Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

ΕΔΔΑ: Επιμέλεια παιδιού και δύο διαφορετικές αποφάσεις δύο διαφορετικών κρατών!

 

ΑΠΟΦΑΣΗ

S.L. και A.L. κατά Ιταλίας της 04.06.2020 (αριθ. προσφ. 896/16)
βλ. εδώ 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Οικογενειακή ζωή και προστασία της στις διαδικασίες ενώπιον Δικαστηρίων. Ο προσφεύγων, κάτοικος Ιταλίας, απέκτησε με την Ρουμανικής καταγωγής σύζυγο του,  ένα γιο. Όταν η μητέρα εγκατέλειψε με το παιδί την οικογενειακή στέγη, η επιμέλεια του παιδιού  με απόφαση Ιταλικού δικαστηρίου που εκδόθηκε σε 4,5 μήνες περίπου ανατέθηκε προσωρινά σε αυτήν. Κινήθηκαν παράλληλα δύο δικαστικές διαδικασίες ενώπιον δύο διαφορετικών κρατών. Η επιμέλεια ανατέθηκε οριστικά στη μητέρα με απόφαση δικαστηρίου της Ρουμανίας, αλλά και στον πατέρα με απόφαση δικαστηρίου της Ιταλίας.  Ο προσφεύγων κατήγγειλε παραβίαση του εύλογου χρόνου γιατί μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Ιταλίας (6 έτη), η πρώην σύζυγος είχε επιτύχει την έκδοση αντίθετης απόφασης από τα Δικαστήρια της Ρουμανίας .
Το Στρασβούργο  εξέτασε το ζήτημα της εκκρεμοδικίας στα δικαστήρια δύο διαφορετικών κρατών και δέχτηκε την απάντηση του ΔΕΕ σε προδικαστικό ερώτημα, ότι η εκκρεμοδικία δεν αποτελεί λόγο για την μη εκδίκαση της υπόθεσης από το μεταγενέστερα επιληφθέν δικαστήριο δηλαδή εν προκειμένω από το δικαστήριο της Ρουμανίας.
Ακολούθως το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι ο προσφεύγων δεν είχε ο ίδιος λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για την επιμέλεια του παιδιού του, όπως καταγγελία στις Ιταλικές αρχές για απαγωγή και υποβολή αίτησης βάσει της Σύμβασης της Χάγης.
Περαιτέρω διαπίστωσε ότι η υπερβολική διάρκεια των διαδικασιών οφείλονταν και σε ενέργειες των διαδίκων. Κατά συνέπεια έκρινε ότι η απόφαση για την επιμέλεια ορθά ελήφθη και οι  Ιταλικές αρχές είχαν ενεργήσει με τη δέουσα προσοχή για την διατήρηση των οικογενειακών δεσμών και το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Έκρινε την προσφυγή αβάσιμη.



ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com/ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ