Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

Ανακοίνωση της Προέδρου το Αρείου Πάγου σχετικά με την αποφυλάκιση των εκ των κατηγορουμένων στη δίκη της "Χρυσής Αυγής", Γ. Ρουπακιά.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Αθήνα, 22-2-2016
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μετά τον θόρυβο, ο οποίος έχει προκύψει, εξαιτίας της αποφυλάκισης του εκ των κατηγορουμένων στη δίκη της «Χρυσής Αυγής», Γ. Ρουπακιά, θα ήθελα να επισημάνω τα κάτωθι:
Κατά του εν λόγω κατηγορουμένου, ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (άρθρ. 187 παρ. 1-3 Π.Κ.) και μετά την απολογία του, στα πλαίσια διενεργηθείσας κυρίας ανάκρισης, διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση, με το υπ' αριθμ. 10/15-10­2013 ένταλμα του ανακριτή Αθηνών, του ν. 4022/2011.
Περαιτέρω, κατά του ιδίου ως άνω κατηγορουμένου, ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε βάρος του Παύλου Φύσσα και μετά την απολογία του, στα πλαίσια της διενεργηθείσας κυρίας ανάκρισης, διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση, με το υπ' αριθμ. 15/21-9­2013 ένταλμα του ανακριτή Πειραιά. Σε εκτέλεση του τελευταίου αυτού εντάλματος, κρατήθηκε προσωρινά, μέχρι την 18-3-2015, οπότε συμπληρώθηκε ο μέγιστος προβλεπόυενος χρόνος προσωρινής κράτησης του 18υήνου και στη συνέχεια κρατήθηκε, σε εκτέλεση του προαναφερθέντος υπ" αριθμ. 10/2013 εντάλματος του ανακριτή Αθηνών. Με το υπ'αριθμ. 1448/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, διατάχθηκε η εξακολούθηση της προσωρινής του κράτησης, όσον αφορά το ένταλμα αυτό, για έξι ακόμη μήνες, δηλ. μέχρι 18-3-2016. Δυνατότητα περαιτέρω παράτασης της προσωρινής κράτησης από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών δεν υπάρχει, διότι για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση προβλέπεται ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα έτη και κατά συνέπεια η προσωρινή κράτηση δεν δύναται να υπερβεί το ένα έτος (μέχρι 18-3-2016), ενώ ήδη είχε συμπληρωθεί, όπως προαναφέρθηκε, το Ιδμηνο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως.
Η μόνη δυνατότητα που είχε το Συμβούλιο Εφετών (και αυτό έπραξε) ήταν, με το υπ' αριθμ. 260/2016 Βούλευμα, να διατάξει όπως, μετά την συμπλήρωση του ως άνω ορίου της προσωρινής κράτησης (18 μήνες συν 12 μήνες, σύνολο 30 μήνες) επιβληθούν σε βάρος του οι περιοριστικοί όροι του κατ' οίκον περιορισυοιι στην κατοικία του, υπό 24ωρη αστυνοιιικπ φύλαΕη, υε δυνατότητα εξόδου υόνο νια την ιιετάβασή του στο Δικαοτήριο, κατά τις ημέρες των δικασίμων, με συνοδεία αστυνομικής δύναμης και την απανόρευση εξόδου από τη Χώρα.
Η δίκη της «Χρυσής Αυγής» άρχισε να διεξάγεται στις 20 Απριλίου 2015. Ο μεγάλος αριθμός των κατηγορουμένων και των μαρτύρων καθώς και η σοβαρότητα των εγκλημάτων της συγκεκριμένης δίκης, σε συνάρτηση με την έλλειψη αιθουσών, η οποία έχει προκύψει, εξ αιτίας των μεγάλων δικών, οι οποίες διεξάγονται παράλληλα, με συνέπεια οι συνθέσεις κάθε δίκης να μην δύνανται να δικάζουν καθημερινά, όπως οι Δικαστές και Εισαγγελείς το επιθυμούν, έχουν ως τελικό αποτέλεσμα, τόσο η συγκεκριμένη υπόθεση, όσο και πολλές άλλες σοβαρές υποθέσεις να καθυστερούν στην εκδίκασή τους.
Βεβαίως, μετά την έναρξη της αποχής των Δικηγόρων, έχει διακοπεί εκ του λόγου αυτού, η περαιτέρω συνέχιση της διεξαγωγής της δίκης της «Χρυσής Αυγής», παρά το γεγονός ότι η Προεδρεύουσα Εφέτης απέστειλε προς τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αίτηση της (έλαβε αριθμ. πρωτ. 1082/22-1- 2016), με την οποία υπογράμμισε το κατεπείγον και τον κίνδυνο συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου προφυλάκισης του κατηγορουμένου και εζήτησε να χορηγηθεί άδεια στους δικηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, για να συνεχισθεί η δίκη, πλην όμως ουδεμία σχετική απάντηση έλαβε ενώ, στη συνέχεια, όλες οι αιτήσεις των συνηνόοων που υποβλήθηκαν προς τον Δικηγορικό Σύλλογο για την χορήγηση σχετικής αδείας, σχετικά με την δίκη αυτή για τις δικάσιμους των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, απορρίφθηκαν.
Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο: α) οι Δικηγορικοί Σύλλογοι να χορηγήσουν άδεια στους δικηγόρους τόσο προς συνέχιση της εκδίκασης της συγκεκριμένης υπόθεσης, όσο και κάθε άλλης υπόθεσης, στην οποία δικάζονται προσωρινά κρατούμενοι ή υπάρχει κίνδυνος παραγραφής.
β) η Εκτελεστική Εξουσία να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εξευρέσεως επιπλέον αιθουσών ποινικών ακροατηρίων, κυρίως στο Εφετείο Αθηνών, ώστε να αποφύγουμε την επανάληψη παρομοίων περιπτώσεων και σε άλλες σοβαρές υποθέσεις.
Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου


======================
δεσ και

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣΑ: Για την επικείμενη αποφυλάκιση κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη δίκη της Χρυσής Αυγής


 

1 σχόλιο:

  1. Οι τοποθετήσεις όλων πρέπει να γίνονται όχι με ορίζοντα ενός μήνα (απεργία δικηγόρων), αλλά με ορίζοντα ενός χρόνου (που θα διαρκέσει η διαδικασία). Γι' αυτό και ο κάθε θεσμικός φορέας πρέπει να φροντίσει στο δικό του πεδίο για την ταχεία διεξαγωγή της δίκης. Συγκεκριμένα, λοιπόν, εκκρεμούν δύο σοβαρά ζητήματα. Πρώτον, η αίτηση της Προέδρου για αποκλειστική απασχόληση της έδρας, που σύμφωνα με ενημέρωση της ίδιας απορρίφθηκε και επανυποβλήθηκε. Επίσης, η δίκη πρέπει να μεταφερθεί στον φυσικό της χώρο, δηλαδή στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών. Επιτάχυνση της δίκης με αποκλειστική απασχόληση της Προέδρου δεν μπορεί να γίνει με τη διαδικασία να διεξάγεται στον Κορυδαλλό. Κάτι τέτοιο θα ήταν εξοντωτικό για όλους τους διαδίκους και τους δικηγόρους και σίγουρα δεν εξυπηρετεί τη δημοσιότητα της δίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"