Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΛΥΚΕΡΙΑΣ ΛΟΥΙΖΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ, ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ


Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι

Προ δεκαπέντε και πλέον ετών, εμφορούμενη από  αγάπη για τη δικαιοσύνη,  πίστη στους ανθρώπους και ανάγκη προσφοράς στην κοινωνία, επέλεξα να ακολουθήσω το μετερίζι της απονομής Δικαιοσύνης. Έκτοτε υπηρέτησα σε διάφορες θέσεις, προσπαθώντας να ανταποκριθώ ευπρόσωπα στο δύσκολο αυτό έργο και -όπως όλοι μας- βρέθηκα πολλές φορές αντιμέτωπη με την έλλειψη προσωπικού χρόνου, τη θυσία των ιδιαίτερων οικογενειακών στιγμών, την εξάντληση. Παρά τις δυσκολίες και παρά τις θυσίες ποτέ δεν έπαυσα να αισθάνομαι τιμή για το ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεισφέρω έστω ένα μικρό λιθαράκι.

Αναλογίσθηκα, αναρωτήθηκα και αναμετρήθηκα με τον εαυτό μου για το περιεχόμενο αυτής της επιστολής. Δεν ήθελα να αχθώ σε κοινοτυπίες. Η καθημερινή, συνεχής και εξαντλητική πίεση και η έλλειψη προσωπικού χρόνου αποτελούν κοινό τόπο για όλους μας, ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων προσωπικών συνθηκών εκάστου. Ο κοινός ετούτος τόπος αποτελεί αναγκαία συνέπεια της ανεπάρκειας υποδομών, της αδυναμίας επαρκούς και έγκαιρης ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών, της έλλειψης ευελιξίας στους διοικητικούς μηχανισμούς και φυσικά της έλλειψης στελέχωσης σε όλα τα επίπεδα του επιστημονικού και διοικητικού μηχανισμού  που στηρίζει την απονομή Δικαιοσύνης. Τούτα αποτελούν, φρονώ, κοινή παραδοχή.  

Η αναστροφή, ωστόσο, των πραγμάτων προϋποθέτει αντίθετη φορά από αυτή στην οποία κινούμαστε. Προτού αξιώσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες ή έστω παράλληλα με την προβολή της αυτονόητης αυτής αξίωσης, οφείλουμε να ανακτήσουμε τη θέση μας στην κοινωνία. Προκειμένου να το επιτύχουμε  οφείλουμε  κατ’ αρχάς τάχιστα να «αποσυνδικαλίσουμε» την Ένωση μας, αποτάσσοντας από τους κόλπους της τις πάσης φύσεως προσωπικές σκοπεύσεις. Τα συμφέροντα του Δικαστικού Σώματος  είναι απολύτως κοινά, σε όλους τους βαθμούς απονομής της Δικαιοσύνης και δε διαφοροποιούνται ούτε κατά πρόσωπο, ούτε κατά ομάδα ούτε κατά επιμέρους προσωπικές στοχεύσεις. 

Αποτελούμε κατά το καταστατικό μας μία κατ’ εξοχήν επιστημονική Ένωση και μάλιστα Ένωση εφαρμοστών του Δικαίου. Τούτο φυσικά δεν αποκλείει την ανάδειξη των προβλημάτων της Δικαιοσύνης και την αντίστοιχη με αυτή προβολή και προώθηση διεκδικήσεων. Άλλωστε οι διεκδικήσεις δεν μπορεί παρά να αποβλέπουν στο κοινό καλό και εν τέλει στην βελτίωση της ίδιας της απονομής της Δικαιοσύνης προς όφελος της κοινωνίας. Αποκλείει όμως την εσωστρέφεια και τη διαίρεση του σώματος σε «καλούς» και «ημέτερους» και σε «κακούς» και «εξωτικούς».  Κανένας δεν περισσεύει. Η επιστροφή στις ρίζες μας και η αναζήτηση της κοινής συνισταμένης συνιστούν τις ελάχιστες αναγκαίες συνθήκες για την ανάκτηση του κύρους μας, την αποκατάσταση των ερεισμάτων μας στην κοινωνία και την ευόδωση των όποιων διεκδικήσεων μας. 

Στέκομαι λοιπόν σήμερα ενώπιον σας, μετά από την τιμητική για εμένα πρόσκληση/πρόκλησητης Εφέτη Μαργαρίτας Στενιώτη, με πίστη στην ομάδα που σχηματίσαμε, διακατεχόμενη με την ίδια – ίσως και μεγαλύτερη- ζέση για την απονομή Δικαιοσύνης, όπως την πρώτη μέρα του διορισμού μου και  θέτω την υποψηφιότητα μου για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης στην κρίση σας, ευχόμενη προς όλους μας -ανεξαρτήτως της εκλογής μου - μεγαλύτερη συναίνεση και σύνεση.

Με τιμή

Γλυκερία Λουίζα Ιωαννίδου

Πρόεδρος Πρωτοδικών

Ανακρίτρια του ν. 4022/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ