Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Καταστροφική για το ελεύθερο Διαδίκτυο απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Με την απόφαση Delfi As κατά Εσθονίας που δημοσίευσε χτες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι ο ιδιοκτήτης ιστοσελίδας ευθύνεται για τα σχόλια ανωνύμων σχολιαστών, παρόλο που μπορεί να έχει λάβει τα μέτρα για την ειδοποίησή του από κάθε θιγόμενο.


Πρόκειται για μια ευθεία παραβίαση της αρχής της έλλειψης προληπτικής ευθύνης που έχει καθιερωθεί στο κοινοτικό - ευρωενωσιακό δίκαιο με την Οδηγία 2000/31/ΕΚ και αντίστοιχα νομοθετήματα στις ΗΠΑ. Η λογική είναι πολύ απλή: όποιος φιλοξενεί σχόλια τρίτων που αναρτώνται ελεύθερα, δεν μπορεί να έχει ευθύνη για προληπτικό έλεγχο, αλλά οφείλει να αποσύρει ταχέως το παράνομο υλικό, όταν περιέλθει σε γνώση του. Αλλιώς, δεν έχουμε Web 2.0, δεν έχουμε Facebook, δεν έχουμε YouTube, δεν έχουμε Blogger.com: όλες οι αυτές οι εταιρίες θα έπρεπε να ελέγχουν μία προς μία τις αναρτήσεις από κάθε χρήστη, πριν επιτρέψουν την δημοσιοποίησή τους, όπερ άτοπον.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ

2 σχόλια:

  1. Τελικα ο παραλογισμος εξαπλωνεται ταχεως στην ελιτ της Γηραιας Ηπειρου και μαλλον το επιθετο γηραια ευθυνεται για ολα, καποιοι πρεπει να επιστρεψουν στην πραγματικοτητα των εν διαδικτυω συνηθειων και ρεαλιστικων ρυθμισεων και απαιτησεων απο τους χρηστες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο τίτλος δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι την θέση αυτή την υιοθέτησε με απόφασή του το εδρεύον στο Λουξεμβούργο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (E.C.J. ή C.J.E. , για να καταλαβαινόμαστε), τού οποίου οι αποφάσεις και μάς δεσμεύουν. Οι απόψεις τού λεγομένου Δικαστηρίου τής Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δ.Α.που εδρεύει στο Στρασβούργο ναι μεν αποτελούν βάση χρηματικής επιβάρυνσης και μέσον πίεσης , είναι αμφίβολον όμως , παρά το υψηλό κύρος των προσώπων που συνήθως το απαρτίζουν , κατά πόσον πρόκειται πράγματι για αποφάσεις δικαστικές,κατά κυριολεξία. Σίγουρα όμως δεν δεσμεύουν νομικά τα Δικαστήρια.
    Κατά τα λοιπά , πράγματι αδιανόητη "απόφαση" για καιρούς υποτιθέμενης ελευθερίας λόγου και προσωπικής ευθύνης . Και εύλογα δίνει δικαιώματα για υποψίες περί σκοπιμοτήτων . Ας μην ξεχνάμε ότι το "Δικαστήριο" Ε.Σ.Δ.Α. δεν απαρτίζεται από ("φύσει") Δικαστές με αντίστοιχη λειτουργική ιδιότητα , αλλά από "θέσει" Δικαστές που ασκούν ποικίλα επαγγέλματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ