Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

ΕΔΔΑ: Εγγύηση 495.000 ευρώ! Υπερβολικά δυσανάλογο ποσό εγγύησης χωρίς επαρκή αιτιολογία.

 


Εγγύηση 495.000 ευρώ! Υπερβολικά δυσανάλογο ποσό εγγύησης χωρίς επαρκή αιτιολογία. Παραβίαση του άρθρου 5 § 3 της ΕΣΔΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ

Istomina κατά Ουκρανίας της 13.01.2022 (αρ. προσφ. 23312/15)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Εγγύηση. Υπερβολικά δυσανάλογο ποσό εγγύησης. Ανεπαρκής αιτιολογία για επιβολή προληπτικού μέτρου.

Η προσφεύγουσα διώχθηκε ποινικά για φοροδιαφυγή, συμμετοχή σε εικονική επιχείρηση και πλαστογραφία εγγράφων μέσω εικονικών εταιριών τις οποίες ίδρυσε και διοικούσε η ίδια. Ως επικεφαλής του ομίλου αυτών των εταιρειών, η προσφεύγουσα πλαστογράφησε τα χρηματοοικονομικά έγγραφα και έδωσε εντολή στους λογιστές των παραπάνω εταιρειών να συντάξουν τα απαραίτητα έγγραφα αναφοράς. Ο ανακριτής θεώρησε ότι η προσφεύγουσα σκέφτηκε και οργάνωσε αυτό το οικονομικό έγκλημα, το οποίο είχε προκαλέσει ζημιά ύψους 12.250.479 UAH (ουκρανικό εθνικό νόμισμα).

Το Επαρχιακό Δικαστήριο αποφάσισε να ορίσει εγγύηση για την προσφεύγουσα ως προληπτικό μέτρο. Διαπίστωσε επίσης ότι υπήρχαν κίνδυνοι η προσφεύγουσα να αποφύγει την έρευνα και τη δίκη, να εμποδίσει την αποκάλυψη της αλήθειας, να επηρεάσει μάρτυρες ή να συνεχίσει να εμπλέκεται σε εγκληματικές δραστηριότητες. Η εγγύηση ορίστηκε στο ποσό των 12.249.426 UAH (περίπου 495.000 ευρώ), η οποία ήταν 125 φορές υψηλότερη από το ποσό της εγγύησης που θα μπορούσε να οριστεί για το είδος του αδικήματος για το οποίο κατηγορήθηκε η προσφεύγουσα. Στη συνέχεια το δικαστήριο αποφάσισε την αντικατάσταση του προληπτικού μέτρου της εγγύησης με αυτό της προσωρινής κράτησης.

Η προσφεύγουσα και στις δύο περιπτώσεις κατήγγειλε ότι τα μέτρα αυτά ήταν δυσαναλόγως επαχθή και δεν είχε ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο η οικονομική και οικογενειακή της κατάσταση. Επικαλούμενη το άρθρο 5 (δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια) της ΕΣΔΑ, η προσφεύγουσα κατήγγειλε ότι το σκεπτικό και η αιτιολογία για την κράτησή της ήταν ανεπαρκή και η εγγύηση υπερβολική.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν συμμορφώθηκαν με την υποχρέωσή τους να παράσχουν σχετική και επαρκή αιτιολογία για τις αποφάσεις τους για επιβολής εγγύησης, όπως απαιτείται στο άρθρο 5 § 3 της ΕΣΔΑ.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 5 § 3 της ΕΣΔΑ και επιδίκασε ποσό 1.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 1.000 ευρώ για έξοδα.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ