Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ 26-11-2011 ΜΕΡΟΣ Β΄



ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ, 28 - 11-2011



Κατά την ψηφοφορία παρευρίσκονταν εξήντα πέντε (65) περίπου δικαστές. Για το λόγο αυτό, προτάθηκε κατ’ αρχήν, τόσο από τον ορισθέντα ως Προεδρεύοντα της γενικής συνέλευσης Πρόεδρο Εφετών Κων/νο Βαμβακίδη, όσο και από άλλους, ότι δεν θα πρέπει να ληφθεί απόφαση από τη γενική συνέλευση, διότι δεν είναι σωστό ένας ελάχιστος αριθμός παρισταμένων να δεσμεύσει, για ένα πολύ σοβαρό θέμα (τις διακοπές συνεδριάσεων) το σύνολο των 2.800 μελών της Ένωσης. Πλην όμως, η πρόταση αυτή κατά πλειοψηφία απορρίφθηκε.
Καταψηφίσαμε την πρόταση, που υπέβαλε η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου και η οποία όμως ψηφίσθηκε, κατά πλειοψηφία από τη γενική συνέλευση, σύμφωνα με την οποία: εάν δεν καταργηθεί ή ανασταλεί η διάταξη της ένταξης των νεοπροσλαμβανόμενων δικαστικών λειτουργών στον ασφαλιστικό φορέα του Ι.Κ.Α. μέχρι 15-1-2012 τότε από 16-1-2012 θα προχωρήσουμε σε διακοπές συνεδριάσεων καθημερινά από 11:00 έως 13:00 επ’ αόριστον.
Και τούτο διότι υποστηρίξαμε τα ακόλουθα:
Η Αρεοπαγίτης Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου – μέλος δ.σ. : Έχουμε τη ρητή, δημόσια δέσμευση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος, όπως μας δήλωσε εκφράζει και όλη την Κυβέρνηση, ότι η διάταξη για την υπαγωγή στο Ι.Κ.Α. καταργείται. Ακούσαμε, επίσης, σήμερα την ίδια θέση και από τους  παριστάμενους εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων. Εάν, επομένως, αντί να αναμείνουμε την εξέλιξη επί του ζητήματος αυτού, εμείς σπεύσουμε να εξαγγείλουμε από σήμερα κινητοποιήσεις και διακοπές συνεδριάσεων, θα θεωρηθεί ευλόγως, ότι ενεργούμε κατά τρόπο παράλογο και ακραίο. Εξάλλου, έχουμε μία νέα Κυβέρνηση, που ανέλαβε πολύ πρόσφατα και η οποία έχει τη στήριξη του μεγαλύτερου μέρους των κομμάτων. Επιβάλλεται να της δώσουμε εύλογο χρόνο για να ενεργήσει αναλόγως. Μέσα σε τόσο κρίσιμες ώρες, που διέρχεται η χώρα μας, οι Δικαστές πρέπει να επιδείξουμε σύνεση και αυτοσυγκράτηση. Σας θυμίζω τη φράση την οποία, μεταξύ άλλων, είπε προηγουμένως η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου «αισθάνομαι τιμή μου που είμαι Δικαστής….ο Δικαστής δεν πρέπει να επαίρεται, ούτε να αυτοαπαξιώνεται». Προτείνω δε να εξουσιοδοτηθεί το διοικητικό συμβούλιο για να αποφασίσει, μετά την 15η Ιανουαρίου 2012 ανάλογα με τις εξελίξεις.
Η Πρόεδρος Πρωτοδικών Μαργαρίτα Στενιώτη - μέλος δ.σ.: «Πρέπει να ν’ αναλογισθούμε τη συγκυρία κάτω από την οποία διεξάγεται αυτή η συνέλευση, τις οικονομικές συνθήκες της χώρας μας και τις συνέπειες που αυτές έχουν στην κοινωνία. Όπως πρέπει να επανακαθορίσουμε το ρόλο μας, ο οποίος καθίσταται περισσότερο σημαντικός, καθότι ο Δικαστής καλείται να προστατεύσει τις ανθρώπινες αξίες, τα εργασιακά δικαιώματα, που πλήττονται και να συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. ……
Μετά από τη σημερινή δέσμευση του Υπουργού Δικαιοσύνης και δεδομένου μάλιστα ότι την ίδια δέσμευση εξέφρασε και στη γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, πριν από λίγες ημέρες, θεωρώ ότι δεν πρέπει να ληφθεί απόφαση για κινητοποιήσεις όσον αφορά την υπαγωγή των νέων συναδέλφων στο ΙΚΑ σήμερα αλλά να αναμένουμε και να εξουσιοδοτηθεί το διοικητικό συμβούλιο να αποφασίσει αναλόγως των εξελίξεων.
Σε κάθε περίπτωση δε, δεν συμφωνώ με ακραίες μορφές κινητοποίησης, οι οποίες για τους λοιπούς εργαζόμενους μπορεί να είναι ανεκτές από την ελληνική κοινωνία, δεν είναι ανεκτές όμως για τον Έλληνα Δικαστή που ορκίστηκε πίστη στο Σύνταγμα και που ο θεσμός που εκπροσωπεί αποτελεί έναν από τους πυλώνες της Δημοκρατίας. Όπως δεν εγκρίνω την εικόνα του «αγανακτισμένου και οργισμένου Δικαστή», διότι δεν του αρμόζει. Αν δε, ανατρέξουμε στην παράδοση του δικαστικού σώματος τα χαρακτηριστικά του Έλληνα Δικαστή είναι η σύνεση, η λογική, η μετριοπάθεια, η νηφαλιότητα, η ευσυνειδησία, η αυτοθυσία, η εργατικότητα, το σθένος, η υπεράσπιση των δημοκρατικών αρχών.
Οφείλουμε να μετατρέψουμε την απογοήτευση που νοιώθουμε όλοι και την αγανάκτηση σε δράση και να μην επιτρέψουμε την παρακμή που επικρατεί γύρω μας να διεισδύσει και στο χώρο της Δικαιοσύνης».
Ο Πρόεδρος Εφετών και Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Θεσσαλονίκης Κων/νος Βαμβακίδης είπε: «Εμείς αξιώνουμε να μας σέβεται η Νομοθετική και Εκτελεστική Εξουσία. Όμως, ο σεβασμός πρέπει να είναι αμοιβαίος. Αφού ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύθηκε δημόσια ότι η διάταξη της ένταξης των νέων δικαστών στο ΙΚΑ θα καταργηθεί, εάν εμείς επιμείνουμε να εξαγγείλουμε από τώρα στάσεις εργασίας είναι σαν να λέμε ότι τον θεωρούμε αναξιόπιστο. Δεν πρέπει να ληφθεί τέτοια απόφαση σήμερα».

1 σχόλιο:

  1. Ζητώ συγνώμη για το διαχωρισμό σε Α΄ και Β΄ μέρος αλλά υπήρχε πρόβλημα κατά την ανάγνωση της ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ