Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Ανακοίνωση σχετικά με καταγγελίες σε βάρος ζεύγους δικαστών


13/02/2014
                       ΕΝΩΣΗ
   ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
               ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
            (ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)
                   ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
      ΤΗΛ: 210 88 27 380-  FAX 210 88 41 529
                               Τ.Κ. 101 71

                                                                                                            Αθήνα 13/2/2014
                                                                                                 Αρ. Πρωτ.24

                              ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ




Με αφορμή σειρά εκπομπών τηλεοπτικού σταθμού, σχετικά με καταγγελίες σε βάρος ζεύγους δικαστών της περιφέρειας Θεσσαλίας, επισημαίνουμε τα εξής: Στα πλαίσια του καθήκοντος ενημέρωσης και του ελεγκτικού ρόλου των δημοσιογράφων, οι τελευταίοι δεν θα πρέπει ασφαλώς να φθάνουν σε αυθαίρετα συμπεράσματα, προλαμβάνοντες μάλιστα την κρίση των αρμοδίων οργάνων της Δικαιοσύνης, στα οποία και πρέπει πρωτίστως να προσφεύγουν οι καταγγέλλοντες.
Σεβόμαστε τη Συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, η οποία όμως δεν πρέπει να υπερβαίνει τα επίσης από το Σύνταγμα καθοριζόμενα όρια και να καταλήγει σε προσβολή της προσωπικότητας. Ειδικότερα δε, προκειμένου περί δικαστικών λειτουργών, να καταλήγει σε αμφισβήτηση του κύρους και της αξιοπιστίας του θεσμού της Δικαιοσύνης, οι λειτουργοί της οποίας, ειδικά την παρούσα περίοδο, επιτελούν βαρύτατο έργο προς προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και πάταξη της διαφθοράς.
 Η Πρόεδρος                                            Ο Γεν. Γραμματέας
   Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου                          Γεώργιος Μανωλίδης
           Αρεοπαγίτης                                            Πρόεδρος Εφετών


http://www.ende.gr/anakoinoseis.asp?id=272

9 σχόλια:

  1. Δεν κατάλαβα ; δεν πρέπει να κρίνουμε την αξιοπιστία των δικαστών ; έχουν το αλάθητο του πάπα ;ποιοι νομίζουν ότι είναι ;
    Προς γνώση σας έχουμε καταλάβει απόλυτα τι γίνεται στην σχολή δικαστών.
    Μαζευτείτε ή εξαφανιστείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να υποθέσω ότι είστε γνωστός αναφοράκιας

      Διαγραφή
    2. τι ακριβως γινεται κ. ανωνυμε στη σχολη δικαστων; καταγγειλετε ο.τι γνωριζετε επωνυμως αλλως ακολουθηστε τη συμβουλη σας.

      Διαγραφή
  2. Πάλι τα ίδια...Επιτέλους να μην παραμένουν οι δικαστές πάνω από 5 χρόνια στον ίδιο τόπο. Να εφαρμοσθεί η διάταξη του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντε πάλι τα ίδια...Ο δικαστής πρέπει να μετατίθεται συχνά. Πολλά χρόνια παραμονής στον ίδιο τόπο δημιουργούν αναπόφευκτα προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την απροσωποληψία του. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει πραγματικός λόγος, όπως είμαι βέβαιη εδώ. Η γυναίκα του Καίσαρα κ.λπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ακριβώς εννοείτε όταν λέτε "προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις"; Την καλημέρα στο χασάπη και στο φούρναρη; Οι δικαστές που υπηρετούν στην επαρχία βγαίνουν να πιούν έναν καφέ με συναδέλφους τους ή μέλη της οικογένειάς τους καί το κατώφλι του σπιτιού τους το περνούν μόνο οι ανωτέρω.Ακριβώς επειδή πρέπει να είναι προσεκτικοί για το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται μιάς και οι περισσότεροι κάτοικοι γνωρίζουν την ιδιότητά τους. Όσο για τα όσα λέει ο κώδικας για την πενταετία, γιατί να μην ισχύσει και το αντίστροφο; Όσοι δικαστές μετατίθενται σε επαρχία να εξαντλούν την πενταετία και μετά να κάνουν αίτηση. Διότι πολλά πρωτοδικεία εχουν γίνει διακομιστικοί σταθμοί. Ένα χρόνο στη επαρχία και μετά μετάθεση για Αθήνα η Πειραιά. Κατανοώ ότι υπάρχουν λόγοι και συμβαίνει αυτό.Όμως η "γυναίκα του Καίσαρος" αγαπητοί μου ή είναι τίμια επειδή το θέλει και έχει συναίσθηση της θέσεως της ή όχι.Αναφορές ανώνυμες υπάρχουν παντού. Και στην τελική, "καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται".









      Διαγραφή
  4. Ένα Γραφείο Τύπου της Ένωσης για τους δικαστές, που το λειτούργημά τους ούτως ή άλλως συνδέεται με την κοινωνική πραγματικότητα και - μοιραία - την κριτική, είναι δυνατόν να μην λειτουργεί μέχρι σήμερα; Γιατί να δίνουμε την εντύπωση των απομονωμένων όντων από την ζώσα κοινωνική πραγματικότητα που μάλιστα είναι και ιδιαίτερα θλιβερή; Και γιατί ο κάθε κακοήθης ανεμπόδιστα να σπιλώνει την τιμή κάθε δικαστικού λειτουργού, όταν εκείνος αναμετράται με τις πλέον βαριές προσβολές της έννομης τάξης, έχοντας στους ώμους του το βάρος της απόδοσης δικαιοσύνης; Γιατί και αν ακόμα «έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν», ωστόσο και αυτό πρέπει να καταδειχτεί και να στηλιτευτεί από μια δημόσια φωνή όπως αυτή του Γραφείου Τύπου. Αλλά και η νομική προστασία (με αγωγές, μηνύσεις κ.λπ.) σε τέτοιες υποθέσεις γιατί να μην είναι μέλημα της Ενώσεως;Κ.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστά τα παραπάνω αλλά, είναι δυνατόν να υπάρχει μόνο καπνός; Απο φωτιά τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ