Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

ΕγκΕισΑΠ 12/2022 : Άσκηση αίτησης αναίρεσης από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών






ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ



Αθήνα, 5-10-2022

Αριθμ. Πρωτ.: 8705



Αριθμ. Εγκυκλίου: 12



Προς

Τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της Χώρας



ΘΕΜΑ: Άσκηση αίτησης αναίρεσης από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών

Πριν από τρεις δεκαετίες, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απηύθυνε συστάσεις προς τους εισαγγελικούς λειτουργούς της Χώρας αναφορικά με την εκ μέρους των Εισαγγελέων Πρωτοδικών και Εφετών άσκηση του ενδίκου μέσου της αίτησης αναίρεσης κατ’ αποφάσεων και βουλευμάτων (βλ. Εγκ Εισ ΑΠ [Γ. Πλαγιανάκου] 8/1991, eisap.gr). Η καθημερινότητα της αναιρετικής διαδικασίας ενώπιον των Ποινικών Τμημάτων του Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου δείχνει ότι επέστη καιρός να επανέλθουμε επί του θέματος αυτού, διατυπώνοντας νέες, αναμορφωμένες και επικαιροποιημένες γενικές οδηγίες, στο πλαίσιο της εκ των διατάξεων των άρθρων 23 § 1 στοιχ. γ και 28 § 5 στοιχ. α ΚΟΔΚΔΛ αρμοδιότητάς μας.

1. Είναι γνωστό ότι η πρόβλεψη του εισαγγελικού δικαιώματος προς άσκηση αίτησης αναίρεσης αποσκοπεί στη διόρθωση εσφαλμένων αποφάσεων χάριν της ενότητας της νομολογίας και της ενιαίας ερμηνείας των νόμων, κατά κανόνα δε, το ένδικο τούτο μέσο ασκείται από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σπανιότερα όμως, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις και υπό τους περιορισμούς που προβλέπει ο νόμος (αρθρ. 483 §§ 1,2, 504 §§ 1,2, 505 § 1, στοιχ. β και 506 στοιχ. β ΚΠΔ) και από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και Εφετών. Σε αντίθεση με το στενότερο δικαίωμα των εισαγγελικών λειτουργών του πρώτου και του δευτέρου βαθμού, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ευρύτατο-απεριόριστο δικαίωμα άσκησης αίτησης αναίρεσης, τόσο κατά βουλευμάτων (αρθρ. 483 § 3 ΚΠΔ), όσο και κατά αποφάσεων (άρθρ. 505 § 2 ΚΠΔ), καθώς εκείνος φέρει την πρωταρχική ευθύνη να προστατεύει την ενότητα και την ασφάλεια στην ερμηνεία και εφαρμογή του ποινικού δικαίου.

2. Υπό τα προεκτεθέντα δικονομικά δεδομένα, χωρίς να θίγουμε το παρεχόμενο από το νόμο αυτοτελές δικαίωμά σας να ασκείτε αίτηση αναίρεσης κατά αθωωτικής απόφασης, παρακαλούμε να μας ενημερώνετε εγκαίρως για την πρόθεσή σας αυτή, με συνοπτική αναφορά σας επί του αναιρετικού λόγου, που κατά τη γνώμη σας συντρέχει, ώστε να εξετάζουμε τυχόν συνδρομή και άλλων λόγων αναίρεσης, πέραν εκείνου του άρθρου 510 παρ. 1 στοιχ. Ε ΚΠΔ, τον οποίον (κατά το άρθρο 506 στοιχ. β ΚΠΔ) μπορείτε εσείς να προβάλετε στην έκθεση αναίρεσης, και έτσι ο αναιρετικός έλεγχος να είναι πλήρης.

3. Επίσης, εφόσον η προθεσμία για την άσκηση αναίρεσης από τον Εισαγγελέα αρχίζει από την καταχώριση καθαρογραμμένης της απόφασης στο ειδικό βιβλίο (άρθρ. 507 ΚΠΔ), θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν πρέπει να σπεύδετε αλλά να αναμένετε την καθαρογραφή της αναιρεσιβαλλόμενης απόφασης, ώστε να έχετε υπόψη σας το πλήρες κείμενό της που θα τεθεί υπό αναιρετικό έλεγχο.

4. Τέλος, επειδή συνέβη, κατά το πρόσφατο παρελθόν, να ασκηθούν αιτήσεις αναίρεσης από Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών, οι οποίες, με σύμφωνη δική μας πρόταση, απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες από το Δικαστήριο του Αρείου Πάγου διότι ασκήθηκαν από εισαγγελέα που δεν είχε το δικαίωμα (βλ. ΑΠ 1053/2019 και 1054/2019), παρακαλούμε να επιδεικνύετε ιδιαίτερη προσοχή αναφορικά με τη νομιμοποίησή σας, ως αναιρεσείοντες εισαγγελείς, ως προς τη συγκεκριμένη ποινική απόφαση ή το σκέλος της απόφασης που θέλετε να αναιρεσιβάλετε, ώστε να αποτρέπεται η (με αρεοπαγιτική απόφαση) μομφή του απαραδέκτου της εισαγγελικής δικονομικής ενέργειας



Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου



Δημήτριος Παπαγεωργίου

=================================================

σσ. Επειδή το κείμενο έχει ληφθεί από pdf μέσω OCR, υπάρχει  περίπτωση να έχουν εμφιλοχωρήσει σφάλματα. Το πρωτότυπο κείμενο βρίσκεται 

https://eisap.gr/%ce%b5%ce%b3%ce%ba%cf%8d%ce%ba%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%82-12-2022/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ