Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Αγωνία για τη δικαιοσύνη

Hμερομηνία δημοσίευσης16-12-12


Του Γεωργιου Φαλτσετου*

Οι διοικητικοί δικαστές αποφάσισαν πρόσφατα, με συναίσθηση ευθύνης και αντιλαμβανόμενοι πλήρως το καθήκον τους έναντι των πολιτών αλλά και της πολιτείας, να αναστείλουν μερικώς και προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους, οι οποίες είχαν αποφασιστεί πριν από τρεις μήνες περίπου ομόφωνα με τις λοιπές δικαστικές ενώσεις, αφού πρώτα είχε εξαντληθεί κάθε περιθώριο
διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους της Εκτελεστικής Εξουσίας.
Η απόφαση των διοικητικών δικαστών για αναστολή των κινητοποιήσεων ελήφθη ύστερα από μεγάλη περίσκεψη, συνεκτιμώντας τόσο τον θεσμικό ρόλο του δικαστικού λειτουργού, όσο και τις ανάγκες των πολιτών για παροχή έννομης προστασίας.
Οι δικαστές δεν ζητούν, ούτε ζήτησαν ποτέ, την εξαίρεσή τους από τις λογικές περικοπές των αποδοχών τους, ούτε αρνούνται να συμβάλλουν -και το έχουν ήδη κάνει- στην προσπάθεια της χώρας για οικονομική ανάκαμψη.
Αντέδρασαν όμως, και δικαιολογημένα, στο υπερβολικό ύψος των συνολικών μειώσεων που έχουν πλέον υποστεί.
Γιατί οι σημερινές μειώσεις μετατρέπουν τις αποδοχές των δικαστών σε μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη, καθώς για τον πάρεδρο αντιστοιχούν πλέον αποδοχές της τάξεως των 35-40 ευρώ την ημέρα, ενώ για τον πρωτοδίκη αποδοχές της τάξεως των 50 με 60 ευρώ, που αποτελεί τον κυματοθραύστη της δικαιοσύνης. Και οι αποδοχές αυτές για εργασία 10 με 12 ώρες την ημέρα ανελλιπώς (Σάββατα και Κυριακές αλλά και αργίες). Για να γίνει αντιληπτή η ιδιαιτερότητα της εργασίας του δικαστή -αναφέρομαι στους διοικητικούς δικαστές- ας σημειωθεί ότι κάθε δικαστής συγγράφει ετησίως ένα τόμο δικαστικών αποφάσεων από 800 σελίδες στην καλύτερη περίπτωση έως 1.400 σελίδες και ενίοτε περισσότερες, ενώ αναλώνει χρόνο κατά την εκδίκαση των υποθέσεων στα ακροατήρια, για τις διασκέψεις των υποθέσεων, την κατ’ οίκον μελέτη των δικογραφιών και, τέλος, για τη σύνταξη των αποφάσεων.
Η απόφαση των διοικητικών δικαστών για αναστολή των κινητοποιήσεων, η οποία ελήφθη στο πλαίσιο του σεβασμού των πολιτών εν ονόματι των οποίων απονέμεται η δικαιοσύνη, πιστεύω ότι θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επανεκτιμήσει την κατάσταση και τα πραγματικά δεδομένα των δραματικών μειώσεων στις αποδοχές των δικαστών και να εκπληρώσει το δικό της καθήκον απέναντι στη δικαιοσύνη, προσβλέποντας στο συμφέρον της δημοκρατίας αλλά και του ελληνικού λαού.
Πάντως, οφείλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες που προσφεύγουν αιτούμενοι έννομη προστασία, ότι η μείωση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών δεν πρόκειται να επηρεάσει την ποιοτική εκτέλεση των καθηκόντων τους, κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, τα οποία θα εξακολουθήσουν να ασκούν με σθένος, υψηλό αίσθημα ευθύνης, ως προστάτες των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών και εγγυητές της συνταγματικής νομιμότητας.
* Ο κ. Γεώργιος Φαλτσέτος είναι πρόεδρος Εφετών του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και πρόεδρος της Ενώσεως Διοικητικών Δικαστών.



2 σχόλια:

  1. Αυτά τα είπαμε.Τίποτα καινούργιο;Οι αγωγές ακόμα ετοιμάζονται;Μήπως πρέπει να ανακοινώσετε ότι αποτύχαμε:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΒΛ. άρθρο με τίτλο "ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΣΤΕΣ..." ΣΤΟ http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=489233&h1=true#commentForm

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ