Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

ΕΔΔΑ: προϋπόθεση για το παραδεκτό της προσφυγής, η αναφορά στα εγχώρια δικαστήρια των διατάξεων της ΕΣΔΑ

 


Ζαχαροπλάστης αρνήθηκε να παρασκευάσει τούρτα με σύνθημα υπέρ του γάμου ομοφύλων! Απαράδεκτη η προσφυγή λόγω μη επίκλησης των άρθρων της ΕΣΔΑ στα εγχώρια δικαστήρια

ΑΠΟΦΑΣΗ

Lee κατά Ηνωμένου Βασιλείου της 06.01.2022 (αρ. προσφ. 18860/19)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Άρνηση αναγραφής σε τούρτα συνθήματος υπερ του γάμου των ομοφύλων. Ιδιωτική ζωή, ελευθερία της έκφρασης και απαγόρευση των διακρίσεων. Επίκληση διατάξεων ΕΣΔΑ με ρητό ή ουσιαστικό τρόπο σε εθνικά δικαστήρια. Απαράδεκτη προσφυγή.

Αρτοποιείο, που ανήκε σε χριστιανική επιχείρηση, αρνήθηκε στον προσφεύγοντα να φτιάξει μια τούρτα με αναγραφή του συνθήματος «Υποστήριξη στους γάμους των ομοφύλων» και το λογότυπο «QueerSpace», με την αιτιολογία ότι ήταν χριστιανική επιχείρηση και αδυνατούσε να αναγράψει σε τούρτα κατασκευής της τέτοιο σύνθημα.

Ο προσφεύγων άσκησε αγωγή αποζημίωσης για παράβαση της υποχρέωσης για παροχή αγαθών και υπηρεσιών. Τα εγχώρια δικαστήρια ουσίας δικαίωσαν τον προσφεύγοντα χαρακτηρίζοντας ως αυθαίρετη κατάχρηση τη δυνατότητα της επιχείρησης αρτοποιίας να επιλέγει ποιες υπηρεσίες θα παρέχει στην ομόφυλη κοινότητα με βάση τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της. Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο του καθ’ού κράτους, ακύρωσε την απόφαση κρίνοντας ότι η υποχρέωση παροχής αγαθών δεν υποχρέωνε τους αρτοποιούς να παρασκευάσουν μία τούρτα με μήνυμα που διαφωνούσαν βαθύτατα.

Το ΕΔΔΑ κήρυξε την προσφυγή του προσφεύγοντα για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, των διακρίσεων και της ιδιωτικής ζωής, ως απαράδεκτη γιατί δεν είχε επικαλεστεί στα εγχώρια Δικαστήρια τις διατάξεις της Σύμβασης.

Με αυτή την απόφαση το Στρασβούργο τόνισε ως βασική προϋπόθεση για το παραδεκτό της προσφυγής, ότι πρέπει να αναφέρονται στις αγωγές που ασκούνται στα εγχώρια δικαστήρια οι διατάξεις της ΕΣΔΑ με ρητό ή ουσιαστικό τρόπο που πιθανόν παραβιάζονται και ότι δεν μπορεί να σφετεριστεί τον ρόλο τους. 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ