Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων πραγματοποιήθηκε σήμερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου, αναφερόμενος στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης, εξέφρασε τη διαπίστωση ότι « Δικαιοσύνη βουλιάζει όλο και περισσότερο στη συνείδηση των πολιτών, αφού βραδυπορεί, αφού οι υποθέσεις παραγράφονται, με ευθύνη πολλών». Αίσθηση όμως προκάλεσε ο χαιρετισμός του προέδρου του ΣτΕ Παν. Πικραμμένου, ο οποίος τόνισε ότι δεν νοούνται οι μετωπικές συγκρούσεις μεταξύ των τριών εξουσιών και ειδικά αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά την έναρξη της ομιλίας του ανέφερε:
"Θεωρώ τιμητική αλλά και χρήσιμη την πρόσκλησή σας, να παραστώ στη Γενική Συνέλευση των Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων. Είναι χρήσιμη, γιατί ο διάλογος μεταξύ των διαφόρων λειτουργιών της Ελληνικής Δημοκρατίας επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων της χώρας και του λαού μας με συνέπεια την αναζήτηση και θεσμοθέτηση των καλύτερων λύσεων, για την αντιμετώπιση του κορυφαίου προβλήματος στο χώρο της Δικαιοσύνης, που είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της και που καταγράφεται στη συνείδηση των πολιτών με τη λέξη αρνησιδικία στο πραγματικό της αλλά και στο σημειολογικό της περιεχόμενο .
Το διάλογο αυτό, τον θεωρώ αναγκαίο και επιβαλλόμενο γιατί το Ελληνικό Δημοκρατικό Σύνταγμα που έχει οργανώσει τις τρείς λειτουργίες του Πολιτεύματος ως συνεργαζόμενες, στο πλαίσιο φυσικά των διακριτών τους ρόλων".
Ο Μ. Παπαϊωάννου εξήγγειλε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα δώσει στην δημοσιότητα πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα κάνει παρεμβάσεις σε όλους του τομείς του δικαίου και σε όλων των βαθμών τα δικαστήρια.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε τους δικαστές και εισαγγελείς, ότι μέσα στο Δεκέμβριο, "στο Πρωτοδικείο Αθηνών η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων θα είναι γεγονός και ρεαλιστικός είναι ο στόχος μας οι συγκεκριμένες δράσεις να ολοκληρωθούν μέσα στον επόμενο χρόνο για όλα τα δικαστήρια της χώρας. Στο ίδιο διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί και το μεγάλο έργο της μαγνητοφώνησης και απομαγνητοφώνησης των πρακτικών για όλα τα δικαστήρια της χώρας".
Ως προς τα οικονομικά των δικαστών, ο υπουργός Δικαιοσύνης, σημείωσε ότι γνωρίζει και αναγνωρίζει τα προβλήματα και τα αιτήματά τους
"Τα έχω διαχρονικά υπερασπιστεί δημόσια" είπε και προσέθεσε: " Τα αναδρομικά θα καταβληθούν, όχι όμως τώρα. Μετά από μία περίοδο δύο ετών. Αυτή τη στιγμή, η πατρίδα δεν το μπορεί, και αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι αυτή τη ρύθμιση την έχετε αποδεχτεί συνολικά. Σας γνωρίζω επίσης ότι υπάρχει κυβερνητική απόφαση για μεταφορά της ασφάλισης των νέων δικαστών από το ΙΚΑ σε άλλον ασφαλιστικό φορέα. Θυμίζω ότι το σχετικό αίτημά σας, το είχα υποστηρίξει από την θητεία μου ως Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Απαιτείται η ολοκλήρωση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων που θα γίνει πολύ σύντομα με πλήρη και αγαστή συνεργασία μαζί σας με τις συλλογικές σας εκφράσεις".
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αρεοπαγίτης Χαρ. Αθανασίου κατά την ομιλία του τόνισε ότι η Δικαιοσύνη ασθενεί, καθώς εδώ και πολλά χρόνια υπολειτουργεί από απόψεως ταχείας απονομής της, λόγω κυρίως της έλλειψης σύγχρονων υποδομών, ενώ οι τροποποιήσεις των Κωδίκων (Ποινικού, Αστικού, κ.λπ.) μόνο επικοινωνιακούς στόχους εξυπηρετούν.
Ο Χαρ. Αθανασίου ανέφερε ότι οι Κυβερνήσεις παρανομούν και παραβιάζουν το Σύνταγμα αφού δεν συμμορφώνονται με τις δικαστές αποφάσεις για την καταβολή των μισθολογικών διαφορών των δικαστών της τετραετίας 2002 -2006 και με υπουργικές αποφάσεις παρατείνουν συνέχεια τον χρόνο καταβολής των αναδρομικών τους. Μάλιστα σημείωσε ότι οι δικαστές με τα νέα οικονομικά μέτρα υπέστησαν τις μεγαλύτερες μειώσεις (38 %) στις αποδοχές τους από οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.
Αίσθηση ροκάλεσε ο χαιρετισμός του προέδρου του ΣτΕ Παν. Πικραμμένου, ο οποίος τόνισε ότι δεν νοούνται οι μετωπικές συγκρούσεις μεταξύ των τριών εξουσιών και ειδικά αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Ακόμη, ο Παν. Πικραμμένος πρότεινε να αυτονομηθεί οικονομικά η Δικαιοσύνη καθώς έχει τους αναγκαίους πόρους που μπορούν να καλύψουν τις αποδοχές των δικαστών και τις άλλες αναγκαίες δαπάνες (μετατροπή των ποινών σε χρηματικές, παράβολα, κ.λπ.).
Συγκινησιακό τόνο όμως είχε και ο χαιρετισμός της προέδρου του Αρείου Πάγου Ρένας Ασημακοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στον ρόλο του δικαστή στη σύγχρονη κοινωνία, τονίζοντας: "Η Δικαιοσύνη δεν επαίρεται, ούτε αυτοταπεινώνεται. Η προσφορά μας δεν μπορεί να αμειφθεί μόνο με υλικούς όρους. Η αληθινή μας ανταμοιβή είναι η διαρκής συνάντηση με το δίκαιο".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, Χρήστος Λυμπερόπουλος προανήγγειλε νέες κινητοποιήσεις.
Ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων ανέφερε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2012 οι δικαστικοί υπάλληλοι αντιδρώντας στην εργασιακή εφεδρεία και το ειδικό μισθολόγιο δεν θα εισπράττουν χρήματα από μετατροπές ποινών, λέγοντας ότι δεν είμαστε εφοριακοί υπάλληλοι "δεν μπορεί να φεύγουμε από τα δικαστήρια με είκοσι και τριάντα χιλιάδες ευρώ για να κατά καταθέσουμε δύο τρεις μέρες μετά στο δημόσιο ταμείο. Αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών".
Στην συνέλευση παραβρέθηκαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υποδομών Μιλτ. Παπαϊωάννου και Μάκης Βορίδης, αντίστοιχα, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Νικ. Κανελλόπουλος, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιαν. Ιωαννίδης, η τέως πρόεδρος της Βουλής 'Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα. Από την πλευρά των κομμάτων χαιρετισμό απηύθυναν οι Κ. Τζαβάρας (ΝΔ), Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ), Αθ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ), Θεοδ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), Γιαν. Καούνης (Δημοκρατική Αριστερά) και Κ. Ζώρας (Δημοκρατική Συμμαχία).
Χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου και Ι. Τέντες, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παν. Πικραμμένος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Νικ. Βαλεγράκης, οι πρόεδροι των άλλων δικαστικών Ενώσεων, κ.ά.
========================
Επέκταση του ωραρίου των δικαστηρίων της χώρας έως τις 5 το απόγευμα (από τις τρεις το μεσημέρι που ήταν μέχρι τώρα) ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μ. Παπαϊωάννου μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Ανακοίνωσε επίσης ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη. «Βρισκόμαστε» είπε, «μέσα σε μια βαθιά και οδυνηρή οικονομική, κοινωνική, πολιτική και θεσμική κρίση. Ο λαός μας δοκιμάζεται, είναι στιγμές για ευρύτερες συστρατεύσεις. Όχι μόνο πολιτικών αλλά και δικαστικών, πνευματικών και συνδικαλιστικών ηγεσιών».
Πρόσθεσε ότι «η δικαιοσύνη δοκιμάζεται και αμφισβητείται και γι' αυτό κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμα του έλληνα πολίτη να ασκεί κριτικήστις δικαστικές αποφάσεις».Επισήμανε επίσης τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης.
Η είδηση της Συνέλευσης πάντως ήλθε από την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων κ. Χρ. Λυμπερόπουλου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2012 δεν θα ειπράττονται χρήματα από τις μετατροπές των ποινών δηλώνοντας έτσι την αντίθεση του κλάδου στα μέτρα της εφεδρείας και του ενιαίου μισθολογίου.
«Δεν είμαστε εφορία» είπε «δεν θα συμμετέχουμε σε συνεδριάσεις δικαστηρίων μετά τις 3 μ.μ., θα επιδίδουμε επίσης τα δικαστικά έγγραφα ανά δύο, διότι πολλοί συνάδελφοί μας έχουν πέσει θύματα ξυλοδαρμού».Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Ρένα Ασημακοπούλου ανέλυσε καταχειροκροτούμενη τον ρόλο του δικαστή. «Ο δικαστής», τόνισε, «πρέπει να απονέμει διακαιοσύνη με νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Η δικαιοσύνη δεν επαίρεται, ούτε αυτοταπεινώνεται. Η αληθινή μας ανταμοιβή είναι η διαρκής συνάντηση με το Δίκαιο».Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Π. Πικραμένος τόνισε και αυτός ότι «οι δικαστές πρέπει να εφαρμόζουν το νόμο αλλά και το κράτος πρέπει να δίνει το παράδειγμα προς αυτήν την κατεύθυνση».Παραίνεση προς τους πολιτικούς απεύθυνε ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Π. Αθανασίου ώστε «να προβαίνουν στη σύσταση Εξεταστικών και Προανακριτικών Επιτροπών με φειδώ. Θα έρθει η εποχή», είπε, «που οι υπουργοί θα αρνούνται να υπογράψουν συμβάσεις με υψηλό οικονομικό αντίκρισμα». Ως παράδειγμα έφερε την υπόθεση της SIEMENS και τις συμβάσεις για τους σταθμούς του Μετρό.
Ο κ. Αθανασίου παραδέχθηκε ότι η δικαιοσύνη ασθενεί αφούεπί πολλά χρόνια υπολειτουργεί λόγω έλλειψης υποδομών. Η τροποποίηση όπως είπε, των δικαστικών κωδίκων για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης έγινε πολλέ ςφορές στο παρελθόν για λόγους επικοινωνιακούς.
Στην εδήλωση μίλησαν εκ μέρους της ΝΔ ο βουλευτής κ. Κ. Τζαβάρας, εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο βουλευτής κ. Αθ. Πλεύρης και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων.
Ανακοίνωσε επίσης ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη. «Βρισκόμαστε» είπε, «μέσα σε μια βαθιά και οδυνηρή οικονομική, κοινωνική, πολιτική και θεσμική κρίση. Ο λαός μας δοκιμάζεται, είναι στιγμές για ευρύτερες συστρατεύσεις. Όχι μόνο πολιτικών αλλά και δικαστικών, πνευματικών και συνδικαλιστικών ηγεσιών».
Πρόσθεσε ότι «η δικαιοσύνη δοκιμάζεται και αμφισβητείται και γι' αυτό κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμα του έλληνα πολίτη να ασκεί κριτικήστις δικαστικές αποφάσεις».Επισήμανε επίσης τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης.
Η είδηση της Συνέλευσης πάντως ήλθε από την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων κ. Χρ. Λυμπερόπουλου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2012 δεν θα ειπράττονται χρήματα από τις μετατροπές των ποινών δηλώνοντας έτσι την αντίθεση του κλάδου στα μέτρα της εφεδρείας και του ενιαίου μισθολογίου.
«Δεν είμαστε εφορία» είπε «δεν θα συμμετέχουμε σε συνεδριάσεις δικαστηρίων μετά τις 3 μ.μ., θα επιδίδουμε επίσης τα δικαστικά έγγραφα ανά δύο, διότι πολλοί συνάδελφοί μας έχουν πέσει θύματα ξυλοδαρμού».Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Ρένα Ασημακοπούλου ανέλυσε καταχειροκροτούμενη τον ρόλο του δικαστή. «Ο δικαστής», τόνισε, «πρέπει να απονέμει διακαιοσύνη με νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Η δικαιοσύνη δεν επαίρεται, ούτε αυτοταπεινώνεται. Η αληθινή μας ανταμοιβή είναι η διαρκής συνάντηση με το Δίκαιο».Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Π. Πικραμένος τόνισε και αυτός ότι «οι δικαστές πρέπει να εφαρμόζουν το νόμο αλλά και το κράτος πρέπει να δίνει το παράδειγμα προς αυτήν την κατεύθυνση».Παραίνεση προς τους πολιτικούς απεύθυνε ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Π. Αθανασίου ώστε «να προβαίνουν στη σύσταση Εξεταστικών και Προανακριτικών Επιτροπών με φειδώ. Θα έρθει η εποχή», είπε, «που οι υπουργοί θα αρνούνται να υπογράψουν συμβάσεις με υψηλό οικονομικό αντίκρισμα». Ως παράδειγμα έφερε την υπόθεση της SIEMENS και τις συμβάσεις για τους σταθμούς του Μετρό.
Ο κ. Αθανασίου παραδέχθηκε ότι η δικαιοσύνη ασθενεί αφούεπί πολλά χρόνια υπολειτουργεί λόγω έλλειψης υποδομών. Η τροποποίηση όπως είπε, των δικαστικών κωδίκων για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης έγινε πολλέ ςφορές στο παρελθόν για λόγους επικοινωνιακούς.
Στην εδήλωση μίλησαν εκ μέρους της ΝΔ ο βουλευτής κ. Κ. Τζαβάρας, εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο βουλευτής κ. Αθ. Πλεύρης και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων.
Συγκινησιακό τόνο όμως είχε και ο χαιρετισμός της προέδρου του Αρείου Πάγου Ρένας Ασημακοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στον ρόλο του δικαστή στη σύγχρονη κοινωνία, τονίζοντας: "Η Δικαιοσύνη δεν επαίρεται, ούτε αυτοταπεινώνεται. Η προσφορά μας δεν μπορεί να αμειφθεί μόνο με υλικούς όρους. Η αληθινή μας ανταμοιβή είναι η διαρκής συνάντηση με το δίκαιο".
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλήθεια, ποια είναι η διαρκής συνάντηση με το δίκαιο; Το γεγονός μήπως ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα έγινε πάλι εν κρυπτώ συνεδρίαση του Α.Δ.Σ. για αποσπάσεις, χωρίς ούτε τώρα να ανακοινώνονται οι αποφάσεις του; ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΘΕΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ, ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
Υ.Γ. ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΜΑΛΛΟΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ... Ή ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ... ΤΡΙΤΟ ΓΥΡΟ;;;
Αξιότιμοι κοι συνάδελφοι,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπ ‘αφορμής της εξαγγελίας του κ.Υπουργού Δικαιοσύνης στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την επικείμενη δημοσίευση νέου σχεδίου νόμου για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης σας παραθέτω (προς διαβούλευση) κάποιες προτάσεις τροποποίησης του Κ.Π.Δ που αποσκοπούν στην αποσυμφόρηση των πινακίων των ποινικών δικαστηρίων και την αποσυμπίεση της ύλης των δικαστικών λειτουργών και ειδικότερα :
Α)Τροποποίηση του άρθρου 470 ΚΠΔ με την κατάργηση της Αρχής της μη χειροτέρευσης της θέσης του κατηγορουμένου.(τουλάχιστον επί πλημμελημάτων). Στην καθημερινή δικαστηριακή πρακτική η άσκηση του ενδίκου μέσου –και δη της εφέσεως κατά αποφάσεων- θεωρείται «εκ των ουκ άνευ» από τους καταδικασθέντες κατηγορουμένους καθώς γίνεται αζημίως και αναιτιολογήτως. επιφέρει συνήθως τα ευεργετικά αποτελέσματα της αναστολής της εκτέλεσης της ποινής που επιβλήθηκε και δύναται να μεταβάλει την απόφαση μόνο προς το βέλτιον ακόμα και αν αυτή είναι εξ αρχής ιδιαιτέρως επιεικής για τον καταδικασθέντα (π.χ εφέσιμες ποινές φυλάκισης με αναγνώριση ελαφρυντικού σε λαθρομετανάστες). Κάθε καταδικασθείς θα ασκεί το ένδικο μέσο σταθμίζοντας ότι τυχόν εξαφάνιση της πρωτόδικης απόφασης και εξ’ αρχής εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού μπορεί να οδηγήσει το δικαστήριο ακόμα και σε δυσμενέστερη γι αυτόν κρίση (ως στην περίπτωση που ασκείται έφεση εις βάρος του καταδικασθέντος από τον Εισαγγελέα) και μόνο αν έχει να συνεισφέρει σημαντικά αποδεικτικά μέσα που μετά βεβαιότητας θα οδηγούσαν το δικαστήριο σε ευμενέστερη κρίση. Δέον επίσης να θεσπιστεί παράβολο –προυπόθεση του παραδεκτού-για την υποβολή της έφεσης που θα ισούται με το ύψος των δικαστικών εξόδων (πχ.80 ευρώ και το Μονομελές και 200 ευρώ για το Τριμελές Πλημμελειοδικείο) τουλάχιστον για τις αποφάσεις που είναι ομόφωνες. (δεν περιέχουν αθωωτική εισαγγελική πρόταση ή μειοψηφία μέλους του δικαστηρίου ).Αποτέλεσμα : Aποσυμφόρηση των πινακίων, άμεση εκτέλεση των ποινών.
Β)Τροποποίηση του άρθρου 423 παρ.1 ΚΠΔ ώστε την εκ του νόμου υποχρεωτική προθεσμία (μέχρι 3 ημερών) για την προετοιμασία της υπεράσπισης των κατηγορουμένων στα αυτόφωρα αδικήματα να δίδει ο Εισαγγελέας που ασκεί την ποινική δίωξη ο οποίος θα αποφαίνεται και για τη συνέχιση της κράτησής του και ουχί το δικαστήριο. Είναι λυπηρό το φαινόμενο που παρατηρείται αφενός μεν στα μεγάλα πρωτοδικεία να γεμίζουν οι δικαστικές αίθουσες των αυτοφώρων από δεκάδες συνοδευόμενους που σκοπό έχουν να ασκήσουν το δικαίωμα του 3μέρου, αφετέρου δε στα μικρά πρωτοδικεία να συγκαλούνται μονομελή ή τριμελή δικαστήρια αυτοφώρου μόνο επ’αυτού.
Γ)Θέσπιση παραβόλου (προτεινόμενου ύψους 200 ευρώ) για την άσκηση προσφυγής του άρθρου 48 ΚΠΔ κατά εισαγγελικής διάταξης του άρθρου 47 ΚΠΔ.
Δ)Ευρεία αποποινικοποίηση (Ν.2946/2001 (υπαίθρια διαφήμιση), Ν.2224/94σε συνδ. με άρθ. 42 §7 Ν. 1892 / 90 (ωράριο λειτουργίας καταστημάτων), επουσιώδη αδικήματα του Ν.Δ 136/46 (Αγορανομικού Κώδικα).
Συνάδελφοι Δικαστές, η ένωση δικαστών, όπως και όλες οι άλλες οργανώσεις προώθησης συντεχνιακών συμφερόντων (- συνδικαλιστικές οργανώσεις), φέρει κορυφαίο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Από την ίδρυσή της αναλώθηκε στη διεκδίκηση αυξήσεων των μισθών των μελών της δικαστών και εισαγγελέων, ως κύριο έργο της. Βασικό επιχείρημα ήταν το ύψος των μισθών των δικαστών και των εισαγγελέων στα ευρωπαϊκά κράτη και ότι θα έπρεπε και οι αντίστοιχοι μισθοί στην Ελλάδα να συγκλίνουν. Το ύψος κάθε μισθού πρέπει να αποτελεί προϊόν συμβιβασμού των επιδιώξεων εργοδότη και εργαζομένου για μεγιστοποίηση του κέρδους (εργοδότη και εργαζομένου), με τελικό στόχο τη διατήρηση της οικονομικής δυνατότητας του εργοδότη να συνεχίσει να καταβάλει το μισθό. Ο μισθός δηλαδή πρέπει να συνδέεται με την αξία του παραγομένου προϊόντος και δεν πρέπει ποτέ να την υπερβαίνει. Το απλό αυτό δεδομένο, που ακόμη και η μικρότερη εμπορική επιχείρηση πρέπει να λαμβάνει υπόψη προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει, δεν έλαβε υπόψη διαχρονικά η ένωση δικαστών, όπως δεν έλαβε υπόψη καμία συνδικαλιστική οργάνωση στο φτωχό αυτό τόπο, διαχρονικά. Τι σχέση μπορούσαν να έχουν οι μισθοί των Γερμανών ή των Γάλλων ή των Ιταλών και Ολλανδών δικαστικών λειτουργών, με τους μισθούς των Ελλήνων δικαστών και εισαγγελέων; Απάντηση: Τη σχέση που μπορούσε να έχει η παραγωγική διαδικασία στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία, με την παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα, δηλαδή καμία απολύτως σχέση. Οι μισθοί των δικαστικών λειτουργών των παραπάνω ευρωπαϊκών κρατών δεν θα έπρεπε να έχουν καμία σχέση με τους μισθούς των Ελλήνων δικαστών και εισαγγελέων. Και όμως, οι μισθοί των Ελλήνων δικαστών και εισαγγελέων έφθασαν, πριν αρχίσει η (αναμενόμενη) κατάρρευση του σαθρού οικοδομήματος του ελληνικού κράτους, στο ύψος των μισθών των δικαστικών λειτουργών των προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τους ξεπέρασαν. Τα σημαντικά κονδύλια που διατέθηκαν στη δικαστική λειτουργία δεν κατευθύνθηκαν εκεί όπου έπρεπε, στη δημιουργία δηλαδή ενός δικαστικού συστήματος - φρουρού ενός κράτους δικαίου ευνομούμενου, αλλά στη μισθοδοσία των δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, στις τσέπες δηλαδή των φορέων της δικαστικής λειτουργίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνάδελφοι δικαστές, η ευημερία του ατόμου είναι θεμιτή επιδίωξη μόνο όταν συνδέεται με την παραγωγική διαδικασία της κοινωνίας. Διαφορετικά προσλαμβάνει ληστρικά χαρακτηριστικά σε βάρος της κοινωνίας. Η διαδικασία αυτή, της συντεχνιακής επιδίωξης οικονομικών ωφελημάτων χωρίς καμία αναφορά στις παραγωγικές δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας, επικράτησε δυστυχώς στην Ελλάδα, με έμφαση τα τελευταία τριάντα χρόνια. Τώρα είναι η ώρα να σταματήσει. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες πρέπει να πάψουν να μιλούν. Ο καταστροφικός νόμος του 1982, περί της προστασίας των συνδικαλιστικών στελεχών, πρέπει να καταργηθεί και όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε για το όποιο μέλλον μπορεί να έχει αυτός ο τόπος, για τις μελλοντικές γενιές. Η νεολαία πρέπει να κατευθυνθεί και πάλι προς την επαγγελματική εκπαίδευση, να ειδικευθεί, να αποκτήσει εφόδια για να επιβιώσει στο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Για τον κύριο ανώνυμο της 28-11-11 12.36 : Ε όχι και "συνάδελφος"!Δικηγόρος ίσως!Τελικά μπορεί να λέει εδώ κάθε άσχετος ό,τι θέλει? Π.Κ Εφέτης Αθηνών
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ γράφων στις 28 Νοεμβρίου 2011 12.36 μ.μ. είναι αδύνατον να είναι δικαστής, ή εάν είναι δικαστής μάλλον θα αποτελεί ευγενή γόνο εύπορης διαχρονικά οικογένειας, που κάνει κριτικές εκ του ασφαλούς. Καταρχάς προβαίνει σε μεγάλα ατοπήματα. Συγκεκριμένα: συσχετίζει την ΄΄παραγωγή΄΄ δικαιοδοτικού έργου με την εν γένει οικονομική διαδικασία και παραγωγή, αποδεχόμενος οτι ο δικαστής για να έχει υψηλό μισθό πρέπει να συμβάλλει στην οικονομία της χώρας!!!!! Απίστευτο και όμως αληθινό!!!!! Αποκαλεί τις οικονομικές μας διεκδικήσεις ως ληστρικές διεκδικήσεις!!!!!!!!!!!! Απίστευτο και όμως αληθινό!!!!!!! Τι άλλο θα ακούσουμε........!!!!! Ακόμη και αν μπούμε στη λογική του ξεχνά οτι το ΄΄ακαθάριστο δικαστικό προιόν΄΄ που ονομάζεται παραγωγή δικαιοδοτικού έργου είναι άλλο πράγμα από το ΑΕΠ και οι έλληνες δικαστές παρά τις αντιξοότητες έχουν τη μεγαλύτερη ΄΄παραγωγή΄΄ δικαιοδοτικού έργου στην Ευρώπη. Αναφέρει επίσης οτι η Ένωση Δικαστών φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα!!!!!! Αν αυτό το τελευταίο αποτελούσε διατακτικό δικαστικής απόφασης θα την αναιρούσε αυτεπαγγέλτως ο Μεγαλοδύναμος. Ουδόλως οι δικαστές, αξιότιμε κύριε αντιδικαστή, ασχολούμαστε με τις αποδοχές μας αλλά αγωνιζόμαστε για ισονομία και προς διαφύλαξη του θεσμού. Και αν θέλετε την προσωπική μου άποψη το μόνο αίτημα μας στις πρόσφατες συνελεύσεις θα έπρεπε να ήταν μόνο το οικονομικό ξεκάθαρα και κανένα άλλο θέμα, που δημιουργεί την εικόνα του καμουφλάζ. Ναι μόνο το οικονομικό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Χωρίς ενδοιασμούς λόγω κρίσης. Χωρίς καθόλου ενδοιασμούς. Ήρθε η ώρα για νέες αγωγές. Μόνο έτσι θα αποκατασταθούν τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Αγωγές για τις αντισυνταγματικές μειώσεις του μισθού δικαστή, αγωγές για την παραβίαση του συμβιβασμού και αναβίωσης των αξιώσεων μας έτσι όπως επιδικάστηκαν αρχικώς από το Ειδικό Δικαστήριο. Αγωγές ενώπιον των αρμόδιων Ευρωπαικών Δικαστηρίων αν χρειαστεί. Ένας εργοδηγός του ΟΣΕ λαμβάνει περισσότερες αποδοχές από τον Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ο κόσμος στην Ελλάδα εκτιμά τους θεσμούς μόνο όταν οι εκπροσωπούντες αυτούς αμείβονται ικανοποιητικά. Μόνο έτσι σε σέβεται ο Έλληνας. Αλλοιώς σε τσαλαπατά χωρίς οίκτο. Με μισθουλάκο σε θεωρεί δικαστάκο όσο μεγάλος δικαστής και να είσαι. Δεν σε σέβεται αλλοιώς. Ζούμε στο 2011 και όχι στο 1950, που ο φόβος φιλούσε τα έρημα. Με το μισθολογικό στη σημερινή κατάσταση η Δικαιοσύνη κινδυνεύει. Πάρτε το όλοι σας χαμπάρι πριν να είναι αργά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα πάμε σε αγωγές και αν δεν υπάρχουν στο Δημόσιο Ταμείο τα λεφτά, που θα επιδικάσει το Μισθοδικείο, τι θα γίνει; Θα μας μοιράσουν μάρκες της Μονόπολης; Ή θα τυπώσουν πληθωρικό χρήμα στο Χολαργό; Και από το διασυρμό ότι σε καιρό κρίσης οι δημόσιοι λειτουργοί φροντίζουν για τις αποδοχές τους μέσω οργάνων που ελέγχουν οι ίδιοι αμέσως ή εμμέσως, ποιος θα μας γλυτώσει; Σε όλα τα πολιτισμένα κράτη η δημοσιονομική πολιτική ασκείται από την Κυβέρνηση και όχι από δικαστήρια ή συντεχνιακές ομάδες. Ας ανοίξουν κάποιοι και την τηλεόραση ή καμιά εφημερίδα να δουν τι γίνεται πλέον σε όλη την Ευρώπη. Γιατί, αν κάποιος εξωγήινος διαβάσει τα σχόλια τους, θα νομίσει ότι στην Ελλάδα υπάρχει αμύθητος πλούτος στα κρατικά ταμεία αλλά μια κακή κυβέρνηση (ή ο Δρακουμέλ;) ασχολείται νυχθημερόν πως να περικόψει τις αποδοχές των δικαστών. Ο μόνος τρόπος να διασώσουμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο αποδοχών είναι να έχουμε κύρος στην κοινωνία και να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και όχι να φαινόμαστε ως μία ακόμη κρατικοδίαιτη συντεχνία. Αλλιώς, το πολύ - πολύ να μας βλέπουν όπως και τους πολιτικούς ή να μας αγνοούν παντελώς (όπως έγινε και με τις πρόσφατες "κινητοποιήσεις" μας).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑποκαλυπτικός ο δικαστής των 6:51 και με ιδιαίτερο σεβασμό προς αυτόν "τον Έλληνα"!!! Ευτυχώς για τους Έλληνες, πάντως, που υπάρχουν και οι Δικαστές των 12:36 και 9:40!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θελετε σεβασμο κυριοι ας ξεκινησετε με εφαρμογη του Συνταγματος γιατι συμφωνα με τους κυριους Κασιματη, Μαρια και Σακκα το εχετε κανει χαρτι υγειας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧωρις την συνδρομη σας δεν θα χαναμε την Εθνθκη κυριαρχια μας. Σοφιστες και οχι Δικαστες ειστε.
Επί των τελευταίων δύο σχολίων (9.40 και 11.40), για να μπούμε σε μία καλοπροαίρετη αντιπαράθεση, πάντοτε, οφείλουν οι συνάδελφοι να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:α) οι οικονομικές διεκδικήσεις των δικαστών είναι ληστρικές με την παρούσα κατάσταση; το πιστεύετε αυτό πραγματικά; β) ποια είναι τα όργανα που ελέγχουν αμέσως ή εμμέσως οι δικαστές; τι εννοείτε με αυτό κύριε ή κυρία των 9.40; γ) με ποιο τρόπο τα δικαστήρια ασκούν δημοσιονομική πολιτική; δ) αφού θεωρείτε διασυρμό τις νόμιμες και συνταγματικές αξιώσεις μας, οι οποίες σημειωτέον αποκαθιστούν μία διαταραγμένη οικονομική ισορροπία γιατί λαμβάνετε τον αυξημένο μισθό σας μετά τις αγωγές ή τα όποια αναδρομικά, που σημειωτέον δεν είναι αναδρομικά, και δεν τα χαρίσατε στο ελληνικό δημόσιο; αν το κάνατε τότε πραγματικά είστε και των λόγων και των έργων, ε) γνωρίζετε τι γίνεται στην πολιτισμένη Ευρώπη με τους θεσμούς και τους μισθούς των δικαστών; στ) τι εννοείτε κύριε με το φαινόμαστε σαν μία ΄΄κρατικοδίαιτη συντεχνία΄΄; ζ) θεωρείτε οτι ο δικαστής σήμερα δεν έχεικύρος στην κοινωνία και οτι οι αποφάσεις μας δεν είναι υψηλού επιπέδου; η) και με αυτές τις απόψεις θέλετε να πιστέψουμε οτι σέβεστε εσείς τον έλληνα πολίτη; Σε ένα πράγμα συμφωνώ μαζί σας: Οτι μόνο ένας εξωγήινος δεν θα είχε τη δυνατότητα να αντιληφθεί τη γήινη πραγματικότητα. Πραγματικά μόνο ένας εξωγήινος και κανένας άλλος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μισθολογικό άλλους τους ενδιαφέρει άμεσα και άλλους τους αφήνει σαφώς αδιάφορους και να φιλοσοφούν. Αυτό είναι εμφανές. Και η διαφοροποίηση αυτή μάλλον έχει γεωγραφικές προεκτάσεις. Στην Ιταλία λ.χ. μιλάμε για τον φτωχό Νότο και τον πλούσιο και προνομιούχο Βορά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλλάδα η χώρα της υπερβολής και της ακρότητας... Μπορεί να μας εξηγήσει ο κύριος ή η κυρία των 30-11-2011 ώρα 8.08 π.μ. με ποιο τρόπο παραβιάζεται το Σύνταγμα; Ο καθένας βγαίνει και λέει οτι θέλει μου φαίνεται, οτι του καπνίσει κατά πως θα του τη δώσει... ακούει μια τοποθέτηση και αβασάνιστα ετοιμηγορεί οτι το Σύνταγμα έχει γίνει χαρτί υγείας!!!Σε τι δηλ. παραβιάστηκε το Σύνταγμα και πως το παραβιάζουν σήμερα οι δικαστές; Μπορείτε να μας πείτε; Όταν ερχόντουσαν τα πακέτα της Ε.Ε. τότε ήταν ωραία; Και γιατί δεν έβγαινε κανείς τότε να πει σταματήστε μην δανείζεστε άλλο; Αλλά μόλις έκλεισαν οι κάνουλες τότε θυμηθήκαμε όλοι το Σύνταγμα... Όταν ο καθένας κοιτούσε την πάρτυ του και κανέναν άλλο και πως να βολευθεί σε βάρος των συμπολιτών του τότε το Σύνταγμα ήταν είδος πολυτελείας βλέπετε και όχι χαρτί υγείας... Σοφιστείες είναι αυτά ή πικρές αλήθειες; Όταν το ΄΄μέσο΄΄ είχε γίνει θεσμός γιατί δεν μιλούσατε τότε για Σύνταγμα κύριοι; Μέχρι και στον κρεοπώλη για να πάρεις καλό κρέας έπρεπε να αναζητήσεις το μέσο. Που πήγαινε ο ΦΠΑ τόσα χρόνια; Κοβόντουσαν αποδείξεις πραγματικές ή εικονικές; Το σλόγκαν έτσι μας μάθανε οι πολιτικοί αυτό είναι η σοφιστεία και η μεγάλη απάτη... Ωραία ξέρουμε να τα ρίχνουμε όλα στους πολιτικούς σαν να έχουμε άγιους πολίτες σε αυτή τη χώρα!!! Και ιστορικά αυτή η νοοτροπία κυριαρχούσε ανέκαθεν. Και βέβαια και η Δικαιοσύνη έχει ένα μερίδιο ευθύνης στο μέτρο, που δεν στηλίτευσε τα φαινόμενα με ιδιαίτερη αυστηρότητα. Μιλούσατε κύριε ή κυρία στο παρελθόν για Σύνταγμα όταν κάθε βίσμα αυτής της χώρας ζούσε σε βάρος των συμπολιτών του; Όταν ο πτυχιούχος αμείβονταν λιγότερο από τον αντάρτη και ταραξία μαθητή του λυκείου, που γιαούρτωνε καθηγητές και σήμερα γιαουρτώνει την εξουσία; Στην Ελλάδα ζούμε και όλοι λίγο πολύ ξέρουμε τι καπνό φουμάρει ο καθένας... Εμένα κάτι τέτοιοι τύποι μια ζωή αδιάφοροι δεν με πείθουν δυστυχώς. Αναγνωρίστηκαν ποτέ οι κόποι, οι αξίες, τα πτυχία; Παλιότερα στη φιλοσοφική περνούσαν οι διάνοιες μαθητές και οι σημερινοί καθηγητές (τυχαία αναφέρομαι σε αυτούς) αγωνιούν και βασανίζονται περισσότερο από τους μη πτυχιούχους. Τότε βγήκατε ποτέ να μιλήσετε για Σύνταγμα; Και σήμερα ο καθένας βλέπει ξαφνικά γύρω του προδότες και ανθέλληνες. Θα δοξάσουμε τον πολιτικό (μακάρι να υπάρξει), που θα σπάσει αυτό το απόστημα και θα βάλει κανόνες στο πολιτικό παιχνίδι που ταιριάζουν σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Ήρθε η ώρα πολλοί να ξεσυνηθίσουν και να μάθουν να σέβονται τους νόμους και τη χώρα. Εμείς, με τα πτυχία, που μια ζωή αγωνιστήκαμε και θυσιάσαμε πολλά από την προσωπική μας ζωή, που δεν διανοηθήκαμε να κάμουμε ποτέ μία τροχαία παράβαση, είμαστε τα κορόιδα δηλ.; Ποιο είναι δηλ. το μέλημα μας σε αυτή τη χώρα;: Πως θα διατηρηθεί ο υψηλός μισθός κάποιων, που χωρίς γνώσεις και παιδεία παίρνουν τέσσερα χιλιάρικα μισθό το μήνα, περισσότερα ακόμη και από κρατικούς λειτουργούς; Στα πράγματα πρέπει κάποτε να μπει μία τάξη με κανόνες αξιοκρατίας και διαφάνειας. Με τήρηση του μέτρου και των ιεραρχικών δομών στην κοινωνία σε κάθε επίπεδο.
ΑπάντησηΔιαγραφή