Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Εγκύκλιος ΕιΑΠ: Μεταγωγή κρατουμένων για δικονομικούς λόγους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Πληροφορίες:
Τηλ.: 210-6411526 Fax:210-6411523
Αθήνα 26-4-2017


Προς: Τους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών της Χώρας και δι' αυτών στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών Περιφερείας τους

Θέμα: Μεταγωγή κρατουμένων για δικονομικούς λόγους

Στην με αριθμ. πρωτ. 311/20-3-2017, συνημμένη σε αντίγραφο, αναφορά του Εισαγγελέα - Επόπτη στο Συγκρότημα Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού, επισημαίνονται δυσλειτουργίες που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία μεταγωγής και επαναμεταγωγής κρατουμένων που παραγγέλλονται για δικονομικούς λόγους και δη για εξέταση τους ως μαρτύρων στο δικαστήριο, που κλητεύονται μετά από αίτηση των κατηγορουμένων. Για άρση τους, επιβάλλεται, οι Εισαγγελείς που διέταξαν την μεταγωγή του κρατουμένου, προκειμένου να εμφανιστεί αυτός στο ακροατήριο του δικαστηρίου, να μεριμνούν, όπως υφίσταται άλλωστε και σχετική υποχρέωση από το άρθρο 75 ν. 2776/1929 «Σωφρονιστικός Κώδικας», για την ταχεία επαναμεταγωγή του αμέσως όταν εκλείψει ο λόγος της μεταγωγής. Για τούτο, ο Εισαγγελέας που διέταξε την μεταγωγή, θα πρέπει να
αναζητήσει πληροφόρηση από την Εισαγγελική αρχή του δικαστηρίου στο οποίο εξετάστηκε ο κρατούμενος και από τους υπεύθυνους του Καταστήματος Κράτησης στο οποίο είχε μεταχθεί, συνεργαζόμενος και ενημερώνοντας τους τελευταίους γα την επαναμεταγωγή.
Συναφώς με το θέμα της κλήτευσης κρατουμένων ως μαρτύρων στο δικαστήριο μετά από αίτηση των κατηγορουμένων (άρθρ. 327 παρ. 2 και 3 ΚΠΔ), θα πρέπει να ελέγχεται επισταμένως, το εμπρόθεσμο υποβολής της αίτησης και η αναφορά σε αυτή ορισμένως του θέματος για το οποίο κυρίως θα εξεταστεί ο μάρτυρας, όροι απαραίτητοι για το παραδεκτό της αιτήσεως, η έλλειψη των οποίων θα πρέπει να οδηγεί στην απόρριψη της αιτήσεως κλήτευσης, χωρίς στην περίπτωση αυτή να γεννάται λόγος απόλυτης ακυρότητας της διαδικασίας στο ακροατήριο (άρθρο 171 παρ. 1δ ΚΠΔ), από παραβίαση υπερασπιστικών δικαιωμάτων του κατηγορουμένου.

Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Βασίλειος Πλιώτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"