Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

ΕΔΔ: ΥΠΟΜΝΗΜΑ για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Κύρωση Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας»

 



 

 

ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
Λ.Ριανκούρ 85, γρ. 217–218, 2ος όροφος
Αμπελόκηποι–Αθήνα, ΤΚ 115-24
Τηλ 210-6996688 και 210-6980777
FAX: 210-6998848
e-mail:enosidioikitikondikaston@yahoo.gr enosidioikitikondikaston@gmail.com
Αθήνα, 31.10.2022
Αρ. Πρωτ. 64
Προς:
Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
της Βουλής των Ελλήνων


ΥΠΟΜΝΗΜΑ
της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών
για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Κύρωση Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας»


Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,
Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η πάγια πρακτική που ακολουθείται από τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων, η οποία συνίσταται στην ενημέρωση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών μόλις την ημέρα που εισάγεται ενώπιον της Επιτροπής το εκάστοτε σχέδιο νόμου, μαρτυρά την πλήρη απαξίωση της διαδικασίας ακρόασης, η οποία καταλήγει να είναι εντελώς προσχηματική.
Με το σχέδιο νόμου «Κύρωση Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας» επιχειρείται, η οριζόντια αντιμετώπιση τόσο των μικρών οφειλετών του Δημοσίου όσο και των μεγάλων,
 
αφού ο φορολογικός μηχανισμός ενεργοποιείται με την επιβολή κατασχέσεων ανεξαρτήτως ποσού. Με βάση τα στοιχεία του κράτους το 53% περίπου των οφειλετών οφείλει ποσά μικρότερα των 500 ευρώ, ενώ το 0,2 (περίπου 9.000 μεγαλο-οφειλέτες) οφείλουν πάνω από 1.000.000 ευρώ ο καθένας.
Με σκοπό την δικαιότερη αντιμετώπιση των οφειλετών και, σε αρμονία προς τη νομολογία των Διοικητικών Δικαστηρίων, προτείνουμε τις ακόλουθες τροποποιήσεις:
i. Επί της παραγράφου 5 του άρθρου 5: Να απαλειφθεί το τεκμήριο ότι ο φορολογούμενος έλαβε γνώση πράξης που απεστάλη με συστημένη επιστολή με μόνη την παρέλευση 15 ημερών από την αποστολή και ανεξάρτητα από το αν πράγματι αυτός την παρέλαβε.
ii. Επί της παραγράφου 2 του άρθρου 40: Να απαλειφθεί η δυνατότητα του Δημοσίου να αναθέτει την είσπραξη των χρεών σε τράπεζες και λοιπά νομικά πρόσωπα.
iii. Επί του εδαφίου β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 47: Να απαλειφθεί το εδάφιο β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 47, σύμφωνα με το οποίο δεν απαιτείται να επιδοθεί ατομική ειδοποίηση στον φορολογούμενο στην περίπτωση κατάσχεσης χρηματικών ποσών ή απαιτήσεων εις χείρας του φορολογούμενου ή τρίτου. Θα πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η ατομική ειδοποίηση, με την οποία ο οφειλέτης πληροφορείται το χρέος και την αιτία του, συνιστά τη μόνη εκτελεστή διοικητική πράξη που προσβάλλεται με ανακοπή και, επομένως, είναι αδιανόητο να μην κοινοποιείται στον οφειλέτη, όπως σχετικώς έχει κριθεί παγίως από τα διοικητικά δικαστήρια. Η διάταξη δε αυτή θα οδηγήσει νομοτελειακά σε έκδοση δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες θα ακυρώνονται οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτου λόγω της μη αποστολής ατομικής ειδοποίησης, καθιστώντας αλυσιτελή τη διαδικασία είσπραξης των σχετικών φορολογικών οφειλών.
iv. Επί της παραγράφου 2 του άρθρου 47: Να προβλεφθεί ότι για ποσά οφειλής έως 500 ευρώ η προθεσμία καταβολής της οφειλής επεκτείνεται σε έξι (6) μήνες έναντι των 30 ημερών που προτείνεται.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ
ΕΦΕΤΗΣ Δ.Δ.


Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΗΣ Δ.Δ.

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ για το σχέδιο νόμου "ΚΥΡΩΣΗ ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ