Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

ΕΔΔΑ: Άρνηση των σουηδικών αρχών να χορηγήσουν άδειες διαμονής σε μητέρα και γιο λόγω προσωρινής αναστολής της οικογενειακής επανένωσης

 


Άρνηση των σουηδικών αρχών να χορηγήσουν άδειες διαμονής σε μητέρα και γιο λόγω προσωρινής αναστολής της οικογενειακής επανένωσης. Καμία παραβίαση της οικογενειακής ζωής 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Μ.Τ. κ.α.  κατά Σουηδίας της 20.10.2022 (αρ. προσφ.22105/18) 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η υπόθεση αφορούσε την άρνηση των σουηδικών αρχών να χορηγήσουν άδειες διαμονής σε μια μητέρα και τον γιο της, που βρίσκονταν στη Συρία, λόγω των οικογενειακών δεσμών τους με τον άλλο γιο της οικογένειας, στον οποίο είχε χορηγηθεί καθεστώς προσωρινής προστασίας στη Σουηδία.

Επικαλούμενοι τα άρθρα 8 (προστασία της οικογενειακής ζωής) και το άρθρο 14 (απαγόρευση των διακρίσεων) της ΕΣΔΑ, οι προσφεύγοντες παραπονέθηκαν, ιδίως, για τη νομική κατάσταση που προκύπτει από τον νόμο περί προσωρινών περιορισμών στη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής στη Σουηδία και ότι η άρνηση να τους χορηγηθεί η επανένωση συνιστούσε διάκριση.

Το ερώτημα για το Δικαστήριο του Στρασβούργου ήταν αν οι αρχές είχαν επιτύχει μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ των αναγκών των προσφευγόντων και εκείνων της κοινότητας στο σύνολό της όταν δεν επιτρέπεται η οικογενειακή επανένωση. Το ΕΔΔΑ σημείωσε ότι οι προσφεύγοντες δεν είχαν άλλους δεσμούς με τη χώρα εκτός από την χορήγηση του καθεστώτος ειδικής προστασίας στον δεύτερο προσφεύγοντα. Βεβαιώθηκε ότι η αναστολή της επανένωσης δεν επέφερε σημαντικά προβλήματα στον Α.Α.Κ.

Η Σουηδία είχε εξισορροπήσει σωστά τις ανάγκες της κοινωνίας και των προσφευγόντων κατά την προσωρινή άρνηση της οικογενειακής επανένωσης. Περαιτέρω έκρινε ότι η διαφορετική μεταχείριση των προσφευγόντων έναντι των προσφύγων είχε αντικειμενικά δικαιολογηθεί, ιδίως δεδομένης της πίεσης που ασκούνταν στο κράτος λόγω του μεγάλου βαθμού προσφύγων που είχαν ήδη μεταβεί και τους είχε υποδεχτεί το κράτος και δεν ήταν δυσανάλογη.

Συνεπώς, δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 και του άρθρου 14 (σε συνδυασμό με το άρθρο 8) της Σύμβασης. 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ