Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Στήριξη στους ανακριτές για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

04/10/2013
                       ΕΝΩΣΗ 
   ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
               ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
            (ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)
                   ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
      ΤΗΛ: 210 88 27 380-  FAX 210 88 41 529
                               Τ.Κ. 101 71
                                                                                            Αθήνα 4 Οκτωβρίου 2013
                                                                                    Αρ. Πρωτ. 115


                                                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εκφράζουμε την υποστήριξή μας, προς τους δύο ανακριτές-Προέδρους Πρωτοδικών κ.κ.Γεωργουλέα και Παπακώστα, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο δύσκολο έργο τους με ευσυνειδησία και σθένος, επέδειξαν εξαιρετική αντοχή σωματικών και πνευματικών δυνάμεων, διενεργήσαντες 65 συνεχείς ώρες ανάκρισης και λειτούργησαν ως ανεπηρέαστοι και αμερόληπτοι Δικαστές. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τους δύο Εισαγγελείς κ.κ. Σπηλιόπουλο & Μαυροπούλου

Επικρίνουμε έντονα την τηλεοπτική συμπεριφορά συγκεκριμένων δημοσιογράφων, εμφανιζόμενων σε ορισμένα ιδιωτικά κανάλια, οι οποίοι ως δήθεν συνομιλητές με ανωτάτους δικαστικούς κύκλους, επέμεναν, ενώ μάλιστα η διαδικασία της ανάκρισης ήταν σε εξέλιξη, να επιτίθενται κατά των ως άνω Δικαστών και Εισαγγελέων σχολιάζοντας με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, την απόφασή τους περί μη προφυλάκισης των τριών εκ των κατηγορουμένων της «Χρυσής Αυγής»(όπως π.χ. απόφαση επικίνδυνη και τραγική, απόλυτος παραλογισμός κλπ). Οι συμπεριφορές αυτές, όπως και τα χθεσινά δημοσιεύματα δύο ημερήσιων αθηναϊκών εφημερίδων, αναμφίβολα υπερβαίνουν κάθε όριο επιτρεπτής επιστημονικής κριτικής των δικαστικών αποφάσεων και συνιστούν σαφώς απροκάλυπτη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και προκλητική προσπάθεια επηρεασμού των Δικαστικών Λειτουργών, σε υπόθεση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Είναι προφανές ότι με τέτοιες ενέργειες κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την δικαστική ανεξαρτησία και τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Θεωρώ ότι από τις επίμονα συνεχιζόμενες ως άνω ενέργειες δημιουργείται μείζον θεσμικό ζήτημα και προς τούτο καλώ όλους τους παράγοντες, τους σχετικούς με την απονομή της Δικαιοσύνης(Δικαστές και Εισαγγελείς, Δικηγορικούς Συλλόγους, Καθηγητές των Νομικών Σχολών) να επαγρυπνούμε για τη διασφάλιση της δικαστικής ανεξαρτησίας (την οποία άλλωστε ρητώς αναγνωρίζει και προστατεύει το Σύνταγμα-άρθρ. 87)και να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε εάν  τα φαινόμενα αυτά επαναληφθούν.
Ας κατανοήσουν επιτέλους όλοι ότι επιβάλλεται να αφήσουν τους Δικαστές να ασκήσουν ανεπηρέαστοι το δύσκολο έργο τους.    

               

              Η Πρόεδρος


                        Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου
                                     Αρεοπαγίτης

7 σχόλια:

  1. Σας εκπλιπαρώ, κάν' τε κάτι, ακόμη και μηνύσεις στους δημοσιογράφους, έχουν ξεφύγει....και κυρίως στο MEGA. Ελπίζω ο κόσμος να μην τρώει κουτόχορτο αλλιώς χαθήκαμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητηρια στην Προεδρο. Πρωτη φορα προεδρος της Ενωσης δεν αφηνει τιποτα αναπαντητο και τα βαζει με τα ΜΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυρία Θάνου, πολύ ωραία τα λέτε, αλλά οι δημοσιογράφοι βρίσκουν και τα κάνουν, δεν πάνε έτσι. Η κ.Φασουλάκη του Μέγκα που μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ότι οι ανακριτές πήραν τηλέφωνο το συνήγορο του Κασιδιάρη για να κάνουν τα παράπονά τους για τη συμπεριφορά του μόλις τον άφησαν ελεύθερο μέσα στην Ευελπίδων, παρουσιάζοντας τους ανακριτές ως ... δε θα το πω, δεν το κατέβασε από τη γκλάβα της. Κάπου το άκουσε. Γιατί δεν παίρνετε συγκεκριμένα μέτρα? Οι έμμεσες προειδοποιήσεις ξέρετε ότι είναι μόνο προς εντυπωσιασμό, δεν πρόκειται να συμμαζευτεί κανένας έτσι. Κάντε προτάσεις και λάβετε μέτρα. Το πράγμα έχει παραγίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπενθυμίζω ότι σε "μεγάλο" κανάλι η παρουσιάστρια των ειδήδεων εξέφραζε την αγανάκτησή της για τη μη προφυλάκιση τριών βουλευτών, με το επιχείρημα ότι αυτή ερχόταν σε αντίθεση με τις ενέργειες του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου! Σε λίγο θα μας πουν ότι δεν χρειάζεται να γίνει και δίκη, αφού έχουμε το εισαγγελικό πόρισμα.
    Που να υποψιαστεί η κυρία ότι η λογική της, που είναι στην πραγματικότητα η άρνηση του φυσικού δικαστή, ταυτίζεται με τη λογική της συνοπτικής δίκης, καταδίκης και εκτέλεσης της απόφασης, που ακολουθούν οι φασιστικές και οι τρομοκρατικές ομάδες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τους "καλούμε για επαγρύπνιση" ή μήπως πρέπει να ληφθούν, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ποινικά μέτρα εναντίον αυτών που παρεμβαίνουν βάναυσα στο έργο της Δικαιοσύνης; Από ό,τι ξέρω, προβλέπεται. Να μην μιλήσουμε βέβαια για το ότι η ανάκριση είναι μυστική και διενεργείται χωρίς δημοσιότητα. Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος... Αλλά, όπως συνήθως, οι πρωτοβάθμιοι πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Και, όταν λέμε μόνοι τους, δεν εννοείται όλοι οι πρωτοβάθμιοι χωρίς τους υψηλόβαθμους δικαστικούς λειτουργούς, αλλά πραγματικά μόνοι τους, χωρίς άλλους πρωτοβάθμιους, χωρίς υψηλόβαθμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγνώμη κιόλας, αλλά σε ποιο κόσμο ζείτε? Λέτε τους δημοσιογράφους άσχετους, αλλά μόνο άσχετοι δεν είναι. Και νομικά γνωρίζουν (πολλοί έχουν σπουδάσει κιόλας) και κάθε κρίσιμη πτυχή του θέματος την έχουν αναλύσει με 5-10 δικηγόρους-δικαστές-καθηγητές πριν βγάλουν το ρεπορτάζ. Απλά οι άνθρωποι κάνουν πολιτική, όχι δική τους, αλλά του εκάστοτε καναλιού. Το θέμα είναι γιατί λειτουργοί της δικαιοσύνης συνεργάζονται μαζί τους και είναι γαλαντόμοι στις πληροφορίες που τους δίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. K.Θάνου, κάντε ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η δικαιοσύνη βρέθηκε σε πρωτοφανή δίνη επίθεσης από τα ΜΜΕ. Οι ανακοινώσεις δεν οδηγούν πουθενά. Αυτά που είδαμε θα ξαναγίνουν αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Η εξουσία των ΜΜΕ έχει γιγαντωθεί επικίνδυνα και πρέπει να λειτουργήσουν νέοι θεσμοί ελέγχου τους. Γιατί δεν κάνετε το παραμικρό προς αυτή την κατεύθυνση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ