Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ελληνική δικαιοσύνη: Φως και σκιές


ΕΡΕΥΝΑ - ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ



Ελληνική δικαιοσύνη: Φως και σκιές

11 σχόλια:

  1. Αν και κατά καιρούς έχουν γίνει κάποια σχετικά ρεπορτάζ για το θέμα αυτό, νομίζω ότι είναι από τα πλέον πληρέστερα. Απλά αναφέρω όμως ότι θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου στο θέμα της ανεξαρτησίας των δικαστών, να γίνει έστω και ένα μικρό σχόλιο, σχετικά με τις προθεσμίες έκδοσης αποφάσεων και περαίωσης ανακριτικών δικογραφιών, οι οποίες νομοθετούνται από την πολιτεία και εν συνεχεία γίνονται εργαλεία πειθαρχικών διώξεων σε καθ' ολα καλούς και καταρτισμένους δικαστές. Πως μπορεί ο δικαστής να θεωρείται ανεξάρτητως όταν του λες οτι "το πιο σημαντικό για μενα ειναι να βγαζεις αποφάσεις χωρίς να με νοιάζει πως θα το καταφέρεις; Αν δεν το καταφέρεις δε κακό του κεφαλιού σου!!"φιλολογικό το ερώτημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμπαθητικό. Και αρκετά τηλεοπτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς υπηρετούν στην Ευελπίδων έχουν χιλιάδες παραπάμω λόγους να απεργούν από τους συναδέλφούς τους που υπηρετούν στην περιφέρεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά μάλλον καλό το ρεπορτάζ...Η κ.προισταμένη του πρωτοδικείου Αθήνας πολύ καλή! μπράβο!Λίγες κουβέντες, με στοιχεία, σοβαρή, με τεκμηριωμένη άποψη.μπράβο! ο κ. Αργυρόπουλος, συνάδελφός μας,παλιός δικηγόρος ήταν εξαιρετικός. Ειδικά, όταν αναφέρθηκε στις προφυλακίσεις. Τοποθέτησε σωστά το ζήτημα. ο κ. Υπουργός ειλικρινής ως προς την ποιότητα των δικαστών. Γιατί όμως δεν αναφέρθηκε και στη δική μας ποιότητα; Η δικαιοσύνη καθυστερεί γιατί και μεις μερικές φορές δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Οι άλλοι ήταν αδιάφοροι. Μίλησαν για καρότσια, ντάνες δικογραφιών, ήρωες υπαλλήλους και δικαστές, χαρτούρα, τα ίδια και τα ίδια...Αντε πάω για πρωτομαγιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κ. Υπουργέ,
    ποιοί είναι οι δικαστές που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο σώμα; και με ποιά κριτήρια;
    Γνωρίζεται κάτι για αυτούς που δεν γνωρίζουν οι επιθεωρητές, που τους κάνουν τις εκθέσεις;
    Τι έχετε κάνει εσείς για αυτούς;
    Τα όσα είπατε είναι βαριές κατηγορίες. Πιστεύω οτι όλοι περιμένουμε απο σας συγκεκριμένα στοιχεία για αυτούς τους δικαστές. Το χρωστάτε στη Δικαιοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ τυχερός ο διαπορών συνάδελφος της 11.10. Δεν συνάντησε ποτέ δικαστές που δεν θα έπρεπε να είναι στο Σώμα και απορεί. Δεν μας λέει και που υπηρέτησε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από τα πληρέστερα ρεπορτάζ που έχουν γίνει για το χώρο της δικαιοσύνης. Ωστόσο, αφενός δεν ετέθη το ερώτημα για την ποιότητα κάποιων εκ των δικηγόρων και για την υπερπληθώρα δικογράφων (ανάλογη βεβαίως του αριθμού των δικηγόρων), ιδίως όταν θα μπορούσε να υπάρχει η εξωδικαστική επίλυση κάποιων διαφορών (είναι λογικό ας πούμε σε κάθε εμπράγματη διαφορά να υπάρχουν ισάριθμες μηνύσεις για ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμηση και απάτη δικαστηριου;), ενώ από την άλλη ο κ. Υπουργός δεν μας είπε τί ακριβώς γνωρίζει για τους ανεπαρκείς δικαστές και σε ποιό βαθμό η καθυστερηση στην απονομή της δικαιοσύνης οφείλεται σε αυτούς. Πολύ σωστός ο προλαλήσας της 1 Μαίου 11:10, συμφωνώ 100%!
    Επίσης, οι ντάνες, τα καροτσάκια, η έλλειψη γραφείων και υπαλλήλων είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό και εξακολουθεί δυστυχώς να υφίσταται ακόμα, στο μεγαλύτερο πρωτοδικείο της χώρας, παρά το γεγονός ότι έχει πολλάκις επισημανθεί και στο παρελθόν όπως λέει ο Ανώνυμος 1 Μαίου 9:49 (άρα καλώς επαναλαμβάνεται έστω και προς ώτα κωφών μήπως κάποτε εισακουστεί και δούμε μια λύση). Επίσης, δεν τονίστηκε όσο θα έπρεπε το πρόβλημα της υπερπαραγωγής αναποτελεσματικών νόμων... Ωστόσο, η προσπάθεια του κ Τσίμα ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Μακάρι να υπάρξει ανάλογη συνέχεια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "ποιοί είναι οι δικαστές που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο σώμα; και με ποιά κριτήρια;"
    Ας αντιστρέψουμε το ερώτημα : Όλοι όσοι είναι στο Σώμα είναι άξιοι, ικανοί, εργατικοί κλπ
    Ο συνήγορος του διαβόλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όσοι δικαστές ή μη έχουν στοιχεία για συγκεκριμένα πρόσωπα που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους, καλό θα είναι να κάνουν επώνυμη καταγγελία και να απαιτήσουν τα δέοντα. Αλλιώς πρόκειται για κοινή συκοφαντία του δόγματος Γκαίμπελς 'συκοφαντείστε, συκοφαντείστε ξάτι μένει'. Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν πρέπει να αιωρούνται σκιές αμφιβολίας. Ειδικά ο κ. Υπουργός, εφόσον έχει υπόψη του συγκεκριμένα περιστατικά, καλό θα είναι να προχωρήσει προωθώντας τη διαδικασία κάθαρσης. Με εντυπώσεις μπορεί να παίζουμε στο ακροατήριο χάριν των πελατών, αλλά όταν πρόκειται για το κύρος ενός τόσο σοβαρού θεσμού χρειάζονται έργα, αλλιώς καίγοντα μαζί με τα ξηρά και τα χλωρά και επιπλέον, πλήττονται σοβαρά οι δημοκρατικοί θεσμοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συνήγορε του Διαβόλου, ασφαλώς και όλοι όσοι είναι στο Σώμα δεν είναι το ίδιο ικανοί, έξυπνοι, εργατικοί,ενημερωμένοι, δεν έχουν τα ίδια έυσημα σωστής συμπεριφοράς κ.λ.π γιαυτό και οι αξιολογήσεις στις εκθέσεις επιθεωρήσεως κυμαίνονται από 'παραπάνω από καλή' έως έξαίρετη'.Όταν όμως μιλάς για ανθρώπους που ΔΕ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ και είσαι Υπουργός Δικαιοσύνης, εννοείς ότι κάποιοι είναι είτε επίορκοι είτε σοβαρά ανεπαρκείς και λαμβάνεις μέριμνα για την αποβολή τους από το σώμα υποβάλλοντας καταγγελία στα αρμόδια δικαστικά συμβούλια. Αλλιώς πρόκειται για εύκολη κίτρινη προπαγάνδα που δημοσιογραφικώς είναι 'πιασάρικη' αλλά δε συνάδει με την ιδιότητά του θεσμικού σου ρόλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το αφιέρωμα έχει και κάποια καλά πράγματα, αλλά έχει και αρκετή παρα -(ημι)πληροφόρηση. Μερικές σκέψεις: π.χ.
    1) Αποκρύπτει τον τεράστιο αριθμό λαθρομεταναστών (δες στατιστικό πίνακα κρατουμένων 2003 – 2010 εδώ http://www.hcba.gr/attachments/article/107/%CE%94%CF%85%CF%83%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B5%CF%82%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CE%A3%CF%89%CF%86%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%20%CE%A3%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82.pdf), που διογκώνουν την εγκληματικότητα.
    2) Ενώ στην αρχή του ντοκιμαντέρ λέει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 30 δικαστές ανά 100.000 πληθυσμό και ευρωπαϊκό μέσο όρο 18 δικαστές ανά 100.000 πληθυσμό, στην πορεία λέει ότι στην Ελλάδα είναι 29,3 δικαστές ανά 100.000 πληθυσμό, και ευρωπαϊκό μέσο όρο 19 δικαστές ανά 100.000 πληθυσμό.
    Βεβαίως δεν μας λέει πόσος είναι τελικά ο πληθυσμός της Ελλάδας και αν οι ως άνω αριθμοί έχουν υπολογιστεί σωστά. Διότι αν έχουμε + 2.000.000 λαθρομετανάστες, που φυσικά δεν είναι απογεγραμμένοι, η αναλογία πέφτει σε 25 δικαστές ανά 100.000 πληθυσμό.
    3) Δεν αναφέρει καθόλου τον άσχημο ρόλο των δικηγόρων στη διόγκωση των προβλημάτων της Δικαιοσύνης.
    4) Λέει το μέσο όρο αποφάσεων που εκδίδουν στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά δεν μας λέει το μέσο όρο αποφάσεων που εκδίδουν οι Γερμανοί Δικαστές. Έτσι για να πάθουμε έμφραγμα.
    5) Προσπαθεί να εντυπωσιάσει λέγοντας ξανά και ξανά για μία υπόθεση που κράτησε 20 χρόνια. Προφανώς εννοεί υπόθεση με το παλαιό (τριτοκοσμικό) σύστημα με τις προδικαστικές που τις τραβούσαν οι δικηγόροι για δεκαετίες και προφανώς θα πρόκειται για απειροελάχιστες τέτοιες υποθέσεις. Έτσι όμως που παρουσιάζει το ζήτημα παραπληροφορεί τελικά, δίνοντας την εσφαλμένη εντύπωση στο θεατή ότι αυτός είναι ο κανόνας.
    6) Γενικά παρουσιάζει ελλιπώς τα πραγματικά αίτια στην καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης.

    7) Στη σελίδα 11 της ως άνω στατιστικής, που προέρχεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφέρεται ότι το έτος 2010 το 90% των συλλήψεων παράνομων μεταναστών στην ΕΕ έγιναν στην Ελλάδα και ότι οι αλλοδαποί κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές αποτελούν την πλειοψηφία και οι τάσεις είναι διαρκώς αυξητικές.

    Όντως, παρατηρείται το φαινόμενο ότι, ενώ ο γενικός αριθμός των κρατουμένων αυξήθηκε κατά 34% από το 2003 (8418) ως το 2010 (11364), ο αριθμός των αλλοδαπών κρατουμένων το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 63% (από 3858 το 2003 έγινε 6307).
    Άρα, η αναφορά στο αφιέρωμα του Τσίμα ότι οι Ανακριτές είναι αυστηροί και γι’ αυτό υπάρχει υπερπληθώρα κρατουμένων στις φυλακές είναι απολύτως παραπλανητική.
    Με τέτοιο γιγάντιο αριθμό αλλοδαπών εγκληματιών τι να κάνουν οι Ανακριτές. Όταν πρόκειται για κακούργημα και ο κατηγορούμενος είναι αλλοδαπός πως μπορείς τόσο εύκολα να τον αφήσεις ελεύθερο με περιοριστικούς όρους μόνο; Μετά κατηγορούν όλοι τους Ανακριτές ότι άφησαν τους κατηγορούμενους να διαφύγουν.
    Αντί το αφιέρωμα να τονίσει επίσης το ζήτημα ότι υπάρχει η τάση του νομοθέτη να τυποποιεί όλο και περισσότερες συμπεριφορές σε κακουργηματικές μορφές θεωρούν τελείως αβασάνιστα και χωρίς στοιχεία ότι για το πρόβλημα ευθύνονται οι Ανακριτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ