Ποινική καταδίκη ακτιβίστριας που έκανε γυμνόστηθη διαμαρτυρία για τις αμβλώσεις σε εκκλησία! Παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης
ΑΠΟΦΑΣΗ
Bouton κατά Γαλλίας της 13.10.2022 (αρ. προσφ. 22636/19)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η προσφεύγουσα ακτιβίστρια και μέλος γυναικείας οργάνωσης Femen, προέβη σε μία πρωτότυπη διαμαρτυρία την οποία προκάλεσε και επιδίωξε να προβληθεί στα ΜΜΕ. Εμφανίστηκε γυμνόστηθη σε γνωστή εκκλησία στο Παρίσι, αλλά όχι σε ώρα τελετής, και «φορώντας» πανό με συνθήματα διαμαρτυρήθηκε για τον νόμο για τις αμβλώσεις και εξέφρασε το δικαίωμα των γυναικών για αυτοδιάθεση του σώματος τους. Για την πράξη της, χαρακτηριζόμενη ως «σεξουαλική έκθεση» καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός μηνός με αναστολή, χρηματική ποινή 2.000 ευρώ και 1.400 για δικαστικά έξοδα. Άσκησε προσφυγή για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και για παραβίαση του άρθρου 7 της ΕΣΔΑ.
Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι σκοπός της προσφεύγουσας ήταν, σαν σε σκηνή θεάτρου, να μεταφέρει, σε έναν συμβολικό χώρο λατρείας, ένα μήνυμα που αφορούσε ένα δημόσιο θέμα για κοινωνική συζήτηση για τη θέση της Καθολικής Εκκλησίας στο δικαίωμα της γυναίκας στην ελεύθερη διάθεσή του σώματός της, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος για άμβλωση. Επειδή το θέμα της διαμαρτυρίας ήταν δημοσίου ενδιαφέροντος θα έπρεπε να παρασχεθεί ένα επαρκές επίπεδο προστασίας.
Το Δικαστήριο επανέλαβε ότι η επιβολή ποινής φυλάκισης για αδίκημα στον τομέα του πολιτικού λόγου θα ήταν συμβατή με την ελευθερία της έκφρασης όπως κατοχυρώνεται από το άρθρο 10 της Σύμβασης μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση ρητορικής μίσους ή υποκίνησης σε βία.
Εν προκειμένω διαπίστωσε ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν έλαβαν υπόψη τους το γεγονός ότι η προσφεύγουσα δεν είχε πραγματοποιήσει τη διαμαρτυρία της κατά τη διάρκεια της λατρείας – δεν υπήρχε μαζική εξέλιξη – ότι η δράση της ήταν σύντομη, δεν φώναξε τα συνθήματα αλλά απεικονίζονταν στο σώμα της και εγκατάλειψε αμέσως τον χώρο της εκκλησίας όταν της ζητήθηκε. Το ΕΔΔΑ κατέληξε ότι οι λόγοι που προέβαλαν τα εθνικά δικαστήρια δεν επαρκούσαν για να αιτιολογήσουν την ποινή που επιβλήθηκε και έκρινε ότι η παρέμβαση στην ελευθερία της έκφρασης που αποτελούσε η ποινή φυλάκισης που της επιβλήθηκε, δεν ήταν «απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία».
Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης (άρθρο 10 ΕΣΔΑ) και επιδίκασε 2.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 7.800 ευρώ για έξοδα.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish
5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ