Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Γιατί «τα βρόντηξε» ο εισαγγελέας Β. Φλωρίδης από την Αρχή για τις μεγάλες συμβάσεις

Η παραίτησή του εχει προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς βουλευτές


09/10/201322:19


Θεώρησε σκόπιμη κωλυσιεργία την άρνηση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης να διευθετήσουν το ζήτημα της μετακίνησης του

Την «αλλαγή φρουράς» στην ανεξάρτητη Αρχή για τον έλεγχο των δημοσίων  συμβάσεων καλείται να επικυρώσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώπιον της οποίας αναμένεται να εμφανιστεί για ακρόαση το μεσημέρι της Πέμπτης ο νέος επικεφαλής της Αρχής που θα αντικαταστήσει τον αντεισαγγελέα Εφετών κ. Βασίλη Φλωρίδη, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του πριν καν συμπληρωθεί ενάμισι χρόνος από την τοποθέτησή του. 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

17 σχόλια:

  1. Εντός, εκτός και επί τα αυτά. Πρέπει να καταργηθεί η δυνατότητα των δικαστών να επανέρχονται μετά την παραίτησή τους. Ειδικά όταν παραιτήθηκαν για να καταλάβουν κάποια θέση στην εκτελεστική εξουσία, όπως σε κάποια ανεξάρτητη αρχή, που αποτελούν οι αρχές αυτές τμήμα της εκτελεστικής εξουσίας. Για τους εισαγγελείς δεν επιμένω, διότι δεν είναι δικαιοδοτικά όργανα. Είναι στην πραγματικότητα δημόσιοι υπάλληλοι και έτσι αναφέρονται στα βιβλία της ποινικής δικονομίας. Κακώς έχουν εξομοιωθεί μισθολογικά με τους δικαστές και δεν πρέπει να παρεμβάλλονται στη δικαστική ιεραρχία. Η θέση τους δεν είναι στη δικαστική έδρα και στο ακροατήριο πρέπει να έχουν τη θέση διαδίκου. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που γνωρίζουν τον εισαγγελικό θεσμό. Η σύγχυση πρέπει να σταματήσει. Δεν είναι υποτιμητικά για τους εισαγγελείς αυτά που γράφω και δεν τα γράφω για να τους μειώσω. Κάθε άλλο. Πρέπει να αναλάβουν την ποινική προδικασία ως προανακριτές και ανακριτές, να αναλάβουν οι ίδιοι τις έρευνες, με την αστυνομία υπό την άμεση εποπτεία και τις εντολές τους, όπως επίσης γίνεται στην Ευρώπη και όταν θεωρούν τα στοιχεία ικανά να παραπέμπουν με σαφές κατηγορητήριο την υπόθεση στο δικαστήριο, το οποίο τότε για πρώτη φορά θα επιλαμβάνεται. Πρέπει να αποκτήσουν τη δική τους επετηρίδα και το δικό τους μισθολογικό καθεστώς, για δε την υπηρεσιακή τους εξέλιξη τον πρώτο λόγο πρέπει να έχει η αποδοχή των κατηγορητηρίων τους από τα δικαστήρια, όχι το φαίνεσθαι ή διάφορες ενέργειες εντυπωσιασμού κατά το στάδιο της προανάκρισης ή της ανάκρισης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσοι συνάδελφοι πηγαίνουν στα μεταβατικά και δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τα έξοδα μετακίνησης τους, όσοι συντηρούν 2 σπίτια χωρίς την καταβολή εξόδων μετακίνησης, τι πρέπει να κάνουν; Τι λέει γι αυτά η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων και ο Κ Στουρνάρας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χωρίς διάθεση οποιασδήποτε αντιπαράθεσης, θα ήθελα να υπενθυμίσω στον προηγούμενο σχολιαστή ότι μετά το Ν.3160/2003 ο ρόλος του εισαγγελικού λειτουργού αναβαθμίστηκε (ορθώς) και ασκεί και δικαιοδοτικό έργο έχοντας τη δυνατότητα να αρχειοθετεί μηνύσεις και να απορρίπτει εγκλήσεις (άρθρα 43 και 47 ΚΠΔ), ώστε να μειώνεται ο αριθμός των υποθεσεων που εισάγονται στα ακροατήρια. Δεν μπορώ, επίσης, να κατανοήσω την εισαγωγή ενός "τεχνοκρατικού" κριτηρίου ("αποδοχή των κατηγορητηρίων από τα δικαστήρια") για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη (!), καθότι είναι γνωστό ότι απαιτείται διαφορετικός βαθμός επάρκειας ενδείξεων ενοχής κατά την άσκηση της ποινικής δίωξης και κατά το σχηματισμό της δικανικής κρίσης. Με την ίδια λογική, θα έπρεπε να αξιολογείται και αν τα παραπεμπτικά βουλεύματα οδηγούν τελικά σε καταδίκη ή αν η αιτιολογία των δικαστικών αποφάσεων γίνεται αποδεκτή από τους διαδίκους. Τέλος, αν οι εισαγελικοί λειτουργοί ήθελαν να ασκούν μόνο ανακριτικά καθήκοντα και να προΐστανται αστυνομικών ερευνών, πολύ δε περισσότερο να εντυπωσιάζουν κατά την προδικασία, δε θα έδιναν εξετάσεις στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, αλλά στις Αστυνομικές Σχολές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε 9:39, υποστηρίζω ότι η ενδιάμεση διαδικασία πρέπει να καταργηθεί εντελώς. Αν υπάρχουν από την ανάκριση (δηλαδή την προανάκριση) επαρκείς ενδείξεις, ο κατηγρούμενος να παραπέμπεται σε δίκη. Αν οι ενδείξεις δεν είναι επαρκείς, να μην απασχολούνται καθόλου τα ποινικά δικαστήρια. Αλλά το αποτέλεσμα της δίκης πρέπει να είναι το βασικότερο κριτήριο για την υπηρεσιακή εξέλιξη του εισαγγελέα που έχει παραπέμψει, διότι το δικαστήριο είναι αυτό που θα κρίνει τη δουλειά του, όχι οι τηλεοράσεις, οι δημόσιες σχέσεις, οι ανεξάρτητες αρχές ή η αστυνομία. Όσον αφορά διατάξεις που αναθέτουν δικαιοδοτικό ρόλο στην εισαγγελέα, με την εξαίρεση αυτών που του επιτρέπουν να θέτει την έγκληση στο αρχείο, που προϋπήρχε του Συντάγματος του 1975 (από το 1951 που ισχύει ο ΚΠΔ) και ήταν συνεπώς γνωστές στον συνταγματικό νομοθέτη, όλες οι άλλες διατάξεις, ιδίως οι πρόσφατες του νόμου Καστανίδη, είναι αντισυνταγματικές όταν δεν προβλέπουν τη μεσολάβηση του δικαστηρίου ως τελική δυνατότητα του καταδίκου ή γενικότερα του αιτούντος. Ο εισαγγελέας είναι δημόσιος υπάλληλος, ανώτατος κρατικός λειτουργός βέβεια, με θεσμικές εγγυήσεις και καλώς, αλλά δεν παύει να είναι δημόσιος υπάλληλος και γι' αυτό υπόκειται σε ιεραρχική σχέση, παλαιότερα δε υπαγόταν στον υπουργό δικαιοσύνης. Σε πολλές μάλιστα χώρες υπουργός δικαιοσύνης είναι ο ανώτατος εισαγγελέας, όπως στις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, ο εισαγγελέας δεν έχει θέση στη δικαστική έδρα, είναι άδικο για τον κατηγορούμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σοβαρές ενδείξεις ενοχής ή αποχρώσες ενδείξεις υπάρχουν κατά την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου όταν πιθανολογείται ισχυρά η καταδίκη του κατηγορουμένου. Με τέτοιες ενδείξεις παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι στα ελληνικά ποινικά δικαστήρια; μήπως όχι; και βέβαια θα έπρεπε η "τύχη" της κατηγορίας να είναι βασικό στοιχείο στο υπηρεσιακό μητρώο και των δικαστών. Θα έπρεπε να είναι σοβαρό αρνητικό στοιχείο η αθώωση του κατηγορουμένου, που μπορεί μάλιστα να είχε κρατηθεί προσωρινά με βάση τη βαρύτητα της κατηγορίας. Αυτά είναι αυτονόητα σε όλα τα δικαστικά συστήματα του πολιτισμένου κόσμου, μάλιστα και της Τουρκίας, όπου ο δικαστής μπορεί να απολυθεί ακόμη αν διατάξει την προσωρινή κράτηση κατηγορουμένου και αυτός αθωωθεί. Θεωρείται ότι δεν έχει σωστή κρίση. Στην Ελλάδα κάθε στάδιο είναι ανεξάρτητο από το άλλο. Διώξεις ασκούνται βροχή, τελευταία υπερδιογκωμένες, τα κακουργήματα έχουν γίνει ποσοτικά πλημμελήματα, οι κατηγορούμενοι διαπομπεύονται από την ποινική τους δίωξη, εκτίθενται σε κάθε κάμερα που υπάρχει κοντά τους, αργότερα παραπέμπονται, συχνά προφυλακισμένοι, για να αθωωθούν τελικά, ένα μεγάλο μέρος από αυτούς, χωρίς μάλιστα να τους επιδικάζεται αποζημίωση. Και ο κύριος Φλωρίδης παραιτείται από εισαγγελέας για να αναλάβει προϊστάμενος μίας δημόσιας υπηρεσίας(!!!) και λίγο μετά παραιτείται από τη δημόσια υπηρεσία και επανέρχεται στην εισαγγελία, σαν να μην παραιτήθηκε ποτέ. Αδιανόητα πράγματα, ελληνικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "όσοι συντηρούν 2 σπίτια χωρίς την καταβολή εξόδων μετακίνησης, τι πρέπει να κάνουν; Τι λέει γι αυτά η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων και ο Κ Στουρνάρας;"
    Η απάντηση δίδεται από το άρθρο 40 αριθ 3 του Ν.1756/1988 "Ο δικαστικός λειτουργός οφείλει να διαμένει στην πόλη, όπου είναι η έδρα του δικαστηρίου στο οποίο υπηρετεί ή σε προάστιό της", συνεπώς η Πολιτεία δεν οφείλει ούτε έξοδα μετακίνησης ούτε φυσικά έξοδα συντήρησης δεύτερου (ή τρίτου) σπιτιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θεωρώ όλα τα σχόλια άσχετα με το θέμα. Ίσως το πρώτο να είναι λίγο σχετικό αλλά τα άλλα. Πάντα σύμφωνα με το θέμα αλλιώς το ζήτημα κρίνει συζητήσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "ο δικαστικός λειτουργός οφείλει να διαμένει...". Ισχύει για όλους τους βαθμούς; Περιλαμβάνει και τους Εφέτες; Προφανώς όχι. Ανώμυμε, αυτού του είδους τα "μαθήματα" εκεί που περνάνε, όχι στον πρώτο βαθμό, που υπάρχουν συνάδελφοι με μικρά παιδιά, σχολεία κ.λπ. και συζύγους που δεν μπορούν να πάρουν μετάθεση για 1-2 χρόνια και μετά να επανέλθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aνώνυμε 13 Οκτωβρίου 2013 - 1:30 μ.μ., ευχαριστουμε για την υπενθυμιση οτι πρεπει να μενουμε στον τοπο που υπηρετουμε.
    Πολυ ωραια.
    ΑΚΡΙΒΩΣ γι αυτο, συντηρουμε δύο σπιτια. Ενα αυτο που μενουμε στον τοπο υπηρεσιας και ενα αυτο που μενει η οικογενεια μας.
    Τι δεν καταλαβαινεις?
    Ή μηπως θελεις να ξεσπιτωσω συζυγο που δουλευει αλλού και παιδια με αλλαγες σχολειων για να εχω ΕΝΑ μονο σπιτι για οσο υπηρετω στον τοπο υπηρεσιας μου?
    Εισαι σιγουρα δικαστης? Γιατι το σχολιο αυτο δειχνει ειτε αγνοια είτε εμπαθεια.
    Με πολυ κοπο συγκρατουμαι να μην πω τιποτα χειροτερο. Σε αφηνω στην κριση οσων διαβασαν την εξυπναδα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμε 13/10 – 1:30
    Αν δεν είσαι δικαστικός, σε δικαιολογώ διότι δεν ξέρεις. Βέβαια όφειλες να ρωτήσεις πριν γράψεις σχόλιο.
    Αν όμως είσαι «συνάδελφος» θα έπρεπε να ντρέπεσαι. Δηλαδή, αν έχω δημιουργήσει οικογένεια σε ένα μέρος, έχω αγοράσει σπίτι, η γυναίκα μου εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας και εγώ γίνω κάποια στιγμή δικαστής, θα πρέπει να τα πουλήσω όλα, να ξεριζωθούμε και να γυρίζουμε στην Ελλάδα. Και άντε και πήγαμε τα δύο πρώτα χρόνια στην Σάμο. Μετά; Ξανά μετακόμιση για το Αγρίνιο. Μετά; Ξανά μετακόμιση για Πρέβεζα. Και όταν πάρω προαγωγή ξανά τα ίδια; Εσύ το βλέπεις δυνατόν αυτό; Και η σύζυγός μου που είναι ελεύθερη επαγγελματίας μπορεί να ορθοποδήσει με διαρκείς μετακομίσεις; Όχι.
    Δυστυχώς μιλάς με το θράσος του βολέματός σου, διότι προφανώς έχεις αράξει στον τόπο σου και βλέπεις τον κόσμο με παρωπίδες. Φαντάζομαι πως χρησιμοποιείς τα «διδάγματα της κοινής πείρας» όταν κρίνεις υποθέσεις. Ντροπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους που με κάλυψαν με τις απαντήσεις τους στο σχολιαστή της 13 10 / 1.30 μμ. Φυσικά, ο παραπάνω σχολιαστής δεν λέει κουβέντα για τις δαπάνες των μεταβατικών και τις δαπάνες τοποθέτησης και μετάθεσης που προκαταβάλλουμε.Ο σχολιαστής 10.10 / 8.56 πμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάλι τα ίδια και τα ίδια. Γκρίνια και μιζέρια ρε παιδιά. Αφού όλοι γνωρίζουμε τα δεδομένα του επαγγέλματος, αυτό επιλέξαμε να γίνουμε, τι γκρινιάζουμε μονίμως γι'αυτά? Ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα. Έλεος δηλαδή όλη την ώρα με τα 2 σπίτια. Τι να πουν κι οι διπλωμάτες δηλαδή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι δικαστές και εισαγγελείς πρέπει να διατηρούν πιο διακριτικό "προφίλ". Συνεντεύξεις σε εφημερίδες, εμφανίσεις σε κανάλια και άλλα τέτοια ταιριάζουν σε πολιτικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απάντηση στο συνάδελφο 16.10 ώρα 12 .26 : 1) Παιδιά δεν είμαστε , είμαστε ώριμα άτομα που εκθέτουμε ένα πραγματικό ζήτημα 2) με τί θάπρεπε να ασχολούμαστε για να μην γκρινιάζουμε πού θα γίνει το επόμενο συνέδριο ή πότε θα γίνουμε πρόεδροι; 3)για το "0 δρόμος ειναι ελεύθερος" το αντί παρέρχομαι γιατί αυτό επιδιώκουν μερικοί χωρίς προβλήματα για τους δικούς τους λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έλεος πια με την κλάψα σας!!!!!!!!
    (Έχουμε 2 σπίτια, δεν μας προκαταβάλουν τα έξοδα μετάθεσης, είναι λίγος ο μισθός κλπ).
    Σκουπίστε τα δάκρυα και τη μύξα και ενηλικιωθείτε.
    ΝΙΣΑΦΙ ΠΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παρακαλω τον διαχειριστη να διαγραψει το απίστευτης μικρόνοιας βλακωδες σχόλιο του ανωνυμου 23.10. - 5.56 μ.μ. και μετα να διαγραψει και το παρόν δικο μου.
    Ανοησιες περί κλάψας, δακρύων και μύξας να παει να τις πει αλλού, ο ελπίζω μη συναδελφος.
    Εδω δεν ειναι τσατ που συνομιλουν 15χρονα. Παρακαλω για την αμεση διαγραφη του, αλλιως θα επανελθω εκ νεου μεχρι να δω οτι εχει διαγραφεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "Τι να πουν κι οι διπλωμάτες δηλαδή... "

    Οι διπλωμάτες; Αυτό κι αν είναι σύγκριση ανόμοιων καταστάσεων. Ανόμοιων όμως, με κεφαλαία!!! Ούτε στον ύπνο σας τα χρήματα που παίρνουν οι διπλωμάτες όταν μετακινούνται στο εξωτερικό (για τη μετακίνηση και την μετακόμισή τους). Παίρνουν χρήματα και κάθε φορά που επιστρέφουν στην Αθήνα, λέγονται έξοδα πρωτης εγκατάστασης. Δεν πάνε πουθενά στο εξωτερικό είτε με τρένο είτε με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο χωρίς να πληρωθούν τα έξοδά τους. Και άλλα πολλά . Φυσικά και δε λέω ότι δεν πρέπει να είναι έτσι. Αλλά μη συγκρίνετε ανόμοια πράγματα μόνο και μόνο για να δημιουργούνται εντυπώσεις, καταντά γελοίο ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ