Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Έγγραφο προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με αυξηση οργανικών θέσεων, προσλήψεις Ειρηνοδικών, θέση Γραμματέως στο Πολυμελές.

10/04/2013
                      ΕΝΩΣΗ
   ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ                         
               ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
            (ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)
                   ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
      ΤΗΛ: 210 88 27 380-  FAX 210 88 41 529
                               Τ.Κ. 101. 71
                e- mail: endikeis@otenet.gr
                                                                                              Αθήνα 10-4-2013

                                                                              Αρ. Πρωτ. 49                                                                  

                                                 Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης 
                                                 Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
                                                 κ. Αντ. Ρουπακιώτη
                                                 Κοινοποίηση κ. Νικόλαο Κανελλόπουλο
                                                 Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Δικαιοσύνης,
                                                 Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

                 Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Κατά τη συνεδρίαση της 5-4-2013 του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής μας αποφασίσαμε να υποβληθούν προς εσάς τα κάτωθι αιτήματα, σχετικά με τα κατωτέρω ζητήματα:
Α)Μετά την ανακατανομή των οργανικών θέσεων, σε Δικαστήρια και Εισαγγελίες, με βάση το πρόσφατο Π. Δ. 30/2013, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα δυσλειτουργίας στα Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες, των οποίων μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις. Επανερχόμαστε, λοιπόν, επί του αιτήματός μας, για αύξηση των οργανικών θέσεων, η οποία καθίσταται πλέον απολύτως απαραίτητη και ΖΗΤΟΥΜΕ την αύξηση των οργανικών θέσεων ως εξής:1)Κατά πενήντα(50) θέσεις συνολικά, για το έτος 2013, εκ των οποίων τριάντα (30) Δικαστών και είκοσι (20) Εισαγγελέων (10 Εφετών και 8 Αντεισαγγελέων Εφετών και 20 Πρωτοδικών και 12 Αντεισαγγελέων Πρωτοδικών) και 2)Κατά πενήντα (50) θέσεις συνολικά, για το έτος 2014, εκ των οποίων τριάντα (30)Δικαστών και είκοσι (20) Εισαγγελέων (10 Εφετών και 8 Αντεισαγγελέων Εφετών και 20 Πρωτοδικών και 12 Αντεισαγγελέων Πρωτοδικών).
Β) ΖΗΤΟΥΜΕ την άμεση πρόσληψη πενήντα (50) Ειρηνοδικών, από τον πίνακα επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2011, προς κάλυψη των υπαρχόντων κενών οργανικών θέσεων, τα οποία (κενά) ανέρχονται σε 55 και τα οποία, μετά και την μετακύλιση μεγάλου μέρους της δικαστηριακής ύλης, από 1-4-2013, προς τα Ειρηνοδικεία, επιφέρουν μεγάλο πρόβλημα δυσλειτουργίας και κατ΄ ακολουθία καθυστέρησης στην απονομή Δικαιοσύνης. Η πρόσληψη του ως άνω αριθμού Ειρηνοδικών είναι απολύτως απαραίτητη.
Γ)Θεωρούμε απαραίτητη την ύπαρξη του Γραμματέα στην έδρα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, όπως προβλέπεται από τις σχετικές δικονομικές διατάξεις, ανεξάρτητα αν η τήρηση των πρακτικών γίνεται με μηχανικό τρόπο ή από τη γραφίδα του Γραμματέα. Επίσης απαιτούμε να καταργηθεί η διάταξη του άρθρου 9 του Ν. 4055/12, με το οποίο τροποποιήθηκε το άρθρο 270 ΚΠολΔ και ζητούμε η εξέταση των μαρτύρων να γίνεται ενώπιον όλης της σύνθεσης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, διότι άλλως αναιρείται η έννοια του Πολυμελούς Δικαστηρίου και καθίσταται αδύνατο να συμμετέχουν στη συζήτηση και να λαμβάνουν γνώση τα λοιπά μέρη της σύνθεσης. Θεωρούμε ότι η δίκαιη δίκη είναι εξίσου σημαντική με την ταχύτητα διεξαγωγής της δίκης.   


10 σχόλια:

  1. Σωστές προτάσεις.Η εξέταση των μαρτύρων ενώπιον ενός μόνο Δικαστή (εισηγητή τον έλεγαν παλιότερα) δεν ανταποκρίνεται στην απίτηση για αμεσότητα της αποδεικτικής διαδικασίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΑΣ Κ. ΘΑΝΟΥ. ΑΦΟΥ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΝΕΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΩΣ ΑΙΤΗΜΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΗ ΤΑΚΤΙΚΗ.. ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΙΔΕΩΝ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και θα απαντήσει εύλογα το υπουργείο "Δει δε χρημάτων, και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων"...(Δημοσθένους, Ολυνθιακός Α'). Μήπως πρέπει παράλληλα να αντιπροτείνουμε να μειωθούν οι θέσεις των προέδρων και εισαγγελέων πρωτοδικών και εφετών; Ετσι μπορεί να κερδίσουμε τον εξανθρωπισμό των συνθηκών εργασίας μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν μπορώ με τίποτα να καταλάβω, τι τους πιάνει τους περισσότερους και κάτω από διάφορες αναρτήσεις, σχολιάζουν την Θανου, τον Σσεβαστίδη, ειρωνεύονται την ένωση κλπ. Εχω τη γνώμη ότι, θα έπρεπε να εκφέρουμε τη δική μας άποψη, χωρίς να ειρωνευόμαστε. Τώρα δηλαδή η Θάνου το έκανε σκόπιμα!! και έρχεται ο φωστήρας να σχολιάσει και να αποκαλύψει την αλήθεια. Αν είναι ανακριτής ή ανακρίτρια, ας χρησιμοποιήσει εκεί καλύτερα την εκπληκτική του όσφρηση και αντίληψη. Αλλιώς ας σταματήσει αυτό το γαϊτανάκι. Δεν θέλω να φανεί ότι υπερασπίζομαι κανέναν, άλλωστε όλοι όσοι πέφτουν "θύματα" τέτοιας ειρωνείας, μπορούν να το κάνουν πολύ καλύτερα. Αλλά αυτή η πρακτική ταιριάζει σε κατίνες και όχι σε δικαστές. Πρωτοδίκης 10η σειρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανωνυμε 11 Απριλίου 2013 - 12:39 π.μ., εγω ποτέ δεν εχω ψηφισει την κ. Θανου, αλλά μα το θεο, εισαι απιστευτος.
    Δεν περιμενα ποτέ οτι θα δω συναδελφο δικαστη, να ασκει κριτικη στην προεδρο της ενωσης, επειδη...ζηταει νεες οργανικες θέσεις (!!!!!)
    Επισης, πολυ ενδιαφερον θα ειχε να μας πεις απο ΠΟΥ αντλεις την πληροφορια οτι ο Υπουργος εχει δεσμευθει για νεες οργανικες θεσεις.
    Εγω προσφατως, ειδα ΜΕΙΩΣΗ θεσεων και οχι αυξηση.
    Εγω τετοια δημοσια ανακοινωση περί αυξησης δεν εχω δει.
    Αναμενω το σχετικο λινκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και γιατι παρακαλω ειναι σωστο να γινεται η εξεταση των μαρτυρων ενωπιον ολοκληρης της συνθεσης;
    Εγω διαφωνω ΚΑΘΕΤΩΣ.
    Και δεν νομιζω να ειμαι ο μονος.
    Ερωτηθηκαν οι δικαστες, αν το θελουν αυτο;
    Πώς προβαλλεται ως αιτημα ολων μας;
    Σε λιγο θα ζητησετε καποιοι, να εξεταζουμε και σαν δευτεροβαθμιο δικαστηριο, τους μαρτυρες που εξετασθηκαν στο πρωτοβαθμιο, για να εχουμε "αμεσοτητα" της διαδικασιας.
    Εμποδιζει κανενας τα λοιπα μελη της συνθεσης, να διαβασουν τα απομαγνητοφωνημενα, ΑΡΑ ΑΠΟΛΥΤΑ ΠΙΣΤΑ πρακτικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ε, ναι ημαρτον...
    στα πολιτισμενα κρατη (ολλανδια, γερμανια) η περιφημη εξεταση των μαρτυρων γινεται ενωπιον Ειρηνοδικη σαν ενορκη βεβαιωση.. στο ακροατηριο ο δικαστης απλως ακουει συντομα τα νομικα επιχειρηματα, και δεν γινεται διαιτητης στο καβγα των δικηγορων με τους μαρτυρες, μπας και ευχαριστησουν τους πελατες τους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο αριθμός των δικαστών και των εισαγγελέων στην Ελλάδα είναι υπερβολικά μεγάλος. Πρέπει να μείνει σταθερός και σταδιακά να μειωθεί. Άμεσα πάντως πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των αντιπροέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων, ιδίως του Αρείου Πάγου, αλλά και γενικότερα των ανωτάτων δικαστών. Προσωρινά, πρέπει να τροποποιηθεί ο Οργανισμός των Δικαστηρίων έτσι ώστε στις πολυμελείς συνθέσεις να κληρώνονται ή να ορίζονται ως μέλη και οι πρόεδροι εφετών και πρωτοδικών, αντίστοιχα, επειδή ο αριθμός τους είναι εξαιρετικά μεγάλος και δεν επιτρέπεται η αφαίρεση του βαθμού που τους έχει ήδη δοθεί. Περιθώριο για αύξηση των οργανικών θέσεων δεν υπάρχει κανένα. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των δικαστών, τόσο μικρότερο το κύρος των ιδίων και της Δικαιοσύνης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το αίτημα στον Υπουργό Δικαιοσύνης, καλά έφτασε! Ο ....βαρύς κι ασήκωτος Στουρνάρας θα δώσει το o.k. για το σχετικό κονδύλι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμε 12 Απριλίου 11.00πμ.
    Ποιός είσαι; Απο πού ήθρες; Ποιόν υπηρετείς; Πού υπηρετείς; Γιατί για να υπηρετείς σε κάτι κοντινότερο απο τον Άρη, αποκλείεται.
    Κάνε κανένα κρύο ντους μπας και συνέλθεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ