Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Παροχή οδηγιών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών για την ενιαία ερμηνευτική προσέγγιση και εφαρμογή των άρθρων 72 και 75 του Σωφρονιστικού Κώδικα (Ν.2776/1999)



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Αθήνα 8-2-2016
Αρ. Πρωτ.: 473
Εγκύκλιος: 1
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ
ΤΗΛ. 2106411526 ΦΑΞ 2106411523

Προς

Τους Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας
ΘΕΜΑ: Παροχή οδηγιών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών για την ενιαία ερμηνευτική προσέγγιση και εφαρμογή των άρθρων 72 και 75 του Σωφρονιστικού Κώδικα (Ν. 2776/1999)
Με αφορμή τις αριθμ. 16360/2015 και 77/2016 οδηγίες των Εισαγγελέων Εφετών Θεσσαλονίκης και Λάρισας, αντίστοιχα, προς τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών των Εφετειακών των περιφερειών, προκειμένου να επιδιώξουμε ενιαία εισαγγελική πρακτική ως προς τις μεταγωγές κρατουμένων για δικονομικούς λόγους, κρίνουμε σκόπιμο να σας απευθύνουμε, κατά το άρθρο 24 παρ. 4 και 5σ του Ν. 1756/1988, την ακόλουθη οδηγία, για την ενιαία ερμηνευτική προσέγγιση και εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.
Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 72 του Σωφρονιστικού Κώδικα (Ν.2776/1999) «η μεταγωγή κρατουμένων παραγγέλλεται για λόγους: α)..., β)..., γ) δικονομικούς ή συναφείς, δ)...», ενώ κατά το άρθρο 75 παρ. 1 του ιδίου Κώδικα «στην περίπτωση γ του άρθρου 72 η μεταγωγή κρατουμένου παραγγέλλεται από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών ή Πλημμελειοδικών προς διευκόλυνση του έργου της ανάκρισης ή για να εμφανισθεί ο κρατούμενος σε δικαστήριο ή σε δημόσια αρχή. Ο ίδιος Εισαγγελέας φροντίζει για την ταχεία επαναμεταγωγή του......
Από τις προεκτεθείσες διατάξεις συνάγεται με σαφήνεια ότι αρμόδιος να παραγγείλει τη μεταγωγή κρατουμένου προκειμένου αυτός να παραστεί: α) σε Μονομελές και Τριμελές Πλημ/κείο, Μονομελές και Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων, σε Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και σε ανάκριση που ενεργείται από Ανακριτή Πλημμελειοδικών, είναι ο κατά τόπο αρμόδιος Εισαγγελέας Πρωτοδικών και β) σε Μονομελές, Τριμελές και Πενταμελές Εφετείο, σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, Μικτό Ορκωτό Εφετείο, στο Συμβούλιο Εφετών και σε ανάκριση που ενεργείται από Εφέτη Ανακριτή, είναι ο κατά τόπο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών. Ωστόσο, έχει επικρατήσει η εσφαλμένη πρακτική να παραγγέλλει ο Εισαγγελέας Εφετών τη μεταγωγή σε όλες (αδιακρίτως) τις περιπτώσεις. Έτσι, στο πεδίο αρμοδιότητας του Εισαγγελέα Πρωτοδικών ασχολείται αφενός ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών με την υποβολή προς τον Εισαγγελέα Εφετών αιτήματος για μεταγωγή (την οποία θα έπρεπε κατά νόμο να παραγγείλει απευθείας ο ίδιος) και αφετέρου ο Εισαγγελέας Εφετών (που παραγγέλει τη μεταγωγή). Η κατά τον τρόπο αυτό ερμηνεία και εφαρμογή του ισχύοντος νομικού πλαισίου είναι κατάλοιπο της προϊσχύσασας διάταξης του άρθρου 78 του Κώδικα Βασικών Κανόνων για τη μεταχείριση των κρατουμένων (Ν. 1851/1989), η οποία, όμως, έχει καταργηθεί με το άρθρο 87 παρ. 3 του Σωφρονιστικού Κώδικα του 1999.
Ενόψει των ανωτέρω παρακαλούνται οι κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών, προς τους οποίους απευθύνεται η παρούσα, να παραγγέλουν οι ίδιοι απευθείας τη μεταγωγή κρατουμένου προκειμένου να παραστεί αυτός σε Μονομελές και Τριμελές Πλημμελειοδικείο, Μονομελές και Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων, σε Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και σε ανάκριση, που ενεργείται από Ανακριτή Πλημμελειοδικών, του τόπου που ασκούν τα καθήκοντά τους και να ενημερώσουν όλους τους Εισαγγελικούς Λειτουργούς, που υπηρετούν στις Εισαγγελίες που διευθύνουν για το παραπάνω θέμα, ώστε να ενεργούν αναλόγως και να επιτυγχάνεται η επιβαλλόμενη ενότητα της ερμηνείας και εφαρμογής του νόμου.

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ