Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Η Τρόικα αλλάζει τη Δικαιοσύνη


Ριζικό «λίφτινγκ» στον τρόπο απονομής της ελληνικής δικαιοσύνης, με πρωταρχικό στόχο την ταχεία εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων, προβλέπει το Μνημόνιο Νούμερο 2 που ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ η Τρόικα αφήνει σαφείς αιχμές για την αναποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος της χώρας μας.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του Μνημονίου, το δικαστικό σύστημα της Ελλάδας κρίνεται εξαιρετικά αναποτελεσματικό, καθώς υπάρχουν πολλές εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, παρά τον σχετικά μεγάλο αριθμό δικαστηρίων και δικαστών, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.
Πώς θα αντιμετωπιστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις
Από την πρώτη παράγραφο των μέτρων που θα ληφθούν για τη Δικαιοσύνη δίνεται μεγάλη σημασία και προτεραιότητα στις φορολογικές υποθέσεις που αφορούν στην είσπραξη εσόδων. Σκοπός είναι μέχρι το τέλος του 2012 να έχουν οριστεί δικάσιμοι για τουλάχιστον 80% των υποθέσεων, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε φορολογικές υποθέσεις που αφορούν σε ποσά υψηλότερα του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Αναφορικά για τις εκκρεμείς υποθέσεις μη φορολογικού περιεχομένου, θα γίνει μελέτη και, αφού ολοκληρωθεί, αναμένεται να συνταχθεί νέο σχέδιο δράσης (όπως ονομάζεται) με συγκεκριμένους στόχους για να πραγματοποιηθεί η εκκαθάριση όλων των υποθέσεων.
Πώς θα γίνει η επιτάχυνση των υποθέσεων  
Επιπλέον, με ψήφιση νόμου, σχεδιάζεται η επιτάχυνση της διεκπεραίωσης των αστικών και διοικητικών υποθέσεων. Στόχος του συγκεκριμένου νομοθετήματος είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δικαστικών διαδικασιών, που περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των ενεργειών για ομαδική εκδίκαση παρομοίων διοικητικών υποθέσεων αλλά και την απαραίτητη υποβολή των υποθέσεων σε ηλεκτρονική μορφή από τους διοικητικούς και αστικούς δικαστές.
Πώς θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των δικαστηρίων
Παράλληλα, η Τρόικα ζητεί τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πλημμελειοδικών. Στο νέο Μνημόνιο προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει νομοθετηθεί η συγχώνευση των δικαστηρίων, με απώτερο στόχο τη μείωσή τους. Όσο για τη βελτίωση της διαφάνειας, αναμένεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο τέλος Μαρτίου να ξεκινήσει τη δημοσίευση λεπτομερών δικαστικών πληροφοριών στην ιστοσελίδα του. 
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου, έως το τέλος Σεπτεμβρίου οι συγκεκριμένες ενέργειες θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό ενός πλαισίου απόδοσης για όλα τα δικαστήρια της χώρας. Σε αυτό θα πρέπει να συμπεριληφθεί η ανάπτυξη ενός συστήματος διαχείρισης δεδομένων αλλά και ενός συστήματος για τη μέτρηση του φόρτου εργασίας.
Η ομάδα δράσης για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
Αλλαγές προβλέπονται όμως και στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να έχει εκδοθεί μελέτη με την οποία θα εντοπίζονται τα κύρια προβλήματα και οι παράγοντες που επιβαρύνουν τα εξής στάδια: το προδικαστικό, της δίκης και της εκτέλεσης σε αστικές υποθέσεις. Τέλος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 θα πρέπει να έχουν υποβληθεί οι προτάσεις για τις αναγκαίες τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προσαρμοσμένες με τα διεθνή πρότυπα.

=================================
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

1 σχόλιο:

  1. χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα! Μπα σε καλό τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ