Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες τιμά τη μνήμη του Τζοβάνι Φαλκόνε

 

 

23η  Μαΐου 2023

Η Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες τιμά σήμερα  την μνήμη του  Τζοβάνι Φαλκόνε (Giovanni Falcone, 18 Μαΐου 1939 - 23 Μαΐου 1992) του Ιταλού δικαστή, ο οποίος στην προσπάθειά του για δίωξη  της Σικελικής Κόζα Νόστρα, δολοφονείται από τη Μαφία, μαζί με τη γυναίκα του και τρεις από τους σωματοφύλακές του, από μια έκρηξη δυναμίτη 350 kg, τοποθετημένου στο πλάι του αυτοκινητοδρόμου από το Αεροδρόμιο του Παλέρμο.

Στα πλαίσια δε, ορισμού από την MEDEL  (magistrats européens pour  la démocratie et les libertés), της οποίας είμαστε μέλος, της ημέρας δολοφονίας του Φαλκόνε, ως ημέρα επαγρύπνησης  για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η Εταιρεία μας  επισημαίνει  ότι η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος δεν είναι έννοια κενή περιεχομένου, αλλά  ο ακρογωνιαίος λίθος οποιασδήποτε ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας.

Τα δύο τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες  αυξημένων παραβιάσεων του Κράτους Δικαίου, σε αριθμό και ένταση, σε πολλές χώρες:   Αθώοι πολίτες υφίστανται τη φρίκη του πολέμου που μαίνεται στην Ευρώπη και την  παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, με συνέπεια εικόνες που θεωρούσαμε ότι είχαν καταχωρισθεί οριστικά  στα αρχεία της ιστορίας, να προβάλλουν ξανά ενώπιόν μας.  Στην Τουρκία, ο δικαστής Μουράτ Αρσλάν, Πρόεδρος της YARSAV (ένωση μέλους της MEDEL) παραμένει στη φυλακή εκτίοντας ποινή 10 ετών, μετά από απόφαση που δεν πληροί κανένα κριτήριο νομιμότητας, πρόσφατα δε, απορρίφθηκε νέα αίτηση αποφυλάκισής του. Στην Πολωνία, οι αρχές εξακολουθούν να αμφισβητούν τις αποφάσεις του  Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τις οποίες έχουν επιβληθεί στο Πολωνικό κράτος ποινές για την παραβίαση του κράτους δικαίου, με τη θεσμοθέτηση διαδικασιών, που αφορούν στο δικαστικό σώμα, οι οποίες  δεν μπορούν να εγγυηθούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, καθώς και την προστασία της από την επιρροή από άλλες εξουσίες. Στην Ουγγαρία επίσης, η έλλειψη σεβασμού προς την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης συνεχίζεται, παρά τις επισημάνσεις των Ευρωπαϊκών  θεσμών.

Η Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες,  καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους αρμόδιους φορείς να ενσκύψουν στον αγώνα τους για την τήρηση του κράτους δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη. Συμβιβασμοί σε βασικές αξίες της ΕΕ, όπως η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν χωρούν. 

Στη μνήμη του Giovanni Falcone και όλων των Δικαστών που έχασαν την ζωή τους ή βασανίσθηκαν,  υπερασπιζόμενοι τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, το μικρότερο τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι η συνέχιση του διαρκούς και με όλες μας τις δυνάμεις, αγώνα για την προάσπιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης  και του Κράτους Δικαίου, στη χώρα μας, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος

                                                      Μαρία Παπαδημητρίου                                   

 Η Γεν. Γραμματέας

Νίκη Μεθενίτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ