Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Το νομικό πλαίσιο σύνταξης Μνημονίων προσδιόρισε ο πρόεδρος του ΣτΕ


Αθήνα
Τα νομοθετικά όρια και κριτήρια μέσα στα οποία μπορεί να κινηθεί νόμιμα και συνταγματικά η εκάστοτε κυβέρνηση για την σύνταξη οικονομικών συμφωνιών επιπέδου Μνημονίου, έθεσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος, κατά τη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με θέμα «Η αρχή του κράτους Δικαίου σε έκτακτες συνθήκες μέσα σε περιβάλλον Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο πρόεδρος του ΣτΕ αρχικά αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (668/2012) που έκρινε συνταγματικό, νόμιμο και σύμφωνο με τους διεθνείς κανόνες το πρώτο Μνημόνιο του 2010 (Ν. 3845/2010).

Ειδικότερα, για την απόφαση της Ολομέλειας που έκρινε το πρώτο Μνημόνιο ο κ.Πικραμμένος επισήμανε ότι η απόφαση αυτή έθεσε «τα όρια της δράσης του νομοθέτη, τόσο στην παρούσα όσο και σε μελλοντικές φάσεις της κρίσεως».

Στην επίμαχη απόφαση, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣτΕ, αναφέρεται ότι «σε περιπτώσεις παρατεταμένης οικονομικής κρίσεως δύναται ο νομοθέτης να θεσπίσει μέτρα περιστολής δαπανών που συνεπάγονται οικονομική επιβάρυνση μεγάλων κατηγοριών του πληθυσμού, πλην η δυνατότητα αυτή έχει ως όριο την καθιερούμενη από το άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη αναλόγως των δυνάμεων εκάστου, καθώς και την καθιερούμενη στο άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος αρχή του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Αυτό σημαίνει ότι «η επιβάρυνση αυτή πρέπει να κατανέμεται μεταξύ όλων των κατηγοριών απασχολουμένων τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και των ασκούντων ελεύθερο επάγγελμα», προσέθεσε ο κ. Πικραμμένος και υπογράμμισε:

«Αυτό διότι, εν όψει και της καθιερουμένης στο άρθρο 25 παρ. 4 του Συντάγματος αξιώσεως του Κράτους να εκπληρώνουν όλοι οι πολίτες το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης, δεν είναι επιτρεπτό η επιβάρυνση από τα μέτρα που λαμβάνονται προς αντιμετώπιση της δυσμενούς και παρατεταμένης οικονομικής συγκυρίας να κατανέμεται πάντοτε σε συγκεκριμένες κατηγορίες
πολιτών, οι οποίοι, κατά κανόνα, είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, και να ευνοούνται άλλες κατηγορίες από την ασυνέπεια των οποίων -κυρίως στο πεδίο της εκπληρώσεως των φορολογικών τους υποχρεώσεων- προκαλείται σε μεγάλο ποσοστό η δυσμενής αυτή συγκυρία».

Τη ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣτΕ τόνισε ότι «με την αρκετά έντονη αυτή επέμβασή του το δικαστήριο [πρόκειται για απόφαση της Ολομέλειας] δεν προαναγγέλλει μεν κάποια μελλοντική κρίση του, ενημερώνει όμως το νομοθέτη ως προς τα όρια εντός των οποίων μπορεί να κινηθεί και προειδοποιεί οπωσδήποτε ως προς τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσει σε επόμενη περίπτωση».

Παράλληλα, ο κ. Πικραμμένος ανέφερε: «Είναι λοιπόν σαφές ότι παρόλο που οι έκτακτες συνθήκες και η ανάγκη για την εξυπηρέτηση του επιτακτικού γενικού συμφέροντος επιτρέπουν ή μάλλον επιβάλλουν στο δικαστή ν' αποφασίσει εάν η απόκλιση από τη συνήθη νομιμότητα είναι δικαιολογημένη και συνεπώς ανεκτή, εντούτοις δεν τον καθιστούν κυρίαρχο, κατά τον ορισμό του Καρλ Σμιτ στην ‘Πολιτική Θεολογία’ σύμφωνα με τον οποίο κυρίαρχος σ' ένα πολίτευμα είναι αυτός
που έχει την εξουσία να κρίνει εάν υφίστανται έκτακτες συνθήκες».

Και κατέληξε ο πρόεδρος του ΣτΕ: «Ο δικαστής λοιπόν δεν πρέπει να είναι κυρίαρχος αλλά δεν μπορεί να είναι και απών. Έχει ως ύψιστη συνταγματική αποστολή να εντοπίζει και να θέτει τα όρια εντός των οποίων οφείλει να κινηθεί η πολιτική εξουσία προκειμένου ν' ασκήσει τις ευρείες αποφασιστικές της αρμοδιότητες. Η αποστολή δε αυτή γίνεται ακόμη πιο σημαντική σε περιόδους
κρίσεων κατά τη διάρκεια των οποίων τα περιθώρια για λανθασμένες επιλογές στενεύουν καθώς οι συνέπειες τους ενδέχεται να είναι ολέθριες. Στις περιπτώσεις αυτές καθίσταται επιτακτική η προσήλωση στις θεμελιώδεις αξίες του κράτους δικαίου νομικού μας πολιτισμού την οποία ο δικαστής έχει την αρμοδιότητα αλλά και την ικανότητα να εξασφαλίσει».

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Αθανασίου και οι πανεπιστημιακοί Γρηγόριος Καλαβρός, Αντώνιος Μακρυδημήτρης, Κωνσταντίνος Ρέμελης, και Θεόδωρος Φορτσάκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιαν. Αδαμόπουλος. 

7 σχόλια:

  1. Οι δικαστές μιλάνε μόνο με τις αποφάσεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό διότι, εν όψει και της καθιερουμένης στο άρθρο 25 παρ. 4 του Συντάγματος αξιώσεως του Κράτους να εκπληρώνουν όλοι οι πολίτες το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης, δεν είναι επιτρεπτό η επιβάρυνση από τα μέτρα που λαμβάνονται προς αντιμετώπιση της δυσμενούς και παρατεταμένης οικονομικής συγκυρίας να κατανέμεται πάντοτε σε συγκεκριμένες κατηγορίες
    πολιτών, οι οποίοι, κατά κανόνα, είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, και να ευνοούνται άλλες κατηγορίες από την ασυνέπεια των οποίων -κυρίως στο πεδίο της εκπληρώσεως των φορολογικών τους υποχρεώσεων- προκαλείται σε μεγάλο ποσοστό η δυσμενής αυτή συγκυρία.........Ωστόσο εκρίθη συνταγματική η αύξηση παραβόλου,η επιβολή φπα στις δικηγορικές υπηρεσίες,ο έκτατος όπως χαρακτηρίστηκε φόρος ακινήτων και θα δούμε σίγουρα και άλλα.Υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα..και πρόβλημα που εντοπίζεται στις τελευταίες γραμμές άμυνας που είναι η ανώτατη δικαιοσύνη και η πανεπιστημιακή ελίτ που τηρεί σιγή ιχθύος και δεν αντιδρά με αίσθημα δικαίου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "μάλλον επιβάλλουν στο δικαστή ν' αποφασίσει εάν η απόκλιση από τη συνήθη νομιμότητα είναι δικαιολογημένη και συνεπώς ανεκτή" μα είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα και να μην υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις…. υπάρχει συνήθης νομιμότητα? 'Ελεοςςςς... Ποιά είναι η συνήθης νομιμότητα ?Αυτή που έχει χτίσει ερμηνευτικά το Δικαστήριό σας με πάγια νομολογία? Μα όπως και να την χαρακτηρίζετε δεν παύει να είναι νομιμότητα για την οποία δεν επιτρέπονται παρεκκλίσεις πόσο μάλλον ελαστικοποιήσεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τον Κάρλ Σμίτ τί τον ήθελε; Αν δεν με απατά η μνήμη μου, ήταν εκείνος ο πολιτειολόγος, ο οποίος στήριξε θεωρητικά τον εθνικοσοσιαλισμό και υπήρξε και μέλος του Κόμματος. Δικάστηκε στη Νυρεμβέργη και του επιβλήθηκε ποινή να μη ξαναδιδάξει σε Πανεπιστήμιο. Τελικά, έχουν πολύ δίκιο όσοι λεν ότι στην Ελλάδα του 2012 ξαναζεί η Βαϊμάρη ... Μακάρι να μην έχουμε χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα..και πρόβλημα που εντοπίζεται στις τελευταίες γραμμές άμυνας που είναι η ανώτατη δικαιοσύνη και η πανεπιστημιακή ελίτ που τηρεί σιγή ιχθύος και δεν αντιδρά με αίσθημα δικαίου..,

    Συμφωνώ απόλυτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ Ο Κος ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ ΟΤΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Κ Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΩΣ ΘΕΣΜΟΣ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΣΧΑΤΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ Κ ΩΣ ΠΟΛΙΤΗΣ...
    'Αρθρο 120 - (Ακροτελεύτια διάταξη)

    1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων, υπογράφεται από τον Πρόεδρό της, δημοσιεύεται από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως, με διάταγμα που προσυπογράφεται από το Yπουργικό Συμβούλιο και αρχίζει να ισχύει από τις ένδεκα Iουνίου 1975.
    2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Eλλήνων.
    3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
    4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνάδελφοι, δεν ξέρω πώς το βλέπετε εσείς. Εμένα η παραπάνω συνάντηση μου φάνηκε σαν να μαζεύτηκαν 5-6 νομικοί να πιούνε τσάι και να μιλήσουν φιλοσοφικά για το τι γίνεται και πώς θα έπρεπε να είναι, χωρίς βέβαια να προτείνουν ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ λύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ