Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

ΕΔΔΑ: Απόκρυψη βασικών στοιχείων δικογραφίας, χαρακτηρισμένων ως απόρρητων, σε δίκη εναντίον αστυνομικού! Παραβίαση δίκαιης δίκης

 



ΑΠΟΦΑΣΗ

Corneliu Corneschi κατά Ρουμανίας της 11.01.2022 ( αριθ. προσφ. 21609/16) 

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πρόσβαση σε έγγραφα της δικογραφίας, αντισταθμιστικοί παράγοντες σε περίπτωση άρνησης του δικαστηρίου σε πρόσβαση εγγράφων για λόγους εθνικής ασφαλείας και δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.

Ο προσφεύγων όσο υπηρετούσε στην Υπηρεσία Πληροφοριών του καθ’ ού κράτους διώχθηκε για διάφορα πλημμελήματα, αφαιρέθηκε η άδειά του και απολύθηκε από την υπηρεσία. Σε όλη τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση σε ουσιώδη έγγραφα, που δεν περιελήφθησαν στη δικογραφία, ώστε να τα μελετήσει και να ενημερωθεί, λόγω του ότι τα έγγραφα είχαν χαρακτηριστεί ως απόρρητα. Άσκησε προσφυγή για παραβίαση της δίκαιης δίκης.

Το Στρασβούργο επανέλαβε ότι τα δικαιώματα βάσει του άρθρου 6 § 1 δεν είναι απόλυτα και σε αυτά περιλαμβάνεται και το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στα αποδεικτικά στοιχεία. Στις ποινικές υποθέσεις, διαπίστωσε ότι τα ανταγωνιστικά συμφέροντα όπως η εθνική ασφάλεια ή η ανάγκη προστασίας μαρτύρων που κινδυνεύουν από αντίποινα ή η διατήρηση μυστικών αστυνομικών μεθόδων έρευνας κατά της εγκληματικότητας πρέπει να σταθμίζονται έναντι των δικαιωμάτων του διαδίκου στη διαδικασία.

Στην εξεταζομένη υπόθεση το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν αιτιολόγησαν επαρκώς τους λόγους εθνικής ασφάλειας που επέβαλαν την μη αποκάλυψη στον προσφεύγοντα αποδεικτικών στοιχείων. Ο δικηγόρος του δεν είχε καμία δυνατότητα εξακρίβωσης των κατηγοριών εναντίον του προσφεύγοντος πελάτη του ούτε ήταν σε θέση να διασφαλίσει την αποτελεσματική υπεράσπισή του, ώστε να μπορέσει να αντισταθμίσει, με επαρκή τρόπο, τους περιορισμούς που τον επηρέαζαν κατά την άσκηση των υπερασπιστικών καθηκόντων του.

Ακολούθως το ΕΔΔΑ έκρινε ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στα δικαιώματα του προσφεύγοντος στην κατ’ αντιμωλία διαδικασία και στην ισότητα των όπλων δεν αντισταθμίστηκαν στις εσωτερικές διαδικασίες ως εκ τούτου παραβιάστηκε η δίκαιη δίκη.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου διαπίστωσε παραβίαση της δίκαιης δίκης (άρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ) και επιδίκασε 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.700 ευρώ για έξοδα.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ