Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

προτάσεις Ε.Ε.Ε. επι του σχεδίου νόμου με το οποίο προτείνονται τροποποιήσεις στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων








         Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος διατύπωσε τις προτάσεις της επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο προτείνονται τροποποιήσεις στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, τις οποίες απέστειλε στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και οι οποίες συνοψίζονται στα εξής :    
    

        1) Ως προς την διάταξη της προαγωγής των δικαστικών λειτουργών κατ’ απόλυτη εκλογή ή κατ’ εκλογή, με σύγκριση μεταξύ τους, το Δ.Σ. εξέφρασε την αντίθεσή του στη νέα διάταξη, αλλά και η Γενική Συνέλευση της Ε.Ε.Ε. ομόφωνα τάχθηκε κατά της ανωτέρω διάταξης, ζητώντας να μην συγκρίνονται μεταξύ τους οι προαγόμενοι εισαγγελείς. 

        2) Ως προς την διάταξη της κατάργησης της ιεραρχικής εξάρτησης των Εισαγγελέων (άρθρ. 24 παρ. 4εδ. α΄,β΄ Ν.1756/88) δεν ελήφθη απόφαση υπέρ ή κατά της νέας διατάξεως από το Δ.Σ., καθώς ισοψήφισαν τα μέλη του Δ.Σ. που τάχθησαν υπέρ και κατά της διατάξεως.

       3) Ως προς την διάταξη της χορήγησης 5μηνης άδειας ανατροφής τέκνων, στους γονείς δικαστικούς λειτουργούς, αντί της άδειας των 9 μηνών που χορηγούνταν μέχρι σήμερα για τις μητέρες δικαστικούς λειτουργούς (άρθρ. 44παρ.20, 21 Ν.1756/88), η οποία -άδεια 9 μηνών- συνεχίζει να χορηγείται σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, το Δ.Σ. εξέφρασε την αντίθεσή του στη νέα ρύθμιση του νομοσχεδίου, η οποία είναι πρόδηλα αντισυνταγματική, αφού προσβάλλει την συνταγματική αρχή της ισότητας και ζητεί να μην ισχύσει αυτή.  

       4) Ως προς την διάταξη της κατάργησης της εκπαιδευτικής άδειας των δικαστικών λειτουργών στην ημεδαπή (άρθρ. 46 Ν.1756/88) το Δ.Σ. εκφράζει την αντίθεσή του στη νέα ρύθμιση του νομοσχεδίου και ζητούν να συνεχίσει να χορηγείται η εκπαιδευτική άδεια στην ημεδαπή, ιδίως για τους δικαστικούς λειτουργούν που εκπονούν την διδακτορική τους διατριβή.

       5) Ως προς την διάταξη με την οποία τροποποιείται το άρθρο 57 Ν.1756/88 για την θέση δικαστικού λειτουργού σε προσωρινή αργία όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου, αλλά με την πρόσθετο όρο « της εξυπηρέτησης του συμφέροντος της υπηρεσίας ή τη διαφύλαξη του κύρους του δικαστικού λειτουργήματος» το Δ.Σ. εκφράζει την αντίθεσή τους στη νέα ρύθμιση του νομοσχεδίου.

       6) Ως προς ως προς την διάταξη με την οποία τροποποιούνται οι παράγραφοι 1, 2, 5 και 10 του ν. 1756/1988  το Δ.Σ. έχει την ακόλουθη άποψη: Η διάταξη για τη σύνθεση του συμβουλίου της επιθεώρησης που αποτελείται από τον Πρόεδρο , έναν Αρεοπαγίτη και έναν Αντεισαγγελέα του Α.Π., ανεξαρτήτως της ιδιότητας του κρινομένου, θα πρέπει να παραμείνει. Η ουσιαστική κατάργηση της παρουσίας εισαγγελικού λειτουργού όταν κρίνονται δικαστές είναι μειωτική του θεσμού.

       7) Επίσης, το Δ.Σ. προτείνει να προστεθεί στο νέο νομοσχέδιο διάταξη σύμφωνα με την οποία: « Οι μεταθέσεις των δικαστικών λειτουργών να πραγματοποιούνται με κριτήριο την αρχαιότητα αυτών, εκτός εάν αιτιολογημένα κρίνει διαφορετικά το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, όπως σε περιπτώσεις πολυτέκνων γονέων ή σοβαρών ασθενειών. » 

       Τέλος και μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του συμβουλίου της Ε.Ε.Ε. μαζί σας, όπου προτάθηκε από εσάς η κατάργηση του πρώτου δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου από τα τμήματα των θερινών διακοπών, το Δ.Σ. εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην τροποποίηση αυτή, καθόσον οι λεγόμενες δικαστικές διακοπές είναι κατ’ όνομα μόνον «διακοπές», αφού κατά το διάστημα αυτό, αφενός μεν τα δικαστήρια δικάζουν τις επείγουσες υποθέσεις οι οποίες προσδιορίζονται κατά προτεραιότητα, οι δε δικαστικοί λειτουργοί εργάζονται σκληρά, διεκπεραιώνοντας τις πολυάριθμες εκκρεμείς υποθέσεις του δικαστικού έτους, που σε διαφορετική περίπτωση η επεξεργασία τους θα καθυστερούσε ακόμη περισσότερο.



       Για το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.



Ο Πρόεδρος

Παναγιώτης Μπρακουμάτσος

Αντεισαγγελέας Εφετών



Η Γεν. Γραμματέας

Ελένη Σκεπαρνιά

Εισαγγελέας Πρωτοδικών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ