Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΜΑΔΑ ΕΔΕ «ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ DIKASTIKO.GR


ΟΜΑΔΑ ΕΔΕ «ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ DIKASTIKO.GR
Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης, Μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ
Κων/τίνος Βουλγαρίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ
Γρηγόρης Κομπολίτης, Ειρηνοδίκης, Μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ

                                                                                    Αθήνα, 20-9-2019
Λάβαμε γνώση του από 17-9-2019 άρθρου έγκριτου δημοσιογράφου της χώρας επί του δικαστικού ρεπορτάζ στην ευρείας επισκεψιμότητας και αναγνωσιμότητας ηλεκτρονική σελίδα dikastiko.gr υπό τον τίτλο ΄΄Οι δικαστές πρέπει επιτέλους να σηκώσουν τα μανίκια΄΄.
Στο άρθρο αυτό ο δημοσιογράφος εκθέτει τα εξής:

Ότι ένα ακόμη δικαστικό έτος ξεκίνησε μετά από μία ακόμη μακροχρόνια περίοδο θερινών διακοπών (1 Ιουλίου – 16 Σεπτεμβρίου), δηλαδή θερινών διακοπών, που έρχονται να προστεθούν στις διακοπές του Πάσχα, των Χριστουγέννων – Νέου έτους και των απόκρεων όπου τα Δικαστήρια διακόπτουν τις εργασίες τους εκτός των αυτοφώρων κλπ. και ότι οι διακοπές των δικαστών είναι ακόμη μεγαλύτερες και από αυτές των εκπαιδευτικών.
Ότι στους κόλπους της Δικαιοσύνης χορηγούνται άδειες από ΄΄τη σημαία΄΄ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα για ασθένεια, απώλεια συγγενών κλπ., που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τους δύο μήνες. Ότι δηλαδή με άλλα λόγια χορηγούνται άδειες χωρίς τη συνδρομή των όρων του νόμου.
Ότι κατά τις επιθεωρήσεις κυριαρχεί το συντεχνιακό πνεύμα και ότι από την επιθεώρηση οι μόνοι που είναι ωφελημένοι είναι οι ίδιοι οι επιθεωρητές, καθώς απαλλάσσονται των λοιπών καθηκόντων τους.
Ότι η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών εδώ και χρόνια έχει ξεχάσει να αναφέρει στους δικαστές ορισμένες λέξεις και έννοιες, που πρέπει να είναι φάρος για τους υπηρετούντες τη Δικαιοσύνη όπως οι έννοιες σεμνότητα, ταπεινότητα, ανεξαρτησία. Ότι, επομένως, οι υπηρετούντες τη Δικαιοσύνη αγνοούν τις έννοιες αυτές.
Ότι ο αριθμός των καθυστερήσεων δεν θα βρισκόταν σε τέτοια επίπεδα εάν γινόταν συνείδηση στους δικαστές ότι υπηρετούν ένα κλάδο πυλώνα της Δημοκρατίας και τελευταία ελπίδα του κάθε πολίτη. Κάτι, που δεν επιδέχεται κατάχρηση εξουσίας, υπεροψία, ίππευση καλαμιού και όσα άλλα αρνητικά μπορεί να υπάρχουν σε μια κοινωνία. Ότι, δηλαδή, οι δικαστές δεν έχουν συνείδηση ότι υπηρετούν ένα κλάδο πυλώνα της Δημοκρατίας και τελευταία ελπίδα του κάθε πολίτη.  
Ότι οι δικαστές πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και να πιάσουν πραγματική δουλειά και όχι ημιαπασχόληση και εκδρομούλες.
Ότι οι δικαστές πρέπει να σπάσουν τους δεσμούς αίματος, που έχουν πλέον δημιουργήσει με τους πολιτικούς και να ξεχάσουν το αλισβερίσι με πρόσωπα της εξουσίας.
Ότι οι ίδιοι οι δικαστές πρέπει να αποφασίσουν να εργασθούν πραγματικά και να ξεχάσουν τις εύκολες δικαιολογίες (περί ανάγκης αύξησης οργανικών θέσεων κλπ.).
Ότι, τέλος, όλα τα ανωτέρω δεν καταλαμβάνουν συλλήβδην το σύνολο των δικαστών και εισαγγελέων αλλά πάντως αφορούν αισθητά ΄΄ουσιώδες΄΄ αριθμό.
Επειδή οι ανωτέρω απόψεις μπορεί μεν να μη διατυπώνονται από φορέα της Εκτελεστικής Εξουσίας, πλην, όμως, διατυπώνονται από έγκριτο δημοσιογράφο του δικαστικού ρεπορτάζ, ήτοι από θεσμικό πρόσωπο που εκπροσωπεί τον συνταγματικώς κατοχυρωμένο Τύπο.
Επειδή θεωρούμε ότι η Ένωση μας πρέπει να λάβει θέση επί των άνω διατυπωθεισών απόψεων.
Επειδή την ερχόμενη Δευτέρα έχει προσδιορισθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ.
Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους ζητούμε τη σχετική λήψη απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου περί απάντησης ή όχι της ΕΔΕ επί του ανωτέρω δημοσιεύματος.
  
Τα μέλη της ΟΜΑΔΑΣ «ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»

Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ
Κων/τίνος Βουλγαρίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ
Γρηγόρης Κομπολίτης, Ειρηνοδίκης, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ