Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 30 Μαρτίου 2014
«Ιδιαίτερα επικίνδυνη για το κύρος, αλλά και για την ηθική ακεραιότητα και την κοινωνική παράσταση των δικαστών, είναι η άσκηση από αυτούς διαιτητικών καθηκόντων με αμοιβή σε ιδιωτικές διαφορές»
Η Δικαιοσύνη εξήλθε από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 και εισήλθε στη μεταπολίτευση ηθικά τραυματισμένη και με μειωμένα το κύρος και την αξιοπιστία της. Τούτο συνέβη ιδίως γιατί ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί αποτέλεσαν τον κορμό της πρώτης κυβέρνησης της δικτατορίας, ενώ και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί διετέλεσαν υπουργοί κατά την επταετή διάρκειά της.
Με αφορμή και τις συμμετοχές δικαστικών λειτουργών σε κυβερνήσεις της δικτατορίας, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής κατά τη συνεδρίαση της Βουλής, στις 6-12-1976, αγορεύων, τόνισε: «Η Δικαιοσύνη επέρασεν από μίαν βαρείαν δοκιμασίαν κατά την διάρκειαν της δικτατορίας. Ηδη, μετά την αποκατάστασιν της Δημοκρατίας διέρχεται νέαν δοκιμασίαν».
Η διαπίστωση αυτή του τότε πρωθυπουργού επαληθεύτηκε πλήρως, αφού η δοκιμασία της Ελληνικής Δικαιοσύνης συνεχίστηκε αδιάλειπτα και μετά τη μεταπολίτευση. Και τούτο γιατί, μεταξύ άλλων, αγνοήθηκε, μέσα στη δίνη των καιρών, στην πτώση των αξιών και στην κατίσχυση φαινομένων ανομίας, κακονομίας, ατιμωρησίας και αμοραλισμού, ότι για τη Δικαιοσύνη είναι πάντοτε επίκαιρη η γνωστή φράση του Ιουλίου Καίσαρα: «Εγώ ηξίουν την εμήν σύζυγον μηδέ υπονοηθήναι». Δηλαδή, η Δικαιοσύνη δεν αρκεί να είναι στην πραγματικότητα, αλλά και να φαίνεται ότι είναι έντιμη, αξιόπιστη, αποτελεσματική και ανεξάρτητη.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ
============
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Σωστά όλα αυτά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν ήταν εν ενεργεία γιατί δεν τα έλεγε;
Δεν με πείθει ο κ. Αντιπρόεδρος του Α.Π. ε.τ.! Από την μεταπολίτευση έχουν περάσει 40 ολόκληρα χρόνια. Και τι θέλει να μας πει "ο ποιητής"; Μήπως ενόψει και συνταγματικής αναθεώρησης, εποφθαλμιεί και ο ίδιος κάποιο οφφίκιο και πρόσχημα δήθεν "το κύρος της δικαιοσύνης" θέλει ο ίδιος να εξοβελίσει άλλους πρώην δικαστικούς λειτουργούς, εν δυνάμει ανταγωνιστές του ;
ΑπάντησηΔιαγραφή