Μήπως καμιά φορά δεν μπορείτε να αγοράσετε αυτό που θέλετε στο διαδίκτυο εξαιτίας του πού βρίσκεστε; Μήπως η πιστωτική κάρτα σας δεν γίνεται δεκτή λόγω της ιθαγένειας ή του τόπου κατοικίας σας; Το ΕΕΣ είναι εδώ για να σας βοηθήσει. Σε έκθεση που θα δημοσιεύσει σύντομα, εξετάζει την αποτελεσματικότητα των ενωσιακών κανόνων για την αποτροπή αδικαιολόγητων πρακτικών γεωγραφικού αποκλεισμού. Στο πλαίσιο του ελέγχου που διενήργησε για το θέμα αυτό, ανέλυσε τον αντίκτυπο του κανονισμού για τον γεωγραφικό αποκλεισμό που τέθηκε σε ισχύ πριν από περίπου έξι χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών μέτρων που έλαβαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Διαπιστώσατε ποτέ πως είναι δύσκολη ή και αδύνατη η πρόσβασή σας σε ιστότοπο, ηλεκτρονικό κατάστημα ή εφαρμογή που εδρεύει σε άλλη χώρα της ΕΕ; Παρατηρήσατε ότι οι όροι πρόσβασης, οι τιμές ή και οι παρεχόμενες υπηρεσίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία σας; Αν απαντήσατε ναι, έχετε βιώσει τις συνέπειες του γεωγραφικού αποκλεισμού. Η πρακτική αυτή, που περιορίζει τις ευκαιρίες και τις επιλογές των καταναλωτών, αποτελεί αιτία δυσαρέσκειας των καταναλωτών και δημιουργεί φραγμούς στην ελεύθερη ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών στην ψηφιακή ενιαία αγορά της ΕΕ.
Ο κανονισμός για τον γεωγραφικό αποκλεισμό εγκρίθηκε το 2018 με σκοπό να διευθετήσει αυτά τα ζητήματα. Αναγνωρίζει ότι, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, τέτοιες πρακτικές μπορεί να δικαιολογούνται. Αυτό συμβαίνει, λόγου χάριν, όταν στα κράτη μέλη ισχύουν διαφορετικές νομικές απαιτήσεις, όπως διαφορετικά ηλικιακά όρια για την αγορά αλκοολούχων ποτών. Όταν, όμως, δεν συντρέχουν τέτοιοι λόγοι, τόσο ο γεωγραφικός αποκλεισμός όσο και άλλες μορφές διακριτικής μεταχείρισης απαγορεύονται. Με άλλα λόγια, οι ενωσιακοί κανόνες απαγορεύουν τον γεωγραφικό αποκλεισμό και τις διακρίσεις σε βάρος πελατών για λόγους που σχετίζονται με την ιθαγένεια ή τον τόπο διαμονής (ή εγκατάστασης), και εφαρμόζονται σε εμπόρους εντός και εκτός ΕΕ που απευθύνονται σε κατοίκους της ΕΕ. Τα κράτη μέλη έχουν την ευθύνη της επιβολής των ενωσιακών κανόνων μέσω φορέων που επιφορτίζουν με αυτό το καθήκον. Οι φορείς αυτοί παρέχουν επίσης βοήθεια σε καταναλωτές στο πλαίσιο διαφορών με εμπόρους.
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο θα δημοσιεύσει σύντομα έκθεση σχετικά με τον έλεγχό του για τον αντίκτυπο του γεωγραφικού αποκλεισμού. Η έκθεση θα καλύπτει επίσης τα μέτρα που έχουν λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων πρακτικών γεωγραφικού αποκλεισμού. Το 2025 είναι προγραμματισμένη η επόμενη επίσημη αξιολόγηση του κανονισμού από την Επιτροπή, στο πλαίσιο της οποίας τα ευρήματα του ΕΕΣ θα φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κανονισμός δεν καλύπτει τις υπηρεσίες του χρηματοπιστωτικού, του υγειονομικού ή του οπτικοακουστικού τομέα, τις υπηρεσίες μεταφορών ή τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο προστατευόμενο με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (π.χ. υπηρεσίες συνεχούς ροής, ηλεκτρονικά βιβλία, βιντεοπαιχνίδια, μουσική, λογισμικό). Το γεγονός ότι ορισμένοι καίριοι τομείς εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού δεν διέφυγε της προσοχής του κλιμακίου ελέγχου: θα συστήσουν άραγε να αλλάξει αυτό; Θα το μάθετε τον Ιανουάριο, όταν η έκθεση ελέγχου δημοσιευθεί στον ιστότοπο του ΕΕΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish
5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ