ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Αθήνα, Δεκέμβριος 2024
Προς
Τους Δικαστικούς Λειτουργούς και Δικαστικούς Υπαλλήλους των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων όλης της Χώρας.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αγαπητοί δικαστικοί υπάλληλοι.
Θερμές ευχές από καρδιάς για τη νέα χρονιά.
Να προσέχετε τον εαυτό σας και τις οικογένειές σας.
Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, ελπίζουμε και προσδοκούμε για το καλύτερο.
Οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία αλλά και τη Μέση Ανατολή προκαλούν το θάνατο και την καταστροφή. Ενέργειες και δηλώσεις ηγετών κρατών προκαλούν φόβο και ανασφάλεια.
Τον Ιούλιο του χρόνου, που μόλις πέρασε, συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια από την τραγωδία της Κύπρου, με την επέλαση του Αττίλα. Άνθρωποι χάθηκαν, μάτωσαν, ξεριζώθηκαν, πάλεψαν και ηττήθηκαν. Η ήττα όμως δεν βαραίνει τις δικές τους πλάτες. Τους δόθηκε άδικα και δεν την άξιζαν.
Ευχόμαστε να εκλείψουν όλα όσα προκαλούν ανασφάλεια, πόνο και δοκιμασία στις ζωές συνανθρώπων μας.
Εμείς, οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί οφείλουμε να συνεχίσουμε:
Να αντιμετωπίζουμε όσους προσέρχονται ενώπιον μας με πνευματική ποιότητα, διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, ήθος, ταπεινότητα στη συμπεριφορά, προσήνεια, ευγένεια, απουσία εγωπάθειας και αλαζονείας.
Να ρυθμίζουμε τις έννομες σχέσεις των πολιτών της χώρας μας και να επιλύουμε τις προσωπικές και οικονομικές τους διαφορές, με έγκαιρη και σώφρονα δικαστική κρίση. Η καθυστέρηση προκαλεί, αναμφισβήτητα, σοβαρά και πολλές φορές ανεπανόρθωτα προβλήματα στους διαδίκους,, με συνέπεια την απαξίωση του λειτουργήματος μας. Η σωστή διαχείριση του χρόνου για την αντιμετώπιση του φόρτου της δικαστικής ύλης διασφαλίζει την εκδίκαση των διαφορών σε εύλογο χρόνο, σύμφωνα με το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί δίκαιης δίκης, όπως έχει ερμηνευθεί μέσα από την πλούσια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου. Η έγκαιρη απονομή της δικαιοσύνης, όμως, πρέπει, οπωσδήποτε, να συμβαδίζει με την ποιότητά της. Η προχειρότητα και οι μεθοδεύσεις, που, δυστυχώς, συχνά, χρησιμοποιούνται για την αποφυγή καθυστέρησης, υποτιμούν εξίσου ή και περισσότερο το έργο μας.
Να αντιμετωπίζουμε, στα πλαίσια των δικαιοδοτικών μας καθηκόντων, με ανεξαρτησία και αμεροληψία, την καθημερινή εγκληματικότητα, ακόμη και μεταξύ νεαρών ατόμων, βίαια περιστατικά απρόκλητης βίας, ενδοοικογενειακής κακοποίησης και καταδυνάστευσης, με ψυχραιμία και ενσυναίσθηση, εγκύπτοντας σε κάθε περίπτωση, ωσάν να είναι μοναδική. Διεκπεραιωτική αντιμετώπιση των καθηκόντων μας ή αναβολές στην εκδίκαση των υποθέσεων, χωρίς τη συνδρομή αποδεδεγμένα εξαιρετικού λόγου, δεν είναι επιτρεπτές στην άσκηση του δικαστικού λειτουργήματος. Μπορούμε και οφείλουμε, στα πλαίσια των καθηκόντων μας, μέσα στα όρια του νόμου και σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου, να παρεμβαίνουμε με μέτρα υποστήριξης των θυμάτων και κατασταλτικά σε βάρος των θυτών.
Να αντιμετωπίζουμε, με θάρρος και ενσυναίσθηση της αποστολής μας, τα λάθη, τις παραλείψεις και τις παθογένειές μας, μακριά από μικρόψυχες και συντεχνιακές αντιλήψεις, ανάξιες του κύρους μας. Μόνον έτσι μπορούμε να πείσουμε όλους όσους μετέχουν στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης να αναγνωρίσουν τις δικές τους παθογένειες, ώστε να οικοδομήσουμε έναν νομικό πολιτισμό, με αρχές, δικαιώματα και υποχρεώσεις και κυρίως με σεβασμό προς τους θεσμούς.
Να αδιαφορούμε στις απαξιωτικές δηλώσεις και συμπεριφορές όσων επιχειρούν την επίκριση και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, εκμεταλλευόμενοι την αναγνωρισιμότητά τους.
Το νέο δικαστικό έτος δεν άλλαξε μόνον την παγιωμένη εικόνα του δικαστικού χάρτη της χώρας.
Η Δικαιοσύνη, ως θεσμός, ως κρατική εξουσία, μεταρρυθμίστηκε. Απομακρύνθηκε από τα στερεότυπα και τα κρατούντα επί δεκαετίες, με βάση δεδομένα του προηγούμενου αιώνα, τα οποία όλοι μας επικρίναμε, αλλά είχαμε συνηθίσει. Οι δυσλειτουργίες, μάλιστα, πολλές φορές, αποτελούσαν την εύκολη και ασφαλή δικαιολογία για τις παθογένειές μας.
Η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, στην κατεύθυνση της ταχύτερης, αποτελεσματικότερης και ποιοτικής απονομής της, αφορά σε όλους τους μετέχοντες συλλειτουργούς της, στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών αρχών και δεδομένων, συνιστά δε την πλέον κρίσιμη παράμετρο για την ικανοποίηση του βασικού δείκτη του νομικού μας πολιτισμού.
Η επίτευξη του στόχου αυτού απαιτεί την ενεργή συνδρομή και συμβολή όλων μας. Με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και σύνεση, χωρίς συντεχνιακές αντιλήψεις και προσκόμματα, χωρίς εμμονικές αντιθέσεις σε ο,τιδήποτε μεταρρυθμιστικό και εκσυγχρονιστικό, συνωμοσιολογίες, μετάθεση ευθυνών και γενικά παθογενή χαρακτηριστικά, που κυριαρχούν εν γένει στις συζητήσεις για την απονομή της δικαιοσύνης, χωρίς δεύτερες σκέψεις, κίνητρα και κριτήρια ξένα προς την εύρυθμη λειτουργία του δικαστικού συστήματος.
Εύχομαι και προσδοκώ στη βελτίωσή μας, ώστε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και να συμβάλουμε στην αναβάθμιση του θεσμού της Δικαιοσύνης στη χώρα μας.
Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου
Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα
Ευχές της Προέδρου του Αρείου Πάγου προς τους δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπάλληλους της Χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish
5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ