Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Ανάληψη καθηκόντων τριών νέων μελών στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μεταξύ αυτών ο κ. Δημητρακόπουλος)

 


Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΥΠΟΥ αριθ. 4/22

Λουξεμβούργο,13 Ιανουαρίου 2022

Υπηρεσία Τύπου και Πληροφόρησης

 

                Πανηγυρική συνεδρίαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Ανάληψη καθηκόντων τριών νέων μελών στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής

Ένωσης

Με απόφαση της 21ης Δεκεμβρίου 2021, οι αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών μελών διόρισαν ως δικαστές στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την περίοδο από 22 Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Αυγούστου 2025, τον κ. Damjan Kukovec και την κα. Suzanne Kingston, η

οποία αντικαθιστά τον κ. Anthony Collins, και, για την περίοδο από 22 Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Αυγούστου 2022, τον κ. Ιωάννη Δημητρακόπουλο, ο οποίος αντικαθιστά τον κ. Δημήτριο Γρατσία.

Σήμερα θα διεξαχθεί πανηγυρική συνεδρίαση του Δικαστηρίου επ' ευκαιρία της ανάληψης καθηκόντων εκ μέρους των νέων μελών.

Η πανηγυρική συνεδρίαση θα αναμεταδοθεί απευθείας από τις 12:00 μέσω της ακόλουθης ιστοσελίδας: https://c.connectedviews.com/cdj

Βιογραφικά σημειώματα των νέων μελών

Damjan Kukovec

Ο Damjan Kukovec, γεννηθείς στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία) το 1977, έλαβε πτυχίο Nομικής από το Τμήμα Νομικής του Univerza v Ljubljani (Πανεπιστημίου Λιουμπλιάνας, Σλοβενία) το 2001 και μεταπτυχιακό τίτλο νομικών σπουδών από τη Harvard Law School (Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ΗΠΑ) το 2002. Στο Πανεπιστήμιο αυτό πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές και ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ το 2015.

Το 2002 ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως νομικός στο Visje sodisce v Ljubljani (εφετείο της Λιουμπλιάνας, Σλοβενία) και άσκησε τα καθήκοντά του μέχρι το 2004. Κατά τη διάρκεια του 2004 διετέλεσε νομικός στο Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε (Φρίταουν, Σιέρα Λεόνε), καθώς και στο Ustavno sodisce (Συνταγματικό Δικαστήριο, Σλοβενία).

Το 2005 ο D. Kukovec ανέλαβε καθήκοντα νομικού στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, στη συνέχεια, εργάστηκε στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2006 έως το 2018.

Ο D. Kukovec ακολούθησε παράλληλα ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, με πολλές διδακτικές δραστηριότητες στον τομέα του ευρωπαϊκού δικαίου. Μεταξύ 2011 και 2013, ήταν βοηθός και στη συνέχεια εντεταλμένος διδασκαλίας στη Harvard Law School. Στη συνέχεια δίδαξε σε διάφορες Νομικές Σχολές ανά τον κόσμο, μεταξύ άλλων, στη FGV Direito Rio, Ρίο ντε Τζανέιρο (Νομική Σχολή του Ιδρύματος Getulio Vargas, Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία) το 2014, στη University of Kent's Brussels School of International Studies (Σχολή Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Kent στις Βρυξέλλες, Βέλγιο) το 2016, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (EUI, Ιταλία) το 2016 και το 2017 και στο Univerza v Ljubljani (Πανεπιστήμιο Λιουμπλιάνας) μεταξύ 2018 και 2020. Από το 2018, ο D. Kukovec είναι επίσης λέκτορας Νομικής και συνεπικεφαλής του

διδακτορικού προγράμματος σπουδών του Middlesex University στο Λονδίνο (Πανεπιστημίου του Middlesex, Ηνωμένο Βασίλειο).

Ο D. Kukovec έχει συγγράψει πολυάριθμες δημοσιεύσεις στον τομέα του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι συχνά προσκεκλημένος ομιλητής σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

Ο D. Kukovec διορίστηκε δικαστής στο Γενικό Δικαστήριο στις 13 Ιανουαρίου 2022.

Suzanne Kingston

Η Suzanne Kingston, γεννηθείσα το 1977 στο Δουβλίνο (Ιρλανδία), έλαβε πτυχίο Νομικής από το University of Oxford (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ηνωμένο Βασίλειο) το 1998 καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο νομικών σπουδών από το Universiteit Leiden (Πανεπιστήμιο του Leiden, Κάτω Χώρες) το 2000. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές Νομικής στο τελευταίο αυτό πανεπιστήμιο, όπου υποστήριξε τη διατριβή της το 2009.

Το 1998 έγινε δεκτή ως Barrister στην Honourable Society of Gray's Inn, Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο). Το 2002 προσελήφθη ως δικηγόρος στο γραφείο διεθνούς δικηγορικής εταιρίας στις Βρυξέλλες, όπου άσκησε δικηγορία μέχρι το 2004.

Στη συνέχεια, η S. Kingston ανέλαβε υπηρεσία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως εισηγήτρια στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα Leendert Geelhoed, με τον οποίο συνεργάστηκε από το 2004 έως το 2006.

Η S. Kingston έγινε δεκτή ως Barrister στην Honourable Society of King's Inns, Δουβλίνο (Ιρλανδία) το 2007. Ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα, ως μέλος του Ιρλανδικού Δικηγορικού Συλλόγου από το 2007, αρχικώς ως Barrister και, ακολούθως, ως Senior Counsel.

Επιπλέον, η S. Kingston δίδαξε δίκαιο στο University College Dublin (Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Δουβλίνου, Ιρλανδία) ως λέκτορας από το 2007 έως το 2015 και στη συνέχεια, από το 2015, ως καθηγήτρια. Κατά τη διάρκεια της πανεπιστημιακής σταδιοδρομίας της, δίδαξε επίσης σε άλλα πανεπιστήμια, μεταξύ άλλων στο Columbia University (Πανεπιστήμιο Columbia, Ηνωμένες Πολιτείες), στο Cambridge University (Πανεπιστήμιο του Cambridge, Ηνωμένο Βασίλειο), στο Universiteit Leiden, καθώς και στο Osgoode Hall Law School of York University in Toronto (Osgoode Hall Law School του Πανεπιστημίου York στο Τορόντο, Καναδάς). Έχει συγγράψει πολυάριθμες δημοσιεύσεις στον τομέα του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η S. Kingston διορίστηκε δικαστής στο Γενικό Δικαστήριο στις 13 Ιανουαρίου 2022.

Ιωάννης Δημητρακόπουλος

Γεννηθείς το 1971 στην Αθήνα, ο Ιωάννης Δημητρακόπουλος έλαβε το 1992 πτυχίο Νομικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Paris II Pantheon-Assas (Γαλλία) από το οποίο έλαβε το 1994 μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο δημόσιο δίκαιο.

Έγινε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών το 1995 και άσκησε δικηγορία έως το 1997.

Το 1998 ο Ι. Δημητρακόπουλος εισήλθε ως Εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας και συνέχισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στο ίδιο δικαστήριο ως Πάρεδρος από το 2005 έως το 2022. Παράλληλα με τα δικαιοδοτικά καθήκοντά του, διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Σχεδιασμού και Οργάνωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2009 έως το 2010. Από το 2005 και επί τριετία εργάστηκε στο Γραφείο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή (Στρασβούργο, Γαλλία), ασκώντας καθήκοντα κύριου νομικού συμβούλου, ενώ το 2008 επέστρεψε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μεταξύ 2010 και 2020 ο Ι. Δημητρακόπουλος διετέλεσε επίσης Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Προσφυγών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (Ελσίνκι, Φινλανδία).

Για τα έτη 2014 και 2015 ορίστηκε επίκουρο μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος. Επιπλέον, χρημάτισε αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2014 έως το 2016.

Ο Ι. Δημητρακόπουλος ασχολείται επίσης επισταμένως με την έρευνα και τη διδασκαλία: από το 2003 έως το 2004 υπήρξε Senior Visiting Fellow στο University of California, Berkeley (Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Berkeley, Ηνωμένες Πολιτείες) και, με την ιδιότητα αυτή, παρέδωσε μαθήματα ευρωπαϊκού δικαίου περιβάλλοντος και συγκριτικού δικαίου. Από το 2010 είναι επίσης καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις οι οποίες αφορούν ιδίως το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Ο Ι. Δημητρακόπουλος διορίστηκε δικαστής στο Γενικό Δικαστήριο στις 13 Ιανουαρίου 2022.

Ανεπίσημο έγγραφο προοριζόμενο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το οποίο δεν δεσμεύει το Δικαστήριο. Επικοινωνία: Estella Cigna-Αγγελίδη @ (+352) 4303 2582

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ