Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Εντός εξαμήνου από τον γάμο τα συναινετικά διαζύγια


Σύμφωνα με τροποποίηση στο πολυνομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.
Τροποποιήσεις κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο «για τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής», που συζητείται στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Στο πλαίσιο του στόχου για επιτάχυνση των δικών, επισημαίνεται ότι με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους ο δικαστικός λειτουργός θα πρέπει να έχει περαιώσει όλες τις δικαστικές εκκρεμότητες της περασμένης χρονιάς, αλλιώς ελέγχεται πειθαρχικά.
Σε ό,τι, δε, αφορά τα διαζύγια, μειώνεται από έναν χρόνο σε έξι μήνες η διάρκεια του γάμου, ως προϋπόθεση για έκδοση συναινετικού διαζυγίου, το οποίο θα εκδίδεται με διάταξη του προέδρου του Μονομελούς Πρωτοδικείου και ύστερα από παραίτηση από όλα τα ένδικα μέσα ο γάμος θα θεωρείται λυμένος. Έως πρότινος, η διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου είχε διάρκεια τουλάχιστον 18 μήνες.
Επιπλέον, με άλλες τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου ορίζεται ότι:
- Για τις πολιτικές υποθέσεις η καθ΄ύλην αρμοδιότητα στα Μονομελή πρωτοδικεία θα ανέρχεται πλέον σε ποσό έως 250.000 ευρώ από 120.000.
- Στις αναγνωριστικές εργατικές αγωγές, στις διατροφές και τις αγωγές για τα τροχαία, δεν καταβάλλεται δικαστικό ένσημο για τη διευκόλυνση ανέργων, απολυμένων και θυμάτων.
- Στον διάδικο, που κερδίζει τη δίκη, επιστρέφεται το παράβολο, που έχει καταβάλει.
- Σε όλα τα δικαστήρια, ποινικά και πολιτικά, ο μάρτυρας έχει το δικαίωμα επιλογής θρησκευτικού και πολιτικού όρκου (έως πρότινος δεν υπήρχε ρητή πρόβλεψη για τις πολιτικές δίκες).
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_14/02/2012_427858

15 σχόλια:

  1. Δύο παρατηρήσεις:

    1) είναι ευχάριστο που το Υπουργείο, αντιλαμβανόμενο το πρόβλημα που δημιουργούσε η απαίτηση να καταβάλλεται ένσημο και για τις αναγνωριστικές αγωγές, προτίθεται να εξαιρέσει τις εργατικές αγωγές, τις διατροφές και τις αγωγές για τα τροχαία. Που σημαίνει ότι το μέτρο ΔΕΝ εξυπηρετούσε την ταχύτητα ή την αποσυμφόρηση αλλά τα δημόσια ταμεία. Ένα καλό επιχείρημα για όσους από εμάς είχαν ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας του μέτρου.
    2)Παρακαλείται το Υπουργείο να διαθέσει λεωφορεία, πλοία και τρένα και να επεκτείνει τις αίθουσες του Αρείου Πάγου και των κατά τόπους Εφετείων, δεδομένου ότι από 16-9 μέχρι 31-12 κάθε χρόνου το 95% των δικαστών θα προσέρχεται για εξηγήσεις ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο πλαίσιο του στόχου για επιτάχυνση των δικών, επισημαίνεται ότι με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους ο δικαστικός λειτουργός θα πρέπει να έχει περαιώσει όλες τις δικαστικές εκκρεμότητες της περασμένης χρονιάς, αλλιώς ελέγχεται πειθαρχικά.


    Εντάξει, ειμαι σίγουρη ότι η κοινή λογική έχει εκλείψει από αυτούς που νομοθετούν. Αν δικάσει δηλαδή κάποιος 31.12 θα πρέπει 31 να έχει βγάλει απόφαση?
    Ας πουν ότι έυλογη διάρκεια δημοσίευσης απόφασης είναι χ μέρες/μήνες από τη συζήτηση. Τα υπόλοιπα είναι δηλώσεις για εντυπωσιασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ sunnefoula
    =========

    Εννοούν προφανώς δικαστικό έτος ήτοι 16-9-2011 με 15-9-2012.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή καταργείται πλέον και το τετράμηνο; Μας λένε ότι όσοι υπηρετούν σε τμήμα Σεπτεμβρίου ή και οι αποφάσεις του Ιουνίου θα πρέπει να έχουν βγεί εντός κάποιων ημερών ή το πολύ διμήνου; ήμαρτον πια......ποιοι νομοθετούν; πολύ εύστοχο το σχόλιο....καιρός να νοικιάσουν πούλμαν για να μας μεταφέρει όλους στον ΑΠ που εν τω μεταξύ θα πρέπει να νοικιάσει και άλλους χώρους για να μας υποδέχεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραια, δηλαδη ολοι οσοι υπηρετουν στο τριτο τμημα διακοπων ειναι σιγουροι 100% για πειθαρχικο, αφου ως την 16.09 θα πρεπει να εχουν βγαλει αποφαση για ΟΛΕΣ τις υποθεσεις που δικασαν κατα τη διαρκεια του τμηματος (εννοειται και αυτες που θα δικασαν από 01-15/09. Εκτος αν ξεχασουμε τις μειζονες και απανταμε τηλεγραφικα... ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΛΟΓΙΑ!! Μπορει καποιος να εξηγησει εκει στο Υπουργειο τι συμβαινει στον πρωτο βαθμο γιατι με αυτα που διαβαζω αμφιβαλλω αν υπαρχει στοιχειωδης ενημερωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τελικά έχει πολύ χιούμορ ο υπουργός. και δεν του φαίνεται..εγώ θα πρότεινα να συλλαμβάνεται άμεσα ο δικαστής στις 16.9 εκάστου έτους με τη διαδικασία του αυτοφώρου για παράβαση καθήκοντος εφόσον θα έχει έστω και μία εκκρεμότητα από το αμέσως προηγούμενο έτος και σε περίπτωση εκκρεμότητας από την αμέσως προηγούμενη χρονιά του προηγούμενου έτους να θεωρείται υπότροπος και η ποινή του να μην αναστέλλεται. Σε κάθε δε περίπτωση λόγω της "βδελυρής" του ιδιότητας, η έφεσή του να μην έχει αναστέλουσα δύναμη. ένας πρωτοδίκης-"οιονεί κατηγορούμενος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι προφανές ότι ο Υπουργός είναι εκτός τόπου και χρόνου αλλά και ότι αρνείται να ενημερωθεί για τα στοιχειώδη. Προχτές τον άκουγα στο κανάλι της Βουλής (κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή)ότι η αιτιολογία των αποφάσεων δεν συνιστά ιδιαίτερο κόπο για τον δικαστή, γιατί είναι αντιγραφή - επικόλληση στον υπολογιστή!!!!! Πλήρης γνώση της πραγματικότητας. Μήπως θα έπρεπε να κλείσουν και οι νομικές σχολές, αφού είναι τόσο εύκολη η επίλυση των νομικών ζητημάτων και να προσλάβουν εμπειροτέχνες για δικαστές; Πρέπει οι δικαστικές ενώσεις να απαιτήσουν άμεσα και επιτακτικά την απομάκρυνσή του ή αλλιώς να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Είπαμε να μας μειώσουν τις αποδοχές λόγω της δημοσιονομικής κρίσης αλλά όχι και να μας ξεφτιλίζουν έτσι και εμείς να τους κοιτάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν πώ οτι ο υπουργός ζεί στην καρακοσμάρα του,θα είναι υβριστικό σχόλιο?Γιατί πώς αλλοιώς να εξηγηθεί οτι ο άνθρωπος δεν έχει ιδέα κάτω απο ποιές συνθήκες εργάζονται οι δικαστές και τι έργο παράγουν και με ποιά μέσα.Έτσι αντιλαμβάνεται την επιτάχυνση ο κ.Υπουργός?Έχουμε μπουχτίσει απο τις διαχρονικές σαχλαμάρες των εκάστοτε υπουργών δικαιοσύνης,που κάποτε πρέπει να καταλάβουν οτι τα προβλήματα λύνονται με αποφάσεις ουσίας και όχι πολιτικαντισμούς της κακιάς ώρας.Έλεος πιά με τον κάθε άσχετο.
    Σύζυγος ταλαιπωρημένου δικαστή και δικηγόρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ με τους ανωτέρω συναδέλφους. Να προσθέσω βέβαια ότι εννοείται ότι θέλουμε να βγάζουμε τις αποφάσεις το ταχύτερο δυνατό. Όλες, όμως, πλην των αποφάσεων για ακούσιες νοσηλείες ενδεχομένως, απαιτούν περισσότερα από αντιγραφή και επικόλληση κάποιας νομικής σκέψης. Επιπλέον, αλήθεια πόσες και πόσες αποφάσεις δεν μπορούμε να τις περαιώσουμε ή να τις δημοσιεύσουμε επειδή έχουμε ζητήσει από τους συνηγόρους κατ΄ α. 227 ΚΠολΔ κάποια έγγραφα; Αν πλησιάζει το τέλος του δικαστικού έτους, θα διατάσσουμε την επανάληψη της συζήτησης για να προσκομισθεί ώστε να μη φαινόμαστε "χρεωμένοι" με την υπόθεση; Θα συμβάλλει ΑΥΤΟ στην επιτάχυνση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σε καιρό κρίσης, που το χρήμα αποκτά αξία, αυξάνεται η αρμοδιότητα χωρίς δημόσιο διάλογο. Αυτό είναι εκ του πλαγίου κατάργηση του Πολυμελούς. Και άσε τον καημένο τον Πρωτοδίκη, να βγάλει τα κάστανα απο τη φωτιά. Αλλά θα μου πεις σιγά τη δυσκολία. Αφού η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ COPY - PASTE! Μα ολόκληρος υπουργός δεν σεβεται την αξιοπρέπεια των ανθρωπων που εκπροσωπεί? Τόσο ευκολα απαξιώνει τον κόπο κάποιων? Μόνο όποιος δεν έχει δουλεψει έχει το ταλεντο να το κανει αυτο. Λαϊκισμός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μήπως θα έπρεπε να κλείσουν οι Νομικές Σχολές ή και η ...Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, αφού για τους κυρίους που νομοθετούν είναι τόσο εύκολη η επίλυση των νομικών ζητημάτων και δεν απαιτείται χρόνος για την επεξεργασία των δικογραφιών και την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων;; Είναι ηλίου φαεινότερον, τελικά, ότι οι εκάστοτε νομοθετούντες επί θεμάτων Δικαιοσύνης ΔΕΝ έχουν ιδέα τί θα πει Δικαιοσύνη ούτε ποιες είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις για την εύρυθμη λειτουργία αυτής(....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άσχετοι, ανίκανοι, επικίνδυνοι!!! Αυτοί οι χαρακτηρισμοί αξίζουν σε όσους έχουμε δώσει την εξουσία να μας κυβερνούν και να νομοθετούν! Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο υπό συζήτηση νόμος για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, ο οποίος συνεχίζει το έργο της εξάλειψης των πολυμελών συνθέσεων, με την επικράτηση μονομελών μόνο δικαστηρίων για τη συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων. Γιατί άραγε? Μήπως εξυπηρετεί κάποιους να δικάζεται η πλειοψηφία των συνθέσεων από ένα δικαστή, ο οποίος υπό το άγχος της εκκρεμότητας και των πειθαρχικών διώξεων θα "ξεπετά" με copy - paste τις αιτιολογίες των αποφάσεών του? Μήπως, τελικά όλες αυτές οι ρυθμίσεις επιδιώκουν στην ουσία να χειραγωγήσουν τη δικαιοσύνη αντί να συμβάλλουν στην εξυγίανση και στην επιτάχυνσή της? Υποβάθμιση του έργου μας, αυτό θέλουν και αυτό επιδιώκουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εφέσεις, που πλέον στα επαρχιακά πρωτοδικεία δικάζονται από πρωτοδίκες ενός έτους (δε σχολιάζω τη διαταξη του νόμου για πρόεδρο πρωτοδικών ή πρωτοδίκη 5 ετών)! Ποιος νομοθετεί τέλοσπάντων? Ας μας ενημερώσει κάποιος ποιος έχει σκεφθεί αυτές τις ρυθμίσεις και σε τι αποσκοπεί?? Ας μη φωνάζουμε και "απεργούμε" μόνο για τις περικοπές, που μας κάνουν! Πρέπει να επιδιώξουμε ουσιαστική συμμετοχή στις τροποποιήσεις της δικονομίας! Αποφάσίζουν πλέον άλλοι για εμάς χωρίς εμάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. να κλείσουν οι νομικές σχολές και να ανοίξουν σχολές παραγώγής οξυδερκών πολιτικών σαν τον κ παπαιωάνου.Τι να πεί κανείς.Οι άνθρωποι είναι εκτός τόπου και χρόνου και πρέπει να φύγουν τάχιστα διότι θα διαλύσουν ότι απέμεινε από αυτό το δύσμοιρο κράτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τελικά ο Παπαϊωάννου αποδείχθηκε ο χείριστος όλων των υπουργών δικαιοσύνης και ο πλέον αντιδικαστικός υπουργός! και γιατί όχι και εντελώς άσχετος ο άνθρωπος από μάχιμη δικηγορία ή δικαιοσύνη γενικά! Είναι απορίας άξιο πέρασε ποτέ από δικαστική αίθουσα άραγε;
    Ειδικα όταν λέει ότι οι αιτιολογίες των δικαστικών αποφάσεων είναι αποτέλεσμα της αντιγραφής επικόλλησης από τον υπολογιστή, δεν υπάρχει αντίλογος!!
    εκεί κόβεις φλέβες και κάνεις χαρακίρι!!! Άσχετος και από νομικά είναι ο άνθρωπος.
    Αλήθεια και στον υπολογιστή ποιός τις καταχωρεί άραγε τις αιτιολογίες για να τις κάνουμε εμείς αντιγραφή επικόλληση; μήπως το Υπουργείο του;; ή η επιφοίτηση του αγίου Πνεύματος;; χαχααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Aν οι δικαστικές σας ενώσεις και όλοι οι δικαστές δεν κινητοποιηθείτε και δεν απαιτήσετε την άμεση απομακρυνση αυτού του ανθρώπου που παριστάνει τον Υπουργό δικαιοσύνης, τότε θα είστε άξιοι της μοίρας σας αλλά δυστυχώς θα έχετε καθορίσει και τη μοίρα αυτού του έρημου τόπου που λέγεται Ελλάδα!
    Έντιμοι δικαστές δείξτε θάρρος και κατακεραυνώστε τον! ΜΟΝΟΝ ΕΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΡΙΣΩΣΕΤΕ Ο,ΤΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΩΖΕΤΑΙ! Μην αδιαφορήσετε. Οι Έλληνες θα σας ευγνωμονούν! Θα γράψετε εσείς την ιστορία να είστε σίγουροι! Κινηθείτε και ξεγατζωθείτε από την υπάκουη σε πολιτικά κελεύσματα ηγεσία σας και αποδείξτε ότι εσείς τιμάτε το ρόλο σας και τον όρκο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ