Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

ΕΔΔΑ: Ποινή υποχρεωτικής συνταξιοδότησης πρέσβη λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς σε γυναίκες υπαλλήλους. Μη παραβίαση δίκαιης δίκης

 


Ποινή υποχρεωτικής συνταξιοδότησης σε πρέσβη λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς σε γυναίκες υπαλλήλους. Μη παραβίαση δίκαιης δίκης 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Dahan κατά Γαλλίας της 03.11.2022 (αρ. προσφ. 32314/14) 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο προσφεύγων ήταν πρέσβης. Σειρά πειθαρχικών διαδικασιών ασκήθηκαν εναντίον για απρεπή συμπεριφορά προς το γυναικείο προσωπικό της πρεσβείας, με αποκορύφωμα την ποινή υποχρεωτικής συνταξιοδότησης που του επιβλήθηκε με εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επικαλούμενος το άρθρο 6 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη/ αμεροληψία δικαστηρίου) της ΕΣΔΑ, ο προσφεύγων ισχυρίστηκε ότι ο ρόλος που διαδραμάτισε ο γενικός διευθυντής διοίκησης του Υπουργείου Εξωτερικών στην πειθαρχική διαδικασία που προηγήθηκε της επιβολής της ποινής είχε παραβιάσει την απαίτηση της αμεροληψίας.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε εξαρχής ότι η αστική πτυχή του άρθρου 6 § 1 της ΕΣΔΑ είχε εφαρμογή στα εν λόγω γεγονότα. Στη συνέχεια σημείωσε ότι ούτε η αρμόδια αρχή για τη διεξαγωγή της εσωτερικής διοικητικής διαδικασίας, η οποία συνεπαγόταν την έκδοση γνωμοδότησης από πειθαρχικό συμβούλιο, ούτε η αρμόδια αρχή για την επιβολή της ποινής ήταν δικαστικά όργανα. Το Δικαστήριο συνήγαγε από αυτό, ότι δεν ήταν απαραίτητο να εξακριβωθεί εάν αυτές οι διοικητικές αρχές είχαν λάβει τις δικές τους αποφάσεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 6 § 1 της ΕΣΔΑ. Ωστόσο, το Δικαστήριο έπρεπε να βεβαιωθεί ότι ο προσφεύγων είχε τη δυνατότητα να επιτύχει μεταγενέστερη επανεξέταση από δικαστικό όργανο με «πλήρη δικαιοδοσία» που πληρούσε τις απαιτήσεις του άρθρου 6 § 1 και πραγματοποίησε επανεξέταση της ποινής. Έτσι, σημείωσε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας από την προηγούμενη νομολογία του στη διαφορά που αφορούσε τον προσφεύγοντα, είχε προβεί σε πλήρη επανεξέταση που περιλαμβάνει την αναλογικότητα της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης. Καθώς το πεδίο εφαρμογής αυτής της αναθεώρησης αντιστοιχούσε σε αυτό που εκτελείται από όργανο με «πλήρη δικαιοδοσία» κατά την έννοια της νομολογίας του Δικαστηρίου, το Δικαστήριο έκρινε ότι η υπόθεση του προσφεύγοντος είχε εξεταστεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 6 § 1 και συνεπώς δεν διαπίστωσε παραβίαση της δίκαιης δίκης.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ