Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Ξεκίνησε ο πρώτος ολοκληρωμένος έλεγχος της ΕΕ για την οδική ασφάλεια

 

 

Το 2022, 20 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα στην ΕΕ. Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση κατά 3 % σε σχέση με το 2021, καθώς τα επίπεδα της κίνησης στους δρόμους ανέκαμψαν μετά την πανδημία. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να καταπιαστούν οι ελεγκτές και οι ελέγκτριές μας με τον έλεγχο της οδικής ασφάλειας και να εξετάσουν αν η ΕΕ είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους της στον τομέα αυτό, δηλαδή να μειώσει τους θανάτους και τους σοβαρούς τραυματισμούς στο μισό έως το 2030 και σχεδόν στο μηδέν έως το 2050.


Το 2001, 51 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο στην ΕΕ. Έκτοτε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει τιμές-στόχο με σκοπό τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην ΕΕ. Στόχος τόσο της ΕΕ όσο και του ΟΗΕ είναι να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα έως το 2030 και να διατηρείται σταθερά κάτω από τους 11 400 ετησίως. Τέλος, η ΕΕ εργάζεται για την επίτευξη του στόχου του οράματος «Vision Zero» για σχεδόν μηδενικούς θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς έως το 2050.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, η Επιτροπή θέσπισε κοινό πλαίσιο που ρυθμίζει την οδική ασφάλεια για την περίοδο 2021-2030 με βάση την προσέγγιση του ασφαλούς συστήματος. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει διάφορα μέτρα, όπως ασφαλές οδικό και παρόδιο σύστημα, ασφαλή οχήματα, περισσότερη χρηματοδότηση και ασφαλή συμπεριφορά των χρηστών.

Οι ελέγκτριες και οι ελεγκτές μας θα εξετάσουν κατά πόσον η Επιτροπή θέσπισε κατάλληλα μέτρα για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Θα αναλύσουν επίσης τις διαδικασίες σχεδιασμού και επιλογής των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων υποδομής που αφορούν την οδική ασφάλεια, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσον αυτές διευκόλυναν τα σχετικά έργα να συμβάλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την οδική ασφάλεια.

Το 2022, ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 46 θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκων. Ωστόσο, η πρόοδος που σημειώνεται στα διάφορα κράτη μέλη είναι πολύ ανόμοια: από 21 έως 86 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων.

 

 

https://www.eca.europa.eu/el/news/NEWS2023_05_NEWSLETTER_03

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ