Kύριοι συνάδελφοι
Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες
δημοσιευμάτων σε όλο σχεδόν τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο σύμφωνα με
τα οποία προαναγγέλεται η κατάργηση των ειδικών μισθολογίων
(στρατιωτικών αστυνομικών γιατρών ΕΣΥ πανεπιστημιακών δικαστικών και
Υψηλοβαθμου κλήρου) και η σταδιακή προσαρμογή των με αυτά που θα
ισχύσουν στην κεντρική διοίκηση μέσω του νέου μισθολογίου που
ετοιμάζεται και θα εφαρμοσθεί από 1.1.2016.
Άλλωστε στο πλαίσιο της συμφωνίας που
έχει υπογραφεί με τους εταίρους προβλέπεται η θεσμοθέτηση νέου ενιαίου
μισθολογίου στο Δημόσιο, με εφαρμογή από το 2016, ο «εξορθολογισμός» των
ειδικών μισθολογίων που αφορούν 250.000 δημοσίους λειτουργούς, η
υλοποίηση ενός νέου κύματος κινητικότητας, καθώς και η αποπολιτικοποίηση
της δημόσιας διοίκησης.
Παράλληλα προβλέπεται ότι οι συνολικές
δαπάνες για το Δημόσιο θα αποτελούν ποσοστό επί του ΑΕΠ που θα βαίνει
μειούμενο μέχρι το 2019.
Η κυβέρνηση όχι απλά το συζητά αλλά
φαίνεται ότι έχει έτοιμο ένα νομοσχέδιο το οποιο προβλέπει μειώσεις από 5
έως 20 % .Αυτό είναι βέβαιa το πιο επίσημο και αισιόδοξο σενάριο αυτή
την στιγμή δεδομένου ότι ακούγονται ακόμη χειρότερα, που εάν ευσταθούν
θα μιλάμε για την πιο βίαιη προσαρμογή που έγινε ποτέ σε μισθούς και
συντάξεις..
Όλα αυτά επαναλαμβάνουμε την στιγμή που
οι κυβέρνηση δια στόματος ιδίου του Πρωθυπουργού μιλούσε για
αποκατάσταση των μισθών που θα γίνονταν πραγματικότητα, για σεβασμό των
Δικαστικών αποφάσεων (Μισθοδικείου, Ολομέλειας Ελεγκτικού Συνεδρίου,και
ΣτΕ) με τις οποίες ακυρώθηκαν οι «μνημονιακές περικοπές» αποδοχών οι
οποίες επιβλήθηκαν στις αρχές του 2013 αναδρομικά από 1.8.2012, στο
πλαίσιο των οποίων είχαμε και επιστροφή χρημάτων και μείωση του φόρου
αλληλεγγύης. Δηλώσεις που έγιναν σε κάθε περίπτωση με τρόπο
κατηγορηματικό και αδιαπραγμάτευτο.
Για να μην δημιουργείται λοιπόν κλίμα
δυσαρέσκειας στο Δικαστικό Σώμα κάποιος θα πρέπει δημοσίως να
τοποθετηθεί και να πει τι ακριβώς συμβαίνει. Έχουν βάση οι υποψίες για
νέες περικοπές και ποιο το ύψος αυτών; Αν ναι -όπως φαίνεται- τι
σκοπεύει να κάνει η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να τις
εμποδίσει, αν βέβαια έχει τέτοια δυνατότητα ή πρόθεση και τι σκοπεύει να
κάνει η Ένωση μας.
Ηράκλειο 10.11.2015
Αργύρης Κατσαμάνης
Ειρηνοδίκης
Μέλος της Εφετειακής Επιτροπής Ανατολικής Κρήτης
Μπορούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς και με τρία κατοστάρικα λιγότερα. Δε χάλασε κι ο κόσμος
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ συνάδελφε
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θυμάμαι καλά (και θυμάμαι πολύ καλά), σε παλαιότερη ανάρτησή σου σ΄ αυτόν τον ιστότοπο έγραφες ότι, λόγω εθνικής ανάγκης, περικόπηκαν επί Καποδίστρια οι αποδοχές των Δικαστών και ότι σήμερα, όπως και τότε, θα πρέπει οι Δικαστές να δέχονται αγόγγυστα περικοπές των αποδοχών τους όταν παρίσταται εθνική ανάγκη, προκειμένου να δίνουν το καλό παράδειγμα. Τι άλλαξε, λοιπόν, από εκείνη την ανάρτηση και σήμερα αγωνιάς σε τόσο μεγάλο βαθμό μπροστά στο φάσμα ενδεχόμενων περικοπών, που, όπως γράφεις, θα προκύψουν από την κατάργηση των ειδικών μισθολογίων και τη σταδιακή προσαρμογή των με αυτά που θα ισχύσουν στην κεντρική διοίκηση μέσω του νέου μισθολογίου, που ετοιμάζεται και θα εφαρμοσθεί από 1.1.2016, όπως, πάντα κατά τα γραφόμενά σου, προκύπτει από το σύνολο, σχεδόν, του γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου? Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που γράφηκε, σε μία και μόνο εφημερίδα προ καιρού, χωρίς να επιβεβαιωθεί ούτε καν ακροθιγώς από κάποια επίσημη πηγή, ήταν ότι ίσως πραγματοποιηθεί ενσωμάτωση των επιδομάτων των λεγόμενων ειδικών μισθολογίων στον βασικό μισθό. Όπως, ίσως, γνωρίζεις, το μισθολόγιο των Δικαστών ή των Δικαστικών Λειτουργών (και όχι των δικαστικών, όπως γράφεις στην ανάρτησή σου), είναι το μόνο εκ του Συντάγματος προβλεπόμενο ειδικό μισθολόγιο, σε αντίθεση με τα λοιπά μισθολόγια που αναφέρεις και αποτελείται από ένα φορολογούμενο επίδομα και από μία μη φορολογούμενη αποζημίωση. Σε περίπτωση που επαληθευθεί το ανωτέρω δημοσίευμα, ακόμη και αν το μισθολόγιό μας ακολουθήσει την τύχη των λοιπών μισθολογίων, στο βασικό μισθό θα ενσωματωθεί μόνον το φορολογούμενο επίδομα, με αποτέλεσμα να επέλθει έστω και μικρή αύξηση στις αποδοχές μας, λόγω αύξησης του χρονοεπιδόματος, σε καμία δε περίπτωση μείωση. Γεννάται, κατόπιν τούτων, η απορία, για ποιό λόγο σήμερα, ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με τα όσα παλαιότερα έγραφες, δημιουργείς αναίτια ανησυχία στους συναδέλφους.
Θα πρότεινα, πέρα από την έγνοια για τα οικονομικά, να δώσουμε και την πρέπουσα προσοχή και στα θεσμικά ζητήματα που είναι εξίσου σημαντικά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκ συνάδελφε
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μπορούσατε να είστε πιο ευγενικός και εάν αποκαλύψετε το ονοματεπώνυμό σας θα μπορούσα να σας απαντήσω για όσα καταλογίζετε, προκύπτει όμως ότι δεν έχετε στόχο ενημέρωσης αλλά σπίλωσης και τρομοκράτησης εναντίον του όποιου προσπαθεί να ενημερωθεί ως εκ τούτου δεν νομίζω οτι μπορώ να ασχοληθώ άλλο μαζί σας, ας ενημερώσετε όμως και την Ένωση Διοικητικών Δικαστών όπως επίσης και την Ένωση Εισαγγελέων για τις αυξήσεις που έρχονται με το νέο μισθολόγιο σε μισθούς και συντάξεις για να μην ανησυχούν και αυτοί...
16/11/2015/in Ανακοινώσεις /
ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αθήνα 16-11-2015
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η πορεία της Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα μας, και οι σχεδιασμοί που προαναγγέλονται, δείχνουν ότι επιχειρείται για πολλοστή φορά περικοπή συνταξιοδοτικών παροχών της ίδιας ομάδας θιγομένων.
Σημειώνουμε: 1.. Ότι σε κάθε περίπτωση η περικοπή των συντάξεων δεν μπορεί να παραβιάζει τον συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος, τη χορήγηση δηλαδή στον συνταξιούχο παροχών τέτοιων που να του επιτρέπουν να διαβιώνει με αξιοπρέπεια εξασφαλίζοντας τους όρους όχι μόνο της φυσικής του υπόστασης (διατροφή, ένδυση, στέγαση, βασικά οικιακά αγαθά, θέρμανση, παροχές υγείας) αλλά και την δυνατότητα συμμετοχής στην κοινωνική ζωή με τρόπο που δεν αφίσταται πάντως ουσιωδώς από τις αντίστοιχες συνθήκες του εργασιακού του βίου (πρβλ. Ολ Σ.τ.Ε 2288/2015). 2. Ότι οι μέχρι σήμερα ασφαλιστικές επιλογές, επέφεραν μια μείωση (50%) των κύριων και επικουρικών συντάξεων με μόνο κριτήριο την συμβολή τους στη μείωση των δαπανών και τη «δημοσιονομική προσαρμογή», με συνέπεια την επιδείνωση σε σημαντικό βαθμό του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων,οι οποίοι εκτός από τις περικοπές των συντάξεων υπεβλήθησαν παραλλήλως και στο σύνολο των γενικής φύσεως οικονομικών και φορολογιών μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος. 3. Ότι για το έλλειμμα ρευστότητας που καταγράφεται στην Κοινωνική Ασφάλιση δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι που κατέβαλαν τις εισφορές τους κατά τον εργάσιμο βίο τους,αλλά το Κράτος και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν επί δεκαετίες στη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, στην πολύ υψηλή ανεργία, την μείωση των μισθών, την εισφοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία .
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
Ειρήνη Γιανναδάκη Πρόεδρος Εφετών