ΕΝΩΣΗ
ΔΙΚΑΣΤΩΝ & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
(ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)
ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
ΤΗΛ: 210 88 27 380- FAX 210 88 41 529
Τ.Κ. 101. 71
e- mail: endikeis@otenet.gr
Αθήνα, 4-11-2011
Αρ. Πρωτ.: 119
ΔΙΚΑΣΤΩΝ & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
(ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)
ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
ΤΗΛ: 210 88 27 380- FAX 210 88 41 529
Τ.Κ. 101. 71
e- mail: endikeis@otenet.gr
Αθήνα, 4-11-2011
Αρ. Πρωτ.: 119
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι Δικαστικοί Λειτουργοί ,ενόψει των πολιτικών εξελίξεων και του ότι δεν επιθυμούν , αυτές τις κρίσιμες στιγμές , να φέρουν προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία του Κράτους , αποφάσισαν την αναστολή της εφαρμογής της απόφασης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 15ης Οκτωβρίου 2011 (διακοπή συνεδριάσεων των Δικαστηρίων κλπ), μέχρι την 26η Νοεμβρίου 2011 , οπότε θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση.
Η Τακτική Γενική Συνέλευση θα επαναπροσδιορίσει τη θέση μας ανάλογα με τις μέχρι τότε εξελίξεις και δεσμεύσεις .
Είναι αυτονόητο, ότι στο μεσοδιάστημα θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και σε περίπτωση οποιασδήποτε περαιτέρω δυσμενούς αντιμετώπισής μας, το Διοικητικό Συμβούλιο θα ενεργοποιήσει εκ νέου την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τη Χώρα μας , οι Δικαστικοί Λειτουργοί εγγυόμαστε την καλή λειτουργία του Συντάγματος και των Θεσμών και υπενθυμίζουμε ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση όλων.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΑΡ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΕΩΡΙΟΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
Αρεοπαγίτης Πρόεδρος Εφετών
Παρόλο που δεν εφάρμοζα την απόφαση της γενικής συνέλευσης, απλά θέλω να επισημάνω ότι κανονικά η απόφαση της δεν μπορεί να ανασταλεί με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, καθώς το τελευταίο δεν έχει αρμοδιότητα προς αυτό. Η γενική συνέλευση είναι ανώτερο όργανο από το διοικητικό συμβούλιο και το τελευταίο δεν μπορεί να προβεί στην ανάκληση απόφαση της. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν θεωρητικά δυνατό, ασχέτως του τι έλεγε η γενική συνέλευση, την επόμενη ημέρα να έκανε το τελείως αντίθετο το ΔΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν βλέπω το λόγο της αναστολής και μάλιστα τώρα που από Δευτέρα θα ξεκινούσε το πιο δραστικό μέρος των κινητοποιήσεων μας. Το γεγονός ότι στην Θεσσαλονίκη, όπου υπηρετώ, τα μέτρα εφαρμόσθηκαν απ' όλους απαρέγκλιτα φανερώνει την επιτυχία τους. Πιστεύω η εφαρμογή της αναστολής να μην είναι υποχρεωτική, δεδομένου ότι δεν ελήφθη από τη γ.σ. αλλά από το διοικητικό συμβούλιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήτο τελος μιας αποτυχημενης κινητοποιησης, που ελαβε χωρα στο πιο λαθος χρονο..
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλη φορα, ατομα εκτος ΔΣ, καλυτερα να το σκεφτονται χιλιες φορες πριν αναλαβουν τετοιες πρωτοβουλιες...
οπως επισης και ΓΣ καλυτερα να το σκεφτοναι χιλιες φορες πριν παρουν εν θερμω αποφασεις...
ΣΟΦH ΘΕΣΗ. ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣ ΑΓΩΝΙΣΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΓΝΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΩΣ ΑΚΑΙΡΗ, ΕΠΙΠΟΛΑΙΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ, ΔΙΟΤΙ ΕΝΩ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΙΣ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ, ΑΥΤΟΙ ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ. ΑΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ, ΠΟΥ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ ΤΩΝ "ΕΞΑΛΛΟΤΗΤΩΝ", ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ Α.Π. ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ Γ.Σ. ΕΦΕΤΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτέλους ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πολύ άργησαν.
Aρκετά εκτεθήκαμε και διχαστήκαμε.
Και τί έμεινε; Πολλή πικρία μεταξύ των διαφωνούντων (δυστυχώς γραμμένη σε ανακοινώσεις, που ως γραπτά μένουν) και αμφίβολα αποτελέσματα, εκτός ίσως από μια μικρή επίδειξη δύναμης, η οποία στην πορεία μάλλον αδύνατους και μοιρασμένους μάς έβγαλε.
ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ.ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΘΕΙ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΓΡΑΦΙΚΟ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙ ΚΑΠΟΙΟΥ.ΟΤΑΝ ΠΛΕΟΝ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ,ΤΟΤΕ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΤΟΤΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνδικαλιστική ηγεσία είχε παρασυρθεί και δεν έδειξε την απαιτούμενη ωριμότητα ούτε πριν την έκτακτη ΓΣ, ούτε κατά τη διάρκειά της (ψηφοφορία επί προτάσεων δεν έγινε), ούτε και μετά (ακολούθησαν περί τις 15 ή 17 ανακοινώσεις από τις δύο παρατάξεις). Τουλάχιστον επεδείχθη η απαιτούμενη λογική και η πείρα βρήκε την ευκαιρία χθες που η πολιτική κατάσταση της χώρας ήταν ρευστή να αναστείλει τις κινητοποιήσεις, οι οποίες είχαν αρχίσει να εκφυλίζονται από την εβδομάδα που μας πέρασε μετά το έγγραφο της Προέδρου του Α.Π.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΓΑ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΟΤΙ Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΙΣΩΣ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ. ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ, Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ (ΜΟΡΦΗ, ΔΙΑΡΚΕΙΑ,ΔΙΑΠΑΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ Κ.ΛΠ.) ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΙΑΣ Γ.Σ., Η ΟΠΟΙΑ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΝΤΑΣ (ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΩΣ ΕΝΑ ΒΑΘΜΟ) ΕΝ ΘΕΡΜΩ,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΧΕΓΓΥΑ ΟΡΘΟΚΡΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΟΛΕΘΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ. ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΟΣΟ ΣΚΛΗΡΟ ΚΙ ΑΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕ ΣΩΜΑ, ΜΕ ΚΟΙΝΟ ΑΞΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ, ΔΙΟΤΙ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΑΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ (ΣΕ ΑΛΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΚΟΠΕΥΩ ΜΕ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΤΗΝ ΟΡΘΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΜΟΥ ΑΥΤΗΣ). ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΜΕ ΜΙΑ ΨΗΦΟ ΚΑΘΕ ΔΙΕΤΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΛΛΗΛΟΣΠΑΡΑΣΣΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, Ο ΕΛΛΗΝΑΣ-ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΤΟΥ 2012 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΑΦΗ ΘΕΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΥΤΗ, ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΕΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΕΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝ.Δ.Ε., ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΘΕ ΚΡΙΣΙΜΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ (Π.Χ. ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ, ΨΗΦΙΣΗ ΝΟΜΩΝ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, ΕΠΑΡΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ). ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΛΟΓΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (Π.Χ. ΕΦΕΤΕΙΑΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ), ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΙΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ Δ.Σ. ΟΥΤΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ, ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΟ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ, ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ (ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΕΤΥΧΑΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΕΞΕΛΕΓΗΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ), ΟΥΤΕ ΦΥΣΙΚΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ, ΟΠΩΣ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΕΣΧΑΤΩΣ.
ΙΑΒΕΡΗΣ
Σωστή απόφαση, αναγκαία για τις περιστάσεις. Επιτέλους μπορείτε όμως όσοι γράφετε στο site να σταματήσετε να βγάζετε τέτοια γκρίνια και να ψάχνετε ευκαιρία να βγάλετε πικρίες; Ο καθένας έχει την άποψή του για τη μορφή των κινητοποιήσεων, δεν είναι ανάγκη να ειρωνεύεται τους άλλους που έχουν αντίθετη άποψη. Στην τακτική γενική συνέλευση θα ληφθούν οι νέες αποφάσεις, γι'αυτό ας συμμετέχετε εκεί που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει και μην περιορίζεστε στο να κρίνετε μόνο μέσω του site
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος τον ανώνυμο των 2:03 από τον ανώνυμο των 12:05. Συνάδελφε στην έκτακτη γενική συνέλευση πήγα, αλλά από τη στιγμή που δεν έγινε ψηφοφορία ούτε έστω δι' ανατάσεως χειρός δεν πρόκειται να ξαναπάω! Εκτός αν αλλάξουν νοοτροπία...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι αδιανόητο να υπάρχουν "συνάδελφοι" που δείχνουν να χαίρονται γιατί η Κυβέρνηση δεν δέχτηκε όλο αυτό το διάστημα των κινητοποιήσεων ούτε καν να συζητήσει τα αιτήματά μας... Κατ' αυτούς δηλαδή θα έπρεπε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να κάνουμε δεήσεις μήπως μας λυπηθούν και δεν μας αφήσουν με μισθούς πείνας... Ας αποδεχθούμε την αλήθεια: υπάρχουν ορισμένοι χωρίς οικονομικά προβλήματα που βλέπουν την εργασία τους μόνο ως εθελοντική κοινωνική προσφορά - και σχολιάζουν ως πατρίκιοι εκ του ασφαλούς- και άλλοι που είναι αναγκασμένοι να ζήσουν τις οικογένειές τους με το μισθό τους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ δικαστής πρέπει να αμείβεται ανάλογα με το λειτούργημα που επιτελεί, σε συσχέτιση όμως με τον κοινωνικό περίγυρο στον οποίο δραστηριοποιείται. Δε νοείται να παραβιάζει ο ίδιος το σύνταγμα (με “κινητοποιήσεις” κλπ), όσο και αν αδικείται. Δικαιούται να προσφύγει στο σχετικό ειδικό δικαστήριο (“μισθοδικείο”), αλλά δικαιούται και να παραιτηθεί. Το σημαντικό συνάδελφοι Δικαστές είναι αν έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει την κατάσταση παρακμής στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία σήμερα. Σε ότι αφορά στη Δικαιοσύνη, η οποία έχει επίσης περιέλθει σε τέλμα με αποτέλεσμα να έχει επικρατήσει η λαϊκή ρήση “όποιος δεν έχει μυαλό έχει πόδια”, προτείνω ακόμη μια φορά την ενοποίηση των διαδικασιών της ποινικής και πολιτικής δίκης. Με την καθιέρωση προθεσμιών για τη συμπλήρωση των πολιτικών δικογραφιών αρκετό διάστημα πριν τη συζήτηση και την επαρκή μελέτη των εγγράφων από το δικαστήριο, η συζήτηση θα περιορίζεται σε κάποιες διευκρινήσεις και στην εξέταση μαρτύρων για συγκεκριμένα θέματα. Αν αυτά γίνουν, καθιερωθεί υποχρέωση (με έντυπα) των διαδίκων να εκθέτουν σε μικρή έκταση τους ισχυρισμούς τους, τεθούν χρόνοι για την εξέταση των μαρτύρων στο ακροατήριο και ορισθεί ότι επιδικάζεται, καταρχήν, μια εύλογη αποζημίωση, (εκτός και αν ο αιτών επιθυμεί πλήρη αποζημίωση, οπότε θα ακολουθείται μια άλλη διαδικασία περισσότερο χρονοβόρα οπωσδήποτε), το δικαστήριο θα μπορεί να αποφασίζει επί της έδρας (ο γραπτός σχολιασμός των μαρτυρικών καταθέσεων θα καταργηθεί) για δέκα το πολύ υποθέσεις, με συνοπτική (αλλά όχι ελλειπή) αιτιολογία, η οποία θα καταχωρίζεται στα πρακτικά με υπαγόρευση από τον διευθύνοντα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής, ή μέσω του μηχανήματος στενογραφικής τήρησης των πρακτικών, που είναι η καλύτερη (και ευρέως διαδεδομένη στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α.) λύση, διότι δεν απαιτεί διαδικασία απομαγνητοφώνησης. Συνάδελφοι, πρέπει να αλλάξουν όλα! Ριζικά, διότι η στρέβλωση βρίσκεται στη ρίζα! Ονειρεύομαι μια σύγχρονη Δικαιοσύνη, χωρίς στρεβλώσεις και “ομάδες”, χωρίς κομματισμούς και παραγοντισμούς, όπου η αξιοσύνη του δικαστή θα κρίνεται από την οξυδερκή δικαιοδοτική του κρίση, η οποία μπορεί με τις προϋποθέσεις που περιγράφω να διατυπώνεται αμέσως.
ΑπάντησηΔιαγραφήτο να προσφύγει ο δικαστής στο μισθοδικείο όταν αδικείται τί νόημα θα έχει εάν η κυβέρνηση αρνείται να εκτελέσει την δικαστική απόφαση ή αναστέλλει την εκτελεσή της στο άπειρο; το να συνεχίσει να εργάζεται με όποιον μισθό θέλει η πολιτεία να του δώσει (πχ με μισθό ανειδίκευτου εργάτη) -παραβιάζοντας κατάφωρα συνταγματικές διατάξεις- οδηγεί σε δύο ενδεχόμενα: ή παραμένουν στο δικαστικό σώμα μόνο "αριστοκράτες" από τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις -γεγονός που θα αλλοίωνε την ίδια τη δημοκρατία στην οποία υποτίθεται ότι πρόσβαση στα αξιώματα έχει ο κάθε πολίτης ανεξαρτήτως κοινωνικής κατηγορίας στην οποία ανήκει- ή παραμένουν όσοι είναι εντελώς ανίκανοι να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς προσόντα, βλέποντας στο δικαστικό χώρο ένα είδος καταφυγίου πριν από την ανεργία... Και τα δύο ενδεχόμενα είναι το ίδιο εφιαλτικά....ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΜΑΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΖΕΙΤΕ... ΕΚΦΡΑΖΕΤΕ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΕΚΤΙΘΕΜΕΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΩΣ ΑΠΛΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ Η ΣΟΒΑΡΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΑΣ ,ΚΑΤΑ ΜΕΓΑΛΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΚΤΙΘΕΜΕΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΩΣ ΑΠΛΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΟΝΟ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ,ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μου επιτρέψουν, όσοι έχουν αναρτήσει σχόλια μεχρι τώρα, να απευθυνθώ μόνον στους Δικαστικούς Λειτουργούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εμπειρία που έχουμε αποκομίσει διαχρονικά δείχνει ότι η διαχειρηση των κοινών δεν είναι μια απλή υπόθεση ,αλλα μια σύνθετη διαδικασία. Σε αυτη την διαδικασία πρέπει να γνωρίζεις απο που ξεκινάς, να ξέρεις που θέλεις να καταλήξεις και το κυριότερο να μπορείς να κανεις τους χειρισμους που απαιτούνται ακόμα και σε επίπεδο ημέρας ,ή ώρας.
Μπορεί όλα αυτά να θεωρούνται αυτονόητα ,αλλα ταυτόχρονα θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι για όλους μας κοινά. Για το λόγο αυτο απαιτείται όλοι να διατυπώνουν την άποψη τους. Οπωσδήποτε δε,τότε που είναι θεσμικά προβλεπόμενο, δηλαδή στις εκλογές και στις Γενικές Συνελεύσεις ,εκεί όπου με αυθεντικό τρόπο διαμορφώνονται οι πλειοψηφίες και να δεσμευόμαστε μόνον απο αυτές. Με αυτόν το τρόπο και μόνον μπορούμε να βρίσκουμε κάθε φορά την χρυσή τομή μέσα απο τις απόψεις όλων μας.
Θα ήθελα ακόμα να κάνω μια έκκληση προς όλους τους συναδέλφους. Η στήριξη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στη καθημερινή λειτουργια της πρέπει να είναι για όλους μας επιβεβλημένη προτεραιτότητα και η όποια διαφορετική άποψη, είτε διατυπώνεται επωνυμα ,είτε ανωνυμα ,είτε επίσημα , είτε ανεπίσημα ,είναι απόλυτα χρήσιμο να υπάρχει και είναι σεβαστή ,θα είναι δε, και πραγματικά χρήσιμη εφόσον εξυπηρετεί την ενότητα και την ισχυρή παρουσία της ΕΔΕ και των Δικαστικών Λειτουργών στα δρώμενα.
Τέλος , ας δούμε γύρω μας αυτά που συμβαίνουν αυτές τις ώρες στη Πατρίδα και ας μετρήσουμε ξανά τους εαυτούς μας απέναντι στο κοινό μας μέλλον, στην προάσπιση του Συντάγματος, στην διαφύλαξη της λειτουργίας των Θεσμών.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία .
Π.Λυμπερόπουλος
Εφέτης ,Αν.Γ.Γ. της ΕΔΕ
Πολύ φοβάμαι, χωρίς να θέλω να είμαι απαισιόδοξος, οτι οι συζητήσεις, που κάνουμε σήμερα, ειδικά για το μισθολογικό, θα είναι επίκαιρες και το 2015 και το 2020 και το 2030 και το 2040 κ.ο.κ. όπως και σήμερα είναι επίκαιρες γι αυτούς, που ήσαν κάποτε πριν από αρκετά χρόνια Πρωτοδίκες και τώρα μπορεί και να συνταξιοδοτήθηκαν.Ο συνδικαλισμός στη Δικαιοσύνη (προσωπικά διαφωνώ με τον όρο αυτό για τη Δικαιοσύνη αλλά δεν βρίσκω κάποιον άλλο) απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και την τήρηση λεπτών ισορροπιών. Για παράδειγμα, μία αέναη και διαχρονική όπως εξελίσσεται διαπραγμάτευση επί των μισθολογικών των δικαστών με το οικονομικό επιτελείο της εκάστοτε Κυβέρνησης δεν δίδει την καλύτερη εικόνα στην ελληνική κοινωνία, που διαπνέεται από αντανακλαστικά καχυποψίας. Η Ένωση χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει επειγόντως τη θέση της σε ποιο θεσμικό επίπεδο. Προσωπικά θα προτιμούσα να διακοπεί κάθε δίαυλος συζήτησης επί των μισθολογικών, παρά να διαπραγματεύομαι, ενδεχομένως, οικονομικές ή άλλες διεκδικήσεις με γραμματείς και φαρισαίους οικονομικών υπηρεσιών. Σταματήστε κάθε δίαυλο επικοινωνίας για τα μισθολογικά μας. Αφήστε τους να πράξουν όπως θέλουν. Κάντε την υπέρβαση. Είχα διαβάσει κάποτε την γνώμη κάποιου (όχι κατ΄ ανάγκη ορθή) που υποστήριζε οτι ο συντακτικός νομοθέτης του 1975 ΄΄εκδικήθηκε΄΄ την Ελληνική Δικαιοσύνη με δύο διατάξεις: η μία είναι αυτή του άρθρου 89 παρ.2 περί των αποδοχών και η άλλη περί της δυνατότητας για σύσταση Ενώσεων. Φυσικά με την άποψη αυτή διαφωνούμε. Όμως ορισμένα πράγματα πρέπει να μας προβληματίσουν. Η Ένωση δεν μπορεί να λειτουργεί υπό τη μορφή συνδικαλιστικής οργάνωσης ή τουλάχιστον όχι μόνο έτσι, όπως επίσης δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπερκεράζει με τη στάση της τη Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, που αποτελεί εγγυητή της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των Ελλήνων Δικαστών και που η παρουσία της είναι απολύτως αναγκαία μπρος σε κάθε θεσμική διεκδίκηση μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσα υποστηρίζει ο συνάδελφος των 11:55΄μ.μ. της 6-11-2011 είναι σωστά και αυτονόητα πιστεύω. Τον καλώ να πάρει θέση ωστόσο στα ουσιώδη ζητήματα που τίθενται από το συνάδελφο των 11:39΄π.μ., που αφορούν σε ένα εντελώς νέο (για την Ελλάδα) σύστημα απονομής της πολιτικής δικαιοσύνης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναφορικά με τα όσα αναφέρει ο συνάδελφος των 11.55 της 6-11-2011 (μιας και με ρωτήσατε και σας ευχαριστώ), για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να γνωρίζω τις επιμέρους λεπτομέρειες αυτού του συστήματος πολιτικής δίκης. Ως προς την ουσία όμως του ζητήματος παλαιότερα είχα αναφέρει σε κάποιο σχόλιο ή καλύτερα είχα ρωτήσει: πως είναι δυνατόν να απαγγέλει ο δικαστής ισόβια αμέσως μετά την εκδίκαση του κακουργήματος και να μην είναι δυνατόν να αποφασίζει αμέσως για πολλές κατηγορίες πολιτικών υποθέσεων; Προς την κατεύθυνση αυτή, όμως, χρειάζεται προσπάθεια ΄΄κύρια΄΄ και όχι ΄΄παρεμπίπτουσα΄΄. Τι εννοώ με αυτό: Για να τα λέμε στα ίσα συνάδελφοι πρέπει να διαλέξουμε: Ή θα έχουμε ως βασική προτεραιότητα το μισθολογικό ζήτημα και θα αναλώνουμε όλη τη φαιά ουσία εκεί όπως αποδεικνύει το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν με αγωγές, κόντρα αγωγές, συμβιβασμούς και πάλι αγωγές κ.ο.κ. ή θα αγνοήσουμε το ζήτημα αυτό και θα επικεντρωθούμε σε θεσμικά ζητήματα απονομής δικαιοσύνης. Και όταν λέω να το αγνοήσουμε, να το αγνοήσουμε εντελώς. θεωρώ και έχω προσωπικά εμπιστοσύνη οτι η Ελληνική Πολιτεία έχει και τη θεσμική συνείδηση και τη δημοκρατική ωριμότητα ώστε να επιλύει στη σωστή θεσμική του βάση κάθε ζήτημα. Και η Ένωση πρέπει να δείχνει απλά κατευθύνσεις θεσμικές αποχρωματισμένες από νούμερα, αριθμούς και λογιστικές πράξεις και να επικεντρώνεται κυρίως σε ζητήματα απονομής Δικαιοσύνης, όπως αυτά, που έθιξε ο συνάδελφος ώστε να δίνει έναυσμα για νομοθετικές αλλαγές. Μπορεί κάποιος να βγει και να πει πολύ ρομαντικά αυτά που μας λες. Σας πληροφορώ,όμως, οτι δεν είναι καθόλου ρομαντικά...
ΑπάντησηΔιαγραφήZΗΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ;ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΝΑ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΘΕΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΑ ΔΥΟ ΣΠΙΤΙΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΧΡΕΟΥΜΕΘΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΓΩ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ,ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΜΑΣ,ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ,ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ,ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ,ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΣΩΝ ΑΛΛΩΝ.ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπαντώντας στον προηγούμενο συνάδελφο; να ρωτήσω: ο μισθός τώρα δεν καθορίζεται κατά το δοκούν; Πως καθορίζεται δηλ.; Αλλά δεν καταλάβατε καλά και εξηγώ: Η πολιτεία εννοώ οφείλει να καθορίσει το μισθολογικό θεσμικά, όπως προβλέπεται δηλ. και όχι κατά το δοκούν. Αυτή η αντίληψη πρέπει να εμπεδωθεί. Και φυσικά δεν εμπεδώνεται ούτε με κόντρες, ούτε με αντιδικίες. Αυτή είναι η άποψη μου. Αλλοιώς θα βρισκόμαστε εσαεί σε ένα δικαστικό αγώνα όπως η ίδια η πράξη αποδεικνύει. Ξεκινάμε δηλ. σήμερα και τελειώνουμε μετά από 10 χρόνια. Αυτό δηλ.προτιμάτε; Γιατί η ίδια η πράξη το αποδεικνύει. Πριν να γίνει το μισθολόγιο του 1997 προηγήθηκαν αρκετά χρόνια αναμονής και αγωγών. Το ίδιο και πριν λίγα χρόνια. Είναι και αυτή βέβαια μία λύση, δεν λέω. Το ερώτημα επίσης που μου θέτετε να προτείνω τρόπους για το πως θα ανταποκριθούμε στις οικονομικές μας υποχρεώσεις το απευθύνω και εγώ σε εσάς: Εσείς δηλ. τι θα προτείνατε; Εδώ βρισκόμαστε πλέον συνεχώς σε στάση αναμονής. Ας περιμένουμε, να δούμε, άκουσα, έμαθα, είδα...κλπ. κλπ. Δηλ. αυτό είναι καλύτερο; Ξαναγυρίσαμε σχεδόν εκεί, που βρισκόμασταν περί το έτος 2002. Είναι έτσι ή δεν είναι; Οι νέοι οι συνάδελφοι σε λίγο θα ζητούν βοήθεια από τους γονείς τους. Αν τέλος σας ενοχλεί τόσο πολύ μία άποψη,που αποτελεί και έκφραση αγανάκτησης, ώστε να αναρρωτιέστε εάν τη διατυπώνει συνάδελφος τότε για να σας κάνω τη χάρη να δεχθώ τη δική σας για να μην σας κακοκαρδίσω. Κανένα πρόβλημα και καλό σας βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφή