Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

«Ζούμε σαν ζώα εδώ μέσα»


Εικόνες - σοκ από τα σωφρονιστικά καταστήματα

«Ζούμε σαν ζώα εδώ μέσα»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ


«Ζούμε πραγματικά σαν ζώα». Μόνο τέσσερις λέξεις αρκούν για να περιγράψουν τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν οι κρατούμενοι σε φυλακές της χώρας, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα των εγκλημάτων για τα οποία καταδικάστηκαν και τα χρόνια που μετρούν στο ποινολόγιό τους.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλες τις φυλακές, από τον Κορυδαλλό μέχρι τα Γρεβενά και από την Πάτρα μέχρι την Τρίπολη, είναι οι «άθλιες και τραγικές συνθήκες κράτησης», οι οποίες συχνά αγγίζουν τα όρια της εξαθλίωσης. Και αυτό δεν το λένε μόνο οι κρατούμενοι που το ζουν, αλλά το βλέπουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και το περιγράφουν σε επίσημες αναφορές τους οι διευθυντές των φυλακών.
Πλέον τα κελιά και οι θάλαμοι δεν επαρκούν για τους κρατούμενους και, έτσι, οι φυλακισμένοι στοιβάζονται στους διαδρόμους. «Μόνο σε τουαλέτες και προαύλια δεν έχουν μείνει ακόμα κρατούμενοι», λένε διευθυντές φυλακών. Δεν είναι τυχαίο ότι πρώτη φορά οι υπεύθυνοι σε τρία σωφρονιστικά καταστήματα δήλωσαν πως δεν μπορούν να δεχθούν τη φυλάκιση ούτε ενός κρατούμενου!
Σε όσους σπεύσουν να πουν ότι «μα, παρανόμησαν και πρέπει να τιμωρηθούν», οι κρατούμενοι απαντούν ότι δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από όσα η ίδια η Πολιτεία με νόμους εδώ και χρόνια έχει θεσπίσει για τη διασφάλιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, που δεν μπορούν να αγνοούνται από την ελληνική κοινωνία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης σε όλες τις φυλακές κρατούνται 12.703 φυλακισμένοι, ενώ η χωρητικότητά τους είναι για 9.270 θέσεις.
Οπως προκύπτει μάλιστα από την αιτιολογική έκθεση του νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ένας από τους βασικούς παράγοντες που προκαλεί υπερπληθυσμό των κρατουμένων είναι και οι υποθέσεις για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών - 4.400 υπολογίζεται ότι είναι οι κρατούμενοι για τέτοιες υποθέσεις.
Παρότι λειτουργούν 6 νέα καταστήματα κράτησης την τελευταία δεκαετία, χωρητικότητας 600 ατόμων όπως σημειώνεται από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν υπήρξε λύση του προβλήματος του υπερπληθυσμού. Ως αποτέλεσμα, «συμφύρονται υπόδικοι με κατάδικους και μικροποινίτες με βαρυποινίτες».
Εικόνα ασφυξίας παρουσιάζουν και οι φυλακές στο Ναύπλιο. «Ο αριθμός των κρατουμένων έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής, τόσο της κτιριακής υποδομής του καταστήματος όσο και της υλικοτεχνικής (δυνατότητα μαγειρείου, έλλειψη σε κουβέρτες και στρώματα). Σε κελί 9 τετραγωνικών μέτρων διαμένουν 6 κρατούμενοι, από τους οποίους μέχρι 3 στο δάπεδο. Στη Γ' πτέρυγα και σε τέσσερις θαλάμους διαμένουν 120 άτομα, 30 σε κάθε θάλαμο», επισημαίνει η διεύθυνση των φυλακών Ναυπλίου αποτυπώνοντας το μέγεθος του προβλήματος.

ΓΙΑ ΤΟ 1/3. Στην Τρίπολη οι φυλακές χωράνε 70, το πολύ 80 κρατούμενους, αλλά αυτή την περίοδο φτάνουν τους 180. «Η φράση "δεν πέφτει καρφίτσα" στην περίπτωσή μας δεν είναι μεταφορική αλλά κυριολεκτική. Οι κρατούμενοι είναι πραγματικά στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον και δεν υπάρχει σπιθαμή δαπέδου που να μην έχει καλυφθεί από στρώματα. Εχουμε καλύψει ακόμη και τα πατάρια στις εσωτερικές τουαλέτες και τους διαδρόμους ανάμεσα στα κρεβάτια», αναφέρει χαρακτηριστικά σε αναφορά προς τον διευθυντή αρχιφύλακας στο σωφρονιστικό κατάστημα της Τρίπολης.


===================
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

3 σχόλια:

  1. Το πρόβλημα των φυλακών είναι υπαρκτό και αρκεί μια απλή επίσκεψη για να καταλάβει κανείς ότι οι συνθήκες κράτησης είναι απαράδεκτες.
    Το δυστύχημα είναι ότι η επίσημη Πολιτεία διαρκώς επιχειρεί να το λύσει με νόμους που αποφυλακίζουν κρατουμένους, ξεχνώντας ότι μετά από λίγους μήνες (!!!) το πρόβλημα επανέρχεται. Λύσεις υπάρχουν πολλές και ανέξοδες για το κράτος, όπως ο περιορισμός των κρατουμένων (προσωρινά ή μη) στις οικίες τους με τη χρήση συσκευής εντοπισμού, το κόστος της οποίας θα το καταβάλει ο κρατούμενος ( που δε θέλει να κρατηθεί ) στον πάροχο της υπηρεσίας. Είναι ο θέμα βούλησης και απλής λογικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχετε απόλυτο δίκιο αλλά σ' αυτή τη χώρα δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε βούληση ούτε κοινή λογική... μόνο βεβιασμένες και άσκοπες μεταρρυθμίσεις νόμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και παλαιότερα είχε προταθεί η λύση αυτή με "βραχιόλι" εντοπισμού, αλλά προσέκρουσε στις ...δημοκρατικές ευαισθησίες διαφόρων, που θεωρούν ότι υπάρχει παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων..."οι διϋλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες...".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ