Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Δηλώσεις Υπουργού Δικαιοσύνης κ.Ρουπακιώτη Αντώνη σχετικά με τις προφυλακίσειςΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  

   Tο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη δήλωση στην οποία προέβη ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Α. Ρουπακιώτης, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή νομοθετικές
πρωτοβουλίες του Υπουργείου του για την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών του σωφρονιστικού συστήματος, σύμφωνα με την οποία –αναφερόμενος σε «θεσμική επιλογή αθρόων προφυλακίσεων που κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση»- «οι δικαστές και οι εισαγγελείς πρέπει να επιτελούν το καθήκον τους σε κάθε εποχή με την ίδια  αυστηρότητα και επιείκεια, το δε Υπουργείο Δικαιοσύνης δηλώνει ότι δεν αποδέχεται ακτιβιστικές συμπεριφορές στο Δικαστικό Σώμα» (Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», 4-4-2013, σελ. 22, 35).
   Δηλώσεις αυτού του περιεχομένου, προερχόμενες μάλιστα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, δημιουργούν πλάνη στους πολίτες, σχετικά με τα κριτήρια απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης και τον τρόπο άσκησης του δικαιοδοτικού έργου των δικαστικών λειτουργών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις τους είναι συχνά προϊόν αυθαιρεσίας και επιλογών άσχετων με το νόμο και το Σύνταγμα και, πάντως, ευκαιριακών. 
   Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Δικαιοσύνη απονέμεται αποκλειστικά εντός των αυστηρών πλαισίων που θέτει το Σύνταγμα και ο νόμος, οι όποιες δε μεμονωμένες παρεκβάσεις, έχουν διαχρονικά ελεγχθεί από τα αρμόδια δικαστικά όργανα. Επομένως, «ο ακτιβισμός» είναι ατυχής έκφραση που δεν αποδίδει το δικαστικό φρόνημα, ούτε οποιαδήποτε σχέση έχει με την άσκηση του δικαιοδοτικού έργου δικαστών και εισαγγελέων, περιλαμβανομένης της επιβολής μέτρων δικονομικού καταναγκασμού ή στερητικών της ελευθερίας ποινών. 
   Δηλώσεις και παρεμβάσεις με το πιο πάνω περιεχόμενο, αντιθέτως, δεν συμβάλλουν στη διατήρηση του κλίματος νηφαλιότητας, εντός του οποίου  οι δικαστικοί λειτουργοί καλούνται να επιτελέσουν το έργο τους, ήδη δε υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. 
   Μόλις χρειάζεται, τέλος, να υπομνησθεί ότι η επιβολή προσωρινής κράτησης αποτελεί μεν μέτρο εξαιρετικό (την επιβολή του οποίου, μάλιστα, ο νομοθέτης με προφανή σκοπό τη μείωση του πληθυσμού των σωφρονιστικών καταστημάτων και όχι την εξυπηρέτηση της απονομής του Δικαίου, έχει τα τελευταία έτη εξαρτήσει από τη συνδρομή μιας σειράς προϋποθέσεων, που καθιστούν ιδιαίτερα δυσχερή την προσφυγή σε αυτή, ακόμη και για σημαντικής απαξίας κακουργήματα που καθημερινά τελούνται εις βάρος των πολιτών), αλλά απολύτως αναγκαίο, εάν ληφθούν υπόψη τα στατιστικά δεδομένα της ποσοτικής και ποιοτικής μετάλλαξης της βαρείας εγκληματικότητας κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς και η εξαντλούμενη ανοχή του κοινωνικού συνόλου έναντι της νομοθετικά θεσπιζόμενης «επιείκειας» απέναντι στο έγκλημα, που τείνει να λάβει τη μορφή συγκεκαλυμμένης ατιμωρησίας των δραστών. 
   Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος καλεί τον  Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να αποφεύγει στο μέλλον δηλώσεις, που δεν εξυπηρετούν τη διαμόρφωση εκ μέρους των πολιτών αντικειμενικής άποψης για τα της απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης, δημιουργούν σύγχυση, κλονίζουν την εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη ως θεσμικού πυλώνα του δημοκρατικού Πολιτεύματος και διαταράσσουν αδικαιολόγητα τις επιθυμητές σχέσεις σύμπνοιας και καλής πίστης μεταξύ των δικαστικών λειτουργών και του αρμόδιου για θέματα Δικαιοσύνης Υπουργείου.
                
                                    Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Ε. 

  Ο Πρόεδρος                                             Ο Γεν. Γραμματέας

 Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης                Δημήτριος Ζημιανίτης  
Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου                Εισαγγελέας Πρωτοδικών

6 σχόλια:

 1. Τελικά το πρόβλημα είναι ότι τους "βάζουμε μέσα" κατά Ρουπακιώτη ή ότι τους "αφήνουμε έξω" κατά Δένδια ; Τι είχαν τα έρμα και ψοφούσαν ; Με την μέρα τα βγάζαμε, με την νύχτα τα βάζαμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το να δηλώνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι δεν αποδέχεται ακτιβιστικές συμπεριφορές στο Δικαστικό Σώμα είναι επιεικώς ανεπίτρεπτο, καθότι ΟΥΔΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να εκφράζει οιασδήποτε μορφής υποδείξεις στους ασκούντες την Δικαστική Εξουσία. Άλλωστε η κατ' επανάληψη νομοθετικά θεσπιζόμενη «επιείκεια» απέναντι στο έγκλημα εξυπηρετεί μόνον τους εγκληματίες και το σύστημα, μέσα στο οποίο αυτοί εκτρέφονται!! Μπράβο στην Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για την ανακοίνωσή της!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η ανακοίνωση είναι εξαιρετική, ειδικά η προτελευταία παράγραφός της περί των νομοθετικών μέτρων της πολιτείας κ.λπ. Κάποια στιγμή έπρεπε αυτά να ακουστούν και να γραφτούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δηλαδή, η επισήμως ομολογούμενη, αύξηση και μετάλλαξη (προς το βαρύτερο, τεχνολογικά τελειότερο και περισσότερο αδίστακτο και αποτρόπαιο) της εγκληματικότητας, ενώ, κατά τις δηλώσεις των αρμοδίων Υπουργών, αποτελεί λόγο λήψης πρόσθετων προστατευτικών της κοινωνίας μέτρων (ίδρυση Φυλακής υψίστης ασφαλείας, εξοπλισμός, με βαρύτερα όπλα των εξωτερικών φρουρών των καταστημάτων κράτησης, πρόβλεψη ερευνών, από ειδικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ., στους χώρους των φυλακών, κ.α.), πρέπει να αφήνει, ασυγκίνητους και άπραγους, τους Δικαστικούς Λειτουργούς, γιατί, κατά την εκφραζόμενη άποψη του Υπουργού Δικαιοσύνης, αυτό συνιστά "ακτιβισμό"; Συνιστά ακτιβισμό, η έκφραση μιάς - έστω αυστηρής - δικαστικής κρίσης, μετά προηγούμενη διάγνωση της σοβαρότητας της κρινόμενης εγκληματικής συμπεριφοράς; Και ένα ερώτημα: Το περί της (ανεπιθύμητης) τιμωρήσεως πτωμάτων, από τα Ποινικά Δικαστήρια, το κατάλαβε κανείς;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ο ακτιβισμός πάντως του ΔΕΚ και σήμερα του Δικαστηρίου της Ε.Ε. είναι αυτός που προωθεί και υλοποιεί την ιδέα της ενωμένης ευρώπης, της ευρώπης που όλοι ονειρευόμαστε, της ευρώπης των λαών και της δημοκρατίας. Μακάρι να είχαμε και μεις ανάλογα νομικά εργαλεία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ