότι η κατάσταση των αιθουσών των δικαστηρίων είναι δραματική είναι κάτι άλλο και δεν σημαίνει ότι ο δικαστής πέραν της επιστημονικής επάρκειας και της ουσιαστικής έρευνας κάθε υπόθεσης δεν πρέπει να μεριμνά να έχει πάντα σωστή συμπεριφορά και εμφάνιση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι αξιότιμοι συνάδελφοι που υπογράφουν το κείμενο...
ΑπάντησηΔιαγραφή1) δεν είδαν πουθενά την υποβάθμιση του λειτουργήματός μας,
2) δεν είδαν πουθενά τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες δουλεύουμε,
3) δεν είδαν την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία είμαστε η χειρότερη χώρα, σχετικά με την απονομή της δικαιοσύνης,
4) δεν έχουν αντιληφθεί, ότι η απόφαση του "Μισθοδικείου", ίσως να μην εφαρμοσθεί ποτέ και θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε από τον Ιούνιο και για νέες περικοπές,
5) δεν είδαν τις αδικίες που γίνονται στις γυναίκες συναδέλφους, σχετικά με την άδεια ανατροφής τέκνου. Φτάσαμε στο σημείο να μην εφαρμόζονται αποφάσεις του ΣτΕ επί ατομικών προσφυγών
6) δεν είδαν την σωρεία πειθαρχικών αγωγών για καθυστέρηση,
Και αφού δεν τα είδαν όλα αυτά, τι ζητούν; Άκουσον άκουσον, να βάλουμε τήβεννο και να υπάρχει υπερυψωμένη έδρα.
Όταν στην Αμερική, η έδρα είναι πιο χαμηλά απ' ότι στην Ελλάδα, αλλά το κύρος του Δικαστή ΤΟΣΟ ΨΗΛΑ.
Και γιατί να μπει τήβεννος; για να έχουμε περισσότερο κύρος λένε και για να κάνουμε οικονομία.
Εγώ θα ρωτήσω κάτι: Ποιος οίκος θα αναλάβει να μας πάρει τα μέτρα (για τις τήβεννους) και ποιος εργολάβος θα υπερυψώσει ακόμη περισσότερο την έδρα.
Εδώ μπορείτε να δείτε τήβενους από όλον τον κόσμο:
Διαγραφήhttp://www.filibustercartoons.com/judges.htm
Κατάστημα γερμανικών τήβενων, εδώ:
http://www.roben-shop.de/
Και κατάστημα γαλλικών τήβενων εδώ:
http://www.lartisan-costumier.com/nos-produits-et-services/monde-des-lois/magistrats.html
Μα η Αμερική που οπως αναφέρετε έχει το θεσμό της δικαιοσύνης "ψηλά" και τήβεννος δε χρειάζεται. σύμφωνα και με τους προλαλήσαντες, εξακολουθει να επιβαλλει την τηβεννο στις συνεδριασεις, δεν την καταργεί... Εσείς αυτό που το αποδίδετε;
ΔιαγραφήΔιαβάζω τα σχόλια και θλίβομαι. Με εξαίρεση μερικούς σχολιάστες οι οποίοι μιλούν με επιχειρήματα, όπως ο κ. Ζιγκόλης, οι υπόλοιποι κάνουν σχόλια για να εκφράσουν την αντίθεσή τους και μόνον. Πράγματι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης πάσχει. Πράγματι υπάρχουν προβλήματα υποδομής, προσωπικού, νομοθεσίας κ.τ.λ.. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί ενοχλεί τόσο η τήβεννος, ακόμα και ως θεωρητική συζήτηση; Δηλαδή όποιος φορέσει τήβεννο στην Ελλάδα ή εκφραστεί θετικά, το κάνει για να κρύψει την ανεπάρκειά του ή για να υποβάλλει τα σέβη του στην εκτελεστική εξουσία; Δηλαδή όλοι οι δικαστές είναι εξωνημένοι, σκώληκες έρποντες; Για συνέλθετε λίγο. Είμαι σίγουρος ότι αν αύριο το πρωί η κόρη σας ερχόταν στο σπίτι και σας έλεγε ότι της έγινε παρατήρηση διότι φορούσε ένα μίνι έως τον ομφαλό, θα κατεβαίνατε σε πορείες και καταλήψεις για το φασισμό που επικρατεί στα σχολεία. Η άρνηση για την άρνηση, επειδή θέλουμε να την «πούμε» στην εξουσία, το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι ακόμα κουβαλάμε το «σύνδρομο της πατάτας» (βλ. την ιστορία του δύστυχου του Καποδίστρια με τις πατάτες).
ΑπάντησηΔιαγραφήΜενέδημος
Πολυ σωστός ο Μενέδημος. Δε θα μπορουσα να τα έχω πει καλύτερα!!!
ΔιαγραφήΕύγε!
ΔιαγραφήΣυμφωνώ απολύτως με τον παραπάνω σχολιαστή.Δεν μπορώ να κατανοήσω την υπερβολή με την οποία αντιμετωπίζουμε διάφορα θέματα, όταν αδιαφορούμε για άλλα απείρως σοβαρότερα . Καιρό έχω να διαβάσω τόσα σχόλια , όταν γίνεται κοσμογονία στο χώρο της δικαιοσύνης και θα ήταν άκρως ενδιαφέρον αν κάποιοι από τους παραπάνω σχολιαστές διατύπωναν προτάσεις και παρατηρήσεις.Που είναι το κακό στο να έχουμε μιά σοβαρή, ομοιόμορφη ενδυμασία και να μην παρουσιάζουμε εμείς οι γυναίκες , ιδίως το καλοκαίρι ένα απαράδεκτο θέαμα με τα έντονα χρώματα και τα αμάνικα (συμβαίνει σε διάφορα δικαστήρια) και να εκτιθέμεθα σε διάφορα σχόλια. Στο κάτω κάτω μιά σοβαρή εμφάνιση, δείχνει και σεβασμό του ίδιου του δικαστή στην όλη διαδικασία.Το γεγονός ότι δεν έχουμε την κτιριακή υποδομή και τις συνθήκες που αρμόζουν στο λειτούργημα που ασκούμε, δεν είναι δικαιολογία για να ευτελίζουμε τη διαδικασία και να μην αλλάζουμε ποτέ τίποτε.Αν αισθανόμαστε έτσι, τότε όπως σωστά ΄εγραψε κάποιος παραπάνω, ας πάμε να δικάζουμε στο καφενείο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα έντονα χρώματα δεν αποδοκιμάζονται από κανέναν-απεναντίας δίνουν αισθήματα αισιοδοξίας. Τα αμάνικα ίσως. Προσωπικά πιστεύω πώς το ζήτημα της τήβεννου είναι το τελευταίο που πρέπει να απασχολεί το δικαστικό σώμα.
Διαγραφήχμ.... εξαρτάται, όπως είπατε και εσείς, Μενέδημε, απο την ποιότητα των επιχειρημάτων, υπερ ή κατά.
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν θεωρώ επιχείρημα το ότι θα βοηθήσει στον 'ευπρεπισμό των δικαστικών αιθουσών" η τήβεννος, ούτε βέβαια ότι μπορεί να "υποβάλλει" τον σεβασμό και παρέθεσα και τα επιχειρήματα μου σχετικά......
αν έχετε διάθεση, θα ήθελα να διαβάσω την επιχειρηματολογία σας, ως προς το που ακριβώς θα βοηθήσει το δικαστικό έργο η τήβεννος.
Θα σας απαντήσω, εφόσον πρώτα διαβάσω τα δικά σας επιχειρήματα σε τι θα εμποδίσει το δικαστικό έργο η τήβεννος.
ΔιαγραφήΜενέδημος
Όποιος θέλει να φορέσει στολή για να απομείνει Δικαιοσύνη, μπορεί να πάει στη Γκόθαμ Σίτυ να κάνει τα ρεπά του Μπάτμαν. Περιμένω μεταβατικά πάνω από χρόνο, η αίθουσα Δικαστών είναι υπό κατάρρευση, εκτυπώνω σπίτι, δικάζω σε γραφειάκια (και έρχονται πολίτες όσο δικάζω να τους βγάλω ένα πιστοποιητικό ¨περί μη δημοσίευσης διαθήκης¨" - "θα πάτε απέναντι" -" ευχαριστώ" -"που είχαμε μείνει κύριε μάρτυρα", το κλιματιστικό δεν λειτουργεί γιατί πρέπει να το σκουντήξεις, οι δικηγόροι κάνουν την διαδικασία σάλα-τραπεζαρία ένα - "πείτε μου μάρτυς τι ζώδιο είναι ο αντίδικος" - "¨ζυγός" -"να γραφτεί στα πρακτικά" - "έχει σημασία κύριε συνήγορε" -"ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΗΝΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ", τα κενά των εγκύων -οι οποίες είναι μαγική εικόνα, 2 χρόνια να εμφανιστούν στο Πρωτοδικείο- σε κάνουν να στενάζεις- έχω γράψει πονηματα για διαφορά εμπράγματη λιγότερη του ενός τετραγωνικού μέτρου αν έχετε τον Θεό σας, αλλά προς Θεού, να φορέσουμε τήβεννο, γιατί σου λέει, αν δεν ανεμίζει η μπέρτα, πως θα σε σεβαστεί, ο άλλος, ε πως ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα με βόλευε να φορέσω μία τήβεννο (σε μαύρο για να κόβει τις κοιλιές), αλλά συγγνώμη δηλαδή θα έρχομαι έτσι ντυμένος από το σπίτι ; Είμαι σε επαρχιακό Πρωτοδικείο, και πάω πεζός στα Δικαστήρια, θα ήταν ωραίο, δεν λέω, με την τήβεννο να ανεμίζει όσο βρέχει και τα σκυλιά από πίσω, αλλά αν είναι να αλλάζουμε στα Δικαστήρια να κάνουμε ένα βεστιάριο βρε αδερφέ, να μπαίνω στο ρόλο ;
Αξεπέραστοι Monty Pythons : http://www.youtube.com/watch?v=nVt1EY896cY
Καλοκαίρι σε επαρχιακό πρωτοδικείο θερμοκρασία 36 βαθμοί. Πάω σε γιατρό εκτάκτως άτομο της οικογένειάς μου φορώντας ένα απλό καθημερινό φόρεμα μέχρι τα γόνατα με μανίκια μέχρι τη μέση του μπράτσου. Με παίρνουν τηλ για αυτόφωρο. Έπρεπε να γυρίσω σπίτι μου, να αλλάξω γιατί με τέτοια αμφίεση και δίχως σακάκι δεν μπορούσα να ανέβω στην έδρα.Ενώ αν είχα την τήβεννο στην αίθουσα κρεμασμένη ή έστω μαζί μου ούτε θα έτρεχα ασθμαίνοντας να αλλάξω, ούτε θα καθυστερούσα τους λοιπούς άρρενες συναδέλφους.
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ. Το είχα ανάγκη να γελάσω λίγο.
ΔιαγραφήΘΕΟΣ!!!!!!!!!!!!
Διαγραφήκαιρο ειχα να διαβασω ενα τοσο ευφυεστατο χρονογραφημα ,οσο του τελευταιου ανωνυμου εξ ημων ,για το μειζων θεμα της ελληνικης δικαιοσυνης ,την τηβεννο, ....ευτυχως η ελληνικη πραγματικοτητα αποδεικνυει οτι υπαρχουν δικαστικοι λειτουργοι με χιουμορ που μπορουν να αντιληφθουν την κοινωνικη πραγματικοτητα ...
ΔιαγραφήΕνώ όταν πηγαίνεις στο δικαστήριο με το κουστούμι είσαι άρχοντας.
ΔιαγραφήΌπως άρχοντας είσαι να πληρώνεις για 2-3 κουστούμια το καλοκαίρι και άλλα τόσα το χειμώνα, αντί για μια – δυο τηβέννους που θα κρατήσουν 5-8 χρόνια, τουλάχιστον.
Και βέβαια στο τέλος πάντα φταίνε οι έγκυες.
Εσύ, πέρα από το να γκρινιάζεις με ανόητα αστειάκια, τι έχεις κάνει;
Στη διαβούλευση για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τις έγραψες τις απόψεις σου; Όχι, θα μου πεις, διότι έχεις γράψιμο. Όπως γράψιμο έχουν και άλλοι που όμως βρίσκουν χρόνο να γράψουν μια δυο προτάσεις. Βλέπεις τα αστειάκια και το «πνεύμα» δε θέλουν πολύ σκέψη.
Αλήθεια τα παράπονά σου τα έχεις πει στον επιθεωρητή; Όχι, βέβαια διότι είσαι βαρβάτος δικαστής όταν γράφεις ανώνυμα. Όταν είναι να μιλήσεις επωνύμως φοβάσαι για τη θεσούλα σου, μη σε κάνουν ντα. Ο Τερτσέτης όμως, σε πιο χαλεπούς καιρούς από άποψη υποδομών, οικονομικών και κυρίως ανεξαρτησίας των δικαστών, μίλησε επώνυμα.
Κάτσε, λοιπόν, σπίτι σου, φόρα τη στολή του κλόουν και γράψε όσα αστεία θέλεις. Μας διασκεδάζεις.
Ως γραφων του αρχικου σχολιου, σκεφτηκα οτι ισως δεν πρεπει να απαντησω στις ad hominem κρισεις σας κυρια συναδελφε (?). Τι να απαντησω ? Στο αν ειμαι Τερτσετης ? Προφανως και οχι, δεν διεκδικω αναλογες δαφνες. Το αν ειπα τα παραπονα μου στον Επιθεωρητη ? Ο Επιθεωρητης γνωριζε πραγματα χωρις να μιλησω, και δεν αρμοζει γκρινια μπροστα σε εναν Αρεοπαγίτη.Το αν φοβαμαι για την θεσουλα μου και γραφω ανωνυμα ? (Οπως και εσεις αλλωστε). Επωνυμα γραφω τις αποφασεις μου, τις μειοψηφιες μου επι της εδρας, κανένα στα αλήθεια δεν ενδιαφερει η θεση ενος επαρχιακου Πρωτοδικη για το θεμα της τηβεννου. Οσο για το θεμα των εγκυων, λυπαμαι, αλλα εχω αποψη, και επι της παρουσης μαλλον δεν ενδιαφερει κανενα, παρα μονο τους ελαχιστους που απομειναμε σε ενα Πρωτοδικειο-μεταβατικο στσθμο εγκυων. Γραφω απο χτες μια ανακοπη 40 σελιδων με 12 λογους που ειναι πολυ πιο αστειοι, απο τα δικα μου αστεια, αλλα εκει δεν φοραω την στολη του κλοουν, πρεπει να απαντησω με σοβαροτητα και υπευθυνοτητα ακομα και σε καταφανως παρελκυστικους λογους. Mε παρεξηγησατε : η στολη του κλοουν δεν ειμαι εγω, ουτε και μια τηβεννος θα με κανει πιο σεβασμιο και καλυτερο Δικαστη. Χαιρομαι αν υπηρξα διασκεδαστικος. Οι κλοουν κατα βαθος ξέρετε κρυβουν θλιψη.
Διαγραφή"Ο Επιθεωρητης γνωριζε πραγματα χωρις να μιλησω, και δεν αρμοζει γκρινια μπροστα σε εναν Αρεοπαγίτη"
ΔιαγραφήΟυδέν σχόλιον.
Έχω φάει την επαρχία με το κουτάλι και τις εγκυμοσύνες με την κουτάλα. Έχω ζήσει στιγμές απείρου κάλους με τα κενά στα δικαστήρια που πήγα. Έχω γράψει αποφάσεις πολύ περισσότερες από εσένα. Έτυχα σε Πρόεδρο που ούτε στους εφιάλτες σου δεν θα τον ήθελες. Ποτέ όμως δεν τα έβαλα με τις εγκύους. Ποτέ δεν καταφέρθηκα κατά των δικηγόρων με τέτοιο τρόπο (δεν είναι Ζωροάστρες ούτε αστρολόγοι για να ασχολούνται με τα ζώδια), ούτε γελοιοποίησα ανώνυμα την πρόταση κάποιων που γράφουν επώνυμα έχοντας το θάρρος της γνώμης τους. Και βεβαίως δε σε είπα κλόουν. Είπα να φορέσεις τη στολή του κλόουν. Έχει διαφορά.
Ο ανώνυμος άνδρας συνάδελφος της 08:10
Προσωπικά με απασχολεί το γεγονός ότι θα πρέπει να πληρώσω, εκτός από το χαρτί και το μελάνι του εκτυπωτή μου και 2000€ για μια τήβεννο. Άσε που θα πρέπει να έχω και μια δεύτερη για back up, αν τη λερώσω και την άλλη μέρα έχω έδρα (...το λοιπόν 4000€). Δεν τα δίνω τα δυο μισθά να πάρω 20 κουστουμάκια και να είμαι κάθε μέρα με διαφορετικό συνολάκι (φιγουρίνι ο δικός σου!), αντί να μοιάζω με χήρα από τη Μάνη;...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνωνυμε της 17 Μαρτιου 11:59, δεν γραφεις... ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙΣ!!! Να εισαι καλα, χαιρομαι που υπαρχουν ανθρωποι στο Σωμα, οι οποιοι σκεπτονται οπως εσυ. Με συναδερφικους χαιρετισμους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρον θέμα και ακόμη πιο ενδιαφέροντα τα σχόλια. Δεν έχω γνώμη για το θέμα της τηβέννου, αλλά προσωπικά θα ήθελα να έχω την αίσθηση ότι μπαίνω σε δικαστήριο, σε έναν ιερό χώρο όπου απονέμεται δικαιοσύνη (ανεξαρτήτως σοβαρότητας υπόθεσης). Και εννοώ να μπαίνω σε ένα μεγαλοπρεπές και πεντακάθαρο κτήριο, στο οποίο να επικρατεί απόλυτη τάξη. Ίσως φαίνεται υπερβολικό, αλλά αυτή το χάλι με τις άθλιες αίθουσες, τους χυμένους καφέδες και όλους να καπνίζουν αρειμανίως πρέπει να σταματήσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαχαχαχα-κορυφαίο το βίντεο με τους Monty Pythons. Αλλά δεν νομίζω Ανώμυμε 17 Μαρτίου 2014 - 11:59 μ.μ.να φοράτε την τήβεννο από το σπίτι αν θεσμοθετηθεί. Μάλλον θα σας ειδική ντουλάπα στο γραφείο-κι αν δεν χωράει πάντα θα υπάρχει η λύση του διαδρόμου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον θα σας βάλουν ειδική ντουλάπα στο γραφείο ήθελα να πω
ΔιαγραφήΑν και επί της ουσίας δεν διαφωνώ με κάποια μικρά στοιχεία τα οποία δίνουν έντονο συμβολισμό, πιστεύω ότι όλα πρέπει να έχουν σχέση με το συνολικό περιβάλλον. Δεν μπορώ να διανοηθώ να δικάζω σε γραφείο με στοίβες δικογραφιών επάνω, ή σε αίθουσες που το καλοκαίρι χρειάζεσαι μάσκα οξυγόνου για να μην λιποθυμήσεις. Συνάδελφοι δικαστές και φίλοι δικηγόροι. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουν πολλά, πρωτού φτάσουμε να μιλήσουμε για την τήβεννο. Στις χώρες που υπάρχει, μόνο τις όψεις των κτιρίων όταν κοιτάξεις, ε κάτι σε πιάνει, καταλαβαίνεις ότι δεν έχεις πάει σε δημόσια υπηρεσία, σε νοσοκομείο, ΙΚΑ, εφορία ή πολεοδομία!! Εδώ τα περισσότερα κτίρια θυμίζουν τα παραπάνω. Και στους διαδρόμους κυκλοφορούν όλοι, ανεξέλεγκτα. Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα. Όλοι νομίζω καταλαβαίνεται τι εννοώ. Οπότε Ας κάνει η πολιτεία αυτά που πρέπει και ας μην φοράω τήβεννο. Θα το αντέξω. τα άλλα όμως που μου λείπουν δεν ξέρω πόσο ακόμα θα υπομένω.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΛυπάμαι που με τόσα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της δικαιοσύνης,υπάρχουν δικαστές που ασχολούνται με την τήβεννο.Ειμαι σίγουρος οτι θα προτείνουν και αγιασμό με την έναρξη του δικαστικού ετους
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τί έγινε δηλαδή, αν γίνει αγιασμός; Μάλλον χρειάζεται ευχέλαιο για να διορθωθούν όλα τα κακώς κείμενα...!!
Διαγραφήνα προτείνω κάτι;; αφού θεωρείτε ότι δε χρειάζεται τήβεννος, τότε ας καταργηθεί και η ιατρική ποδιά, αφού δε θα κάνει καποιον καλό γιατρό
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνάδελφοι, όσοι από εσάς θέλετε να φοράτε τήβενο, να φοράτε. Κανένα πρόβλημα. Εμείς οι νέοι δικηγόροι έχουμε εισφορές, έχουμε έξοδα για βιβλία, περιοδικά, βενζίνες, φωτοτυπίες, φαγητό και παλεύουμε να ζήσουμε. Και θα πηγαίνουμε στο ακροατήριο με ρούχα λιωμένα, δεν μας νοιάζει καθόλου. Η αξιοπρέπειά μας θα κρίνεται από την εργασία μας, τη στάση μας, την κατάρτισή μας, την αγωνία να υπηρετήσουμε αυτό το σύστημα δικαιοσύνης. Εσείς ας προβληματισθείτε για τηβένους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ταπεινότητά μου προσβάλλεται αφόρητα όταν πρωτοδίκες και ειρηνοδίκες δεν κατέχουν δικονομία και αστικό (και φαίνεται κιόλας...), αναγκάζοντάς μας να κάνουμε κατ΄αρθρον ερμηνεία πάνω στη διαδικασία και οι πελάτες μας να νομίζουν ότι εμείς είμαστε που δεν ξέρουμε..
Ας ήτανε οι δικαστές καταρτισμένοι, αφοσιωμένοι και πιο πολύ της "πιάτσας" και θα φόραγα 2 τηβένους, όχι μία.
Είστε εκτός πραγματικότητας.
Αλληθωρίζετε επικίνδυνα.
Νέος δικηγόρος (άγνωστο για πόσο ακόμα)
τωρα πως φαινεται οτι ενας δικαστης δεν ξερει αστικο (????) επι της εδρας (????) ο θεος και η ψυχη σου, νεε δικηγορε...
Διαγραφήαπορω επισης ποια δικονομια σου δινει το δικαιωμα να του κανεις μαθημα (???) επι της εδρας σε θεματα ουσιαστικου αστικου δικαιου...δηλαδη δεν μπορεις να πεις γραπτα, ωστε να δει το καταπληκτικο βαθος των γνωσεων κξαι να μορφωθει λιγο και ο ασχετος δικαστης???
Πρωτοδίκες - Ειρηνοδίκες δεν κατέχουν δικονομία και αστικό! Δηλαδή, αυτοί που τους εξέτασαν γραπτά και προφορικά ήταν και αυτοί άσχετοι ή δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους; Και στη διαδικασία (προφανώς μάρτυρες) σε τι χρειάζεται η κατ' άρθρον ερμηνεία; Όταν διαβάζω στις προτάσεις αναλύσεις των άρθρων, τι να πιστέψω; οτι ο δικηγόρος μου κάνει μάθημα; αυτό δεν είναι προβολή; Απ' ότι φαίνεται είστε πολύ νέος δικηγόρος και γι' αυτό συγχωρείστε.
ΔιαγραφήΤην κατ άρθρο ερμηνεία τη ζήτησε ο πρόεδρος, για την ακρίβεια την απαίτησε, εξετάζοντας αν ο ταλαίπωρος δικηγόρος "ήξερε", μπροστά στον πελάτη του. Αφού βέβαια όμως είχε ρωτήσει με μεγάλη ειρωνία για το αν υπάρχει πουθενά στον κώδικα κάποια νόμιμη βάση στην αξίωσή...Αφήστε το ζήτημα, γιατί η περιπτωσιολογία μεγαλώνει επικίνδυνα.
ΔιαγραφήΜαθήματα δεν θέλουμε να κάνουμε εμείς οι δικηγόροι. Θέλουμε δικαστές, με βαθειά γνώση, αντίληψη της εποχής και των ανθρώπων. Η αντίδρασή σας, δείχνει ότι θιχθήκατε. Εγώ στη θέση σας θα έσπευδα να δω που και αν κάνω λάθος, όχι να εκτοξεύσω ειρωνίες και κατηγορίες. Είναι δείγματα και αυτά και κρίνονται.
Μετά από όλα αυτά, απ οτι βλέπω όχι μόνο τήβενο θα βάλουμε, αλλά και μπούργκα. Τελικά ο Μπέης, έχει δίκιο σε πολλούς από τους αφορισμούς του.
κ. Συνήγορε
ΔιαγραφήΠοιος μίλησε για τήβεννο στους δικηγόρους; Γράφει κάτι τέτοιο το κείμενο; Φορέστε ό,τι θέλετε. Άλλωστε ενδυματολογικές παραφωνίες δεν κάνει μόνον ή έδρα αλλά και οι συνήγοροι. Σε λίγο κάποιοι θα έρχονται με το μαγιό τους.
Μιλάτε για αφορισμούς. Μα εσείς αφορίζετε πρώτος, λέγοντας ότι η πλειοψηφία των δικαστών είναι αδιάβαστοι και ανεπαρκείς
(γράφετε: Ας ήτανε οι δικαστές καταρτισμένοι, αφοσιωμένοι και πιο πολύ της "πιάτσας").
Ξέρετε τέτοιου είδους αφορισμούς μπορούν να κάνουν όλοι: πχ "οι δικηγόροι είναι αδιάβαστοι", "δεν ξέρουν να συντάσσουν ούτε μια αίτηση εκουσίας" κτλ .
Φυσικά ούτε το ένα ισχύει ούτε και το άλλο.
Θεωρώ ότι τα σχόλιά σας οφείλονται στην πικρία που έχει η πλειοψηφία των νέων συναδέλφων σας, για λόγους ευνόητους.
Κατανοητό.
"θεωρώ ότι τα σχόλια σας, οφειλονται στη πικρία που έχουν οι νέοι συνάδελφοί σας....." . Θα μπορούσατε να είστε πιό σαφής? Ποιά είναι η πικρία που έχουν οι νέοι δικηγόροι? Και μάλιστα για λόγους ευνόητους!!!! Τελικά το κατώτατο όριο εισαγωγής στην ΕΣΔΙ πρέπει να ανέβει σημαντικά, να γινει τουλάχιστον 35, για να σταματήσει το φαινόμενο η ΕΣΔΙ να ειναι λύση για την ανεργία και να εισάγονται αυτοί που πραγματικά έχουν επιλέξει να γινουν δικαστές και όχι κάποιοι που δεν τα κατάφεραν στο ελεύθερο επάγγελμα. Γιατί δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια, για κάποιους. Το μοναδικό τους κριτηριο για την ΕΣΔΙ, είναι οι δυσκολίες στη δικηγορία.
ΔιαγραφήΠάντως όσοι επιλέγουν τη δικηγορία, ουδεμία πικρία νιώθουν κ. Πρόεδρε, σας διαβεβαιώ. Μάλιστα, αναρωτιέμαι, μήπως συμβαίνει το αντίθετο.
Εγω προσωπικά ειμαί υπερ της άποψης να καθιερωθεί η τήβεννος. Για να πω την αλήθεια το θέμα με είχε απασχολήσει και στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά νόμιζα οτι ήμουν ο μόνος που το σκεφτόμουν και είπα να σιωπήσω. Διαπιστώνοντας οτι το σκέφτονται και άλλοι, για διάφορους λόγους (οικονομικούς, σοβαρότητας, σεβασμού κ.λπ.), νομίζω οτι πλεον και η ένωση Δικαστών πρέπει να πάρει συγκεκριμένη θέση (δε γνωρίζω αν έχει ήδη διατυπωθεί κάποια άποψη ή θέση απο την ένωση).
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα συμφωνήσω απόλυτα. Κατά την ταπεινή μου άποψη το θέμα της τηβέννου έχει επιστημονική βάση, αλλά και πρακτική χρησιμότητα!!!
ΔιαγραφήΜπράβο στους Ειρηνοδίκες που γράφουν σχόλια επωνύμως!
ΔιαγραφήΑυτοί έχουν το θάρρος της γνώμης.
Οι λοιποί..... μεταξύ των οποίων και εγώ...
Συμφωνώ με την καθιέρωση της δικαστικής τηβέννου. Θα με απαλλάξει από τη σκοτούρα της επιλογής ενδυμασίας για την έδρα και από τη σχετική δαπάνη. Μακάρι να καθιερωθεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό ευχάριστα, χιουμοριστικά, θλιβερά, κυνικά, εμπαθή, έξυπνα, ασόβαρα σχόλια, ένα κρατώ ως κύριο συμπέρασμα...καμία ομοψυχία, καμία προσπάθεια συνεννόησης, ..αγαπητές κυρίες και κύριοι συνάδελφοι (δικαστές) εάν δεν μπορούμε να αρθρώσουμε δυο απλές κατανοητές και λογικές κουβέντες για ένα τόσο απλό ζήτημα, όπως της ενδυμασίας, πως θέλετε να σταθούμε στο ύψος που οφείλουμε ως πολιτειακή εξουσία?
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως δεν είναι το μείζον ζήτημα, ούτε κανένας και από αυτούς που το πρότειναν είμαι σίγουρος ότι πιστεύουν ότι είναι και ότι θα αλλάξει το περιβάλλον γύρω μας με μια τήβεννο..γιατί όμως τόση εμπάθεια από κάποιους? δεν μπορώ να καταλάβω...
Σχετικά, εκθέτω τα ακόλουθα ώστε να προσπαθήσω νηφάλια να θέσω το θέμα εντός του ορθού πλαισίου:
Πρώτον, το πρακτικό ζήτημα...Σαφέστατα πιο πρακτική η τήβεννος (για δικαστές και δικηγόρους). 1ον. έχουν ήδη αναφερθεί ανωτέρω σωστά παραδείγματα 2ον. Φοράμε άνετα ρούχα από κάτω, πάμε στα δικαστήρια, φοράμε από πάνω την τήβεννο, τέλος. Ούτε κουστούμια, ούτε να το παίζουμε φιγουρίνια, ούτε αισθητικές παραφωνίες πάνω στην έδρα, ούτε στιλιστικές ακρότητες με ενδεχόμενους κινδύνους να παρεξηγηθούμε από διαδίκους και άλλους (του στυλ..πωπω η δικαστίνα πάνω, κλπ). Αντιθέτως, απροσωπία, ομοιογένεια κλπ. Στην τελική ως άντρας νοιώθω πολύ άβολα με τις ζέστες να ιδρώνω μέσα στο κοστούμι μου και στο πουκάμισο από τα πρώτα πέντε λεπτά που βγω από το σπίτι μου πηγαίνοντας προς τα δικαστήρια, πολλώ δε μάλλον, πολλοί συνάδελφοι που σε αυτούς το ανθρώπινο φαινόμενο αυτό δυστυχώς γίνεται ευθύς αντιληπτό από όλους. Μια τήβεννος από ελαφρύ ύφασμα με ένα κοντομάνικο πουκαμισάκι θα λύσει πολλά προβλήματα.Ούτε φυσικά το μαύρο της χρώμα θα δημιουργήσει προβλήματα με τυχόν λεκέδες όπως προαναφέρθηκε. Ενδυμασία είναι και το πιο σημαντικό ερώτημα είναι, μας βολεύει αυτή στην εργασία μας ή όχι?
Πρώτον, όσον αφορά τη συμβολική πτυχή της τηβέννου, ο ελληνικός σοφός λαός λέει το εξής...τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, αλλά..και παπάς χωρίς ράσα δεν γίνεται.
Αυτό το απόφθεγμα εμπεριέχει όλη την αλήθεια...το συμβολικό κομμάτι είναι πραγματικά πολύ σημαντικό και όσοι αποτυγχάνουν να το αντιληφθούν στην πλήρη του έκταση, δυστυχώς δεν θα είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ώστε ιδίοις όμμασι και με την προσωπική τους αντίληψη να αντιληφθούν τι πραγματικά δημιουργεί μια τέτοια εικόνα ενός δικαστή ώστε να σταθμίσουν βάσει προσλαμβανουσών και αποτυπωμένων εικόνων την αξία ενός τέτοιου συμβολισμού και μετά να κρίνουν νηφάλια, αφήνοντας τη γενικότερη μεμψιμοιρία στην άκρη. Σίγουρα μια τήβεννος δεν πρόκειται να λύσει το ζήτημα των κτιριακών και γενικότερων υποδομών, αλλά δε νομίζω ότι θα φορέσουμε την τήβεννο για φτιαχτούν αίθουσες και κτίρια, έτσι δεν είναι ή πιστεύει κάποιος το αντίθετο? Για τους επαΐοντες αρκεί μια ενθύμηση του μεγαλύτερου ίσως κοινωνικού ανθρωπολόγου Levi Strauss και του έργου του πάνω στους συμβολισμούς και τη σημασία τους για τις ανθρώπινες κοινωνίες, αλλά και πιο σημαντικά, τη σημασία της απώλειας των συμβολισμών και της απαξίωσής τους. Για όσους όσοι δεν το γνωρίζουν αξίζει να ρίξουν μια ματιά...Εκτός φυσικά εάν, ως κλασσικοί Ελληναράδες, θεωρούμε πάντα ότι είμαστε καλύτεροι και εξυπνότεροι από όλους τους άλλους, Ευρωπαίους και μη, και για αυτό πρωτοτυπούμε και στον ενδυματολογικό τομέα αυτόν..(αλήθεια, εάν είμαστε τόσο άξιοι και έξυπνοι τότε γιατί βρισκόμαστε εδώ γενικά?)
3ον το ουσιαστικό μέρος....Ναι, όντως ο ουσιαστικός σεβασμός δεν είναι δεδομένος και κερδίζεται από τη συμπεριφορά και την ουσία του δικαστή στην έδρα και μια τήβεννος δεν μπορεί να αλλάξει κάτι τέτοιο. Επομένως, καταρχήν, είναι ασύνδετη η οποιαδήποτε συζήτηση των δυο θεμάτων αυτών και άσκοπη, αγγλιστί, pointless, και δεν αρμόζει σε μια συζήτηση για τήβεννο η αξιοσύνη του δικαστή όπου άλλα είναι τα ζητήματα και δη, τα προαναφερθέντα. Βέβαια, προσωπικά έχω να υπογραμμίσω εμφατικά τα εξής. Α) Μια τήβεννος (και αυτό το λέω απευθυνόμενος προς τους δύσπιστους έναντι του θεσμού δικηγόρους) μπορεί - έστω για λίγο - ακόμη και σε αυτούς που δεν θεωρούνται από τους πολλούς ως καλοί δικαστές, να τους κάνει συνειδητά, αλλά και πιο σημαντικά, υποσυνείδητα, τη στιγμή που ανέβουν στην έδρα να αλλάξουν έστω και για λίγο χαρακτήρα συνειδητοποιώντας (και υποσυνείδητα) τη βαρύτητα του έργου τους και του ρόλου τους και να προσπαθήσουν λίγο περισσότερο να ανυψώσουν τη δικαστική τους στάθμη. Καλό μπορεί να κάνει επομένως, όχι κακό. Β) Για όλους όσοι είναι καλοί δικαστές καμία διαφορά δεν θα επέλθει πέραν των πρακτικών αποτελεσμάτων. Γ) για τους διαδίκους, όσον αφορά τον τρόπο που βλέπουν το δικαστήριο, τους δικαστές και τους δικηγόρους τους πάλι καλύτερα θα είναι γιατί θα ανυψώνει τη δικαιοσύνη (και τους δικηγόρους) στα μάτια τους, πόσω μάλλον όταν και οι τελευταίοι φορέσουν αντίστοιχες τηβέννους Ε) Δυστυχώς και τέλος, για όλους όσοι, λόγω εμπεδωμένων στη ψυχοσύνθεσή τους ιδεοληψιών, πολιτικών και άλλων αντιλήψεων που τους καθιστούν δέσμιους αυτών, είναι πολέμιοι του θεσμού της τηβέννου, των στολών εν γένει, των συμβόλων, της θεσμοθετημένης εξουσίας, κλπ, δε νομίζω ότι μπορώ να τους απευθυνθώ γιατί δεν πρόκειται να τους πείσω ή έστω να τους κάνω να αποπειραθούν να ανατέμνουν τις απόψεις τους. Κατ' αποτέλεσμα δηλαδή δεν απευθύνομαι σε αυτούς και δεν πιστεύω ότι αξίζει και αυτοί να ασχοληθούν με το θέμα, δεδομένης της αρνητικής τους προδιάθεσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά τ' αλλά, συνοψίζοντας, παρά τα όσα προβλήματα βιώνουμε, δε νομίζω ότι η τήβεννος θα μας έκανε κακό. Μάλλον καλό θα έκανε σε όλους εμάς που υπηρετούμε τη θέμιδα, έστω εν είδει ψευδαίσθησης ότι συμμετέχουμε σε μια δικαστική διαδικασία άλλου επιπέδου σε άλλο κράτος ή forum. Βέβαια, o χρονισμός ίσως να μην είναι ακόμη ο κατάλληλος, αλλά η καλοπροαίρετη και αδογμάτιστη συζήτηση δεν έβλαψε ποτέ και κανέναν...
Αγαπητέ κύριε της "23ης Μαρτίου, ώρα 01:12 π.μ.",
ΔιαγραφήΧάρηκα πολύ με το σχόλιό σας, διότι είναι νηφάλιο, εμπεριστατωμένο και δείχνει ικανότητα διαχωρισμού των ουσιωδών από τα επουσιώδη, στο πλαίσιο, βέβαια, μιας σοβαρής συζήτησης πάνω σε συγκεκριμένο θέμα. Έχω θετική άποψη ως προς τη γενίκευση της χρήσεως τηβέννου, προεχόντως από τους δικαστικούς λειτουργούς, διότι με την ιδιότητα αυτή διαλεγόμαστε στην παρούσα συζήτηση και σκεφτόμουν να γράψω κάτι με αφορμή την αρχική καταχώρηση των Π. Αλικάκου και Χ. Μπούκα και τα σχόλια που προηγήθηκαν, αλλά με προλάβατε σχεδόν καθολικά! Σας εκφράζω, λοιπόν, τα συγχαρητήριά μου, εκφράζοντας μόνο μια επιφύλαξη : την έλλειψη του ονόματός σας, που θα επισημοποιούσε την άποψή σας, χωρίς, νομίμω, να μπορούσε να σας εκθέσει σε κάτι.
Χριστόφορος Κοσμίδης
67 σχόλια για το εν λόγω θέμα, 27 για το σχέδιο του νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας και ελάχιστα για το σχέδιο του κώδικα ποινικής δικονομίας!!!χωρίς σχόλια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό δείχνει πώς κάτι δεν πάει καλά :P :(.
ΔιαγραφήΠόσο δίκιο έχεις πράγματι...Μας ενδιαφέρει πιο πολύ αν θα φοράμε τήβεννο ή όχι παρά το πλαίσιο εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων...Κρίμα
Διαγραφή1) Θεωρώ πως, εν έτει 2014, αόριστες εξωνομικές έννοιες όπως κοσμιότητα, ευπρέπεια και σοβαρότητα θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν, άλλως να εξοβελιστούν από τη δικαστηριακή πρακτική. Το ανώτατο δικαστήριο της Κύπρου έχει εκδώσει εγκυκλίους συγκεκριμένα για την ενδυμασία.
ΑπάντησηΔιαγραφή2) Μπορεί τα ράσα να μην κάνουν τον παπά, αλλά παπάς χωρίς ράσα δεν υπάρχει. Ή, αλλιώς, μπορεί να είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη.
3) Η καθιέρωση τηβέννου στους δικαστικούς λειτουργούς θα δημιουργούσε πρακτικές δυσχέρειες παρά την προσωρινή ηθική τόνωση.
4) Η ταυτότητα στην ενδυμασία ισοπεδώνει οριζόντια την προσωπικότητα του δικαστή και παραπέμπει σε λογική στρατού, στο μέτρο που δεν μπορεί να διαλέξει χρώμα, υλικό και στυλ στο ντύσιμο. Είναι θεμέλιο της δικαστικής λειτουργίας η ομοιομορφία ή η πειθαρχία και από πότε; Θα μου πείτε στα Ανώτατα γιατί; Διότι πρώτον τα Ανώτατα είναι επιφορτισμένα με τη διασφάλιση της ομοιόμορφης εφαρμογής και ερμηνείας του δικαίου σ' όλη την επικράτεια και δεύτερον, το λέει η διάταξη στον Κώδικα..
Υ.Γ. Κακώς ψέγονται οι ανώνυμοι και οι ψευδώνυμοι. Και στον νόμο για την πνευματική ιδιοκτησία και στον ΑΚ θεμελιώνεται δικαίωμα στο ψευδώνυμο αλλά και στην αρνητική έκφανση του επ' ονόματι δικαιώματος, αυτή του να μην το αναφέρεις καθόλου.
ομοιόμορφο ντύσιμο = ομοιόμορφη εφαρμογή δικαίου...τι άλλο θα ακούσουμε... κι εμείς που φοράμε όλες ταγιέρ γιατί δεν είμαστε όμοια όμορφες;
Διαγραφή